EBS Balıkesir Üniversitesine Ateş Püskürdü

EBS Balıkesir Üniversitesine Ateş Püskürdü

EBS Balıkesir Üniversitesine Ateş Püskürdü

 Eğitim-Bir-Sen Balıkesir Üniversite Temsilciliği’nin üniversite çalışanlarının sorunlarına ilişkin basın açıklaması yapmasının ardından Rektörlüğün sendika yöneticilerine soruşturma açması ve Üniversite Hukuk Müşavirliği’ninbasın açıklamasının içeriğinin görüşülüp kabul edildiği Yönetim Kurulu kararının kurul üyelerinin imzalarını da gösterir şekilde onaylı bir örneğinin ivedilikle gönderilmesi” şeklinde yazılı talepte bulunması Eğitim-Bir-Sen’i çileden çıkardı. Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Ali Yalçın, hukuku bilmeyen hukuk müşavirliğine ve hakkını ve haddini aşan üniversite yönetimine adeta ateş püskürdü

Yalçın, temsilciliğimizin yaptığı basın açıklaması üniversite çalışanların sorunlarının çözülmesine yönelik talep içeriklidir. Herhangi bir kurum ya da kişiyi rencide eden, alaya alan, kişilik haklarını ihlal eden hiçbir ifade içermemektedir. Buna rağmen Üniversite Rektörlüğünce alınganlıkla karşılanıp, hukuku çiğneyerek temsilcimiz hakkında disiplin soruşturması açılması hem hukuku hem de sendikal mevzuatı bilmemektir diyerek “merak ediyorum bu hukuk müşavirlerini bulmak için üniversite çok mu uğraştı” diye sordu.

İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesinin 10’uncu maddesi, 87 sayılı Sendika Özgürlüğüne ve Örgütlenme Hakkının Korunmasına İlişkin ILO Sözleşmesinin 3’üncü maddesi, 151 sayılı Kamu Hizmetinde Örgütlenme Hakkının Korunması ve İstihdam Koşullarının Belirlenmesi Yöntemlerine İlişkin ILO Sözleşmesinin 3’üncü maddesi, 2003/37 sayılı Başbakanlık Genelgesinin 2’nci maddesinin ikinci fıkrası, 2005/14 sayılı Başbakanlık Genelgesinin 7’nci maddesi, 2010/2 sayılı Başbakanlık Genelgesinin 2’nci maddesi, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanununun 18’inci maddesi ve 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununa aykırı hareket eden üniversite yönetimine seslenen Genel Başkan Yardımcısı Yalçın,  sendika yöneticisi ve üyelerinin sendikal faaliyetler kapsamında görüşlerini açıklama ve anlatım özgürlüğü olduğundan haberdar olmayan yönetim, yapmaya çalıştığı işlemle gerçekten çok komik duruma düşmüştür dedi.

Kamu çalışanlarının haklarını savunma ve kamu makamlarının her türlü müdahalelerine karşı yeterli korumadan yararlanma hakkı olan sendika yöneticileri hakkında sendikal faaliyetleri dolayısıyla disiplin soruşturması yapılamayacağı teminat altına alınmışken Balıkesir Üniversitesi bırakın soruşturma açmayı üstüne üstlük yönetim kurulu kararınızı gönderin diye bir de yazı yazmıştır. Gerek 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu gerekse 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu hükümlerine göre sendikaların, şube ve temsilciliklerin defter ve belgeleri herhangi bir mahkeme kararı olmaksızın ancak ve ancak kendi denetleme kurulları ve denetçileri tarafından istenebilir ve incelenebilir. Bunun haricinde (mahkemeler önünde hukuki uyuşmazlık konusu edilip mahkemece istenilmediği müddetçe) hiçbir kuruluş, kurum veya kişi tarafından sendika, şube ve temsilciliğin defter ve belgeleri talep edilemez bunu üniversite yönetimine hatırlatırız diyen Yalçın, üniversite tarafından yapılan şey hakkını ve haddini bilmemektir dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.