EBS: Düşüncelere Saygı Gösterilen Bir Dünya Kurmalıyız

EBS: Düşüncelere Saygı Gösterilen Bir Dünya Kurmalıyız

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, çözüm süreciyle birlikte Türkiye’de ciddi bir dönüşümün yaşandığına dikkat çekerek, “Bütün ötekileştirilenlerin yıllardır özlemini duyduğu temel haklara kavuştuğu bir süreci yaşıyoruz” dedi.

 Gündoğdu, şiddete dönüşmeyen her düşüncenin birbirine tahammül ettiği, birbirine saygı gösterdiği bir dünya kurmaları gerektiğini söyledi.

Genel Başkan Ahmet Gündoğdu, Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Grubu Başkanı Yusuf Şevki Hakyemez, grup sekreteri Fatma Benli, grup üyeleri Bendevi Palandöken, Yıldıray Oğur ve Oral Çalışlar ile birlikte, Artvin DSİ Sosyal Tesisleri’nde sivil toplum kuruluşu ve meslek örgütü temsilcileriyle biraraya geldi.

Devletin Geçmişte Hataları Oldu

Devletin geçmişte yanlış politikaları sonucu toplumda bazı kesimlerin ötekileştirildiğini ifade eden Gündoğdu, “Geçmişte, devlet ‘Beyaz Türk’ tanımıyla birlikte bir de ‘ötekiler’ tanımı yapmış. Peki, bu ötekiler kimlerden oluşuyordu? Aleviler, muhafazakârlar, Kürtler, başörtülüler, öteki olarak tanımlanan grubu oluşturuyordu” şeklinde konuştu.

Demokrasinin tam anlamıyla yerleştiği bir Türkiye için herkesin özeleştiri yapması gerektiğini kaydeden Gündoğdu, “12 Eylül’de solcular dayak yerken, biz muhafazakârlar onları seyretmişiz; 28 Şubat’ta biz muhafazakârlar dayak yerken, onlar da seyretmenin rövanşını almışlar” ifadelerini kullandı.

Sorunların Çözümü İçin Konuşmalıyız

Türkiye’de son yıllarda demokrasi ve insan hakları alanında önemli gelişmelere imza atıldığını dile getiren Gündoğdu, bu değişimin, çözüm süreciyle birlikte pekiştiğini belirterek, şöyle devam etti:

“Bütün ötekileştirilenlerin yılladır özlemini duyduğu temel haklara kavuştuğu bir süreci yaşıyoruz. Bu kapsamda, şiddete dönüşmeyen her düşüncenin birbirine tahammül ettiği, birbirine saygı gösterdiği bir dünya oluşturmamız lazım. Bu süreçte bunu konuşmamız gerekiyor. Devlet, vatandaşını tanımak yerine, tanımlamış. İkinci sınıf muamelesine layık görmüş! Bir Kürt cumhurbaşkanı olmuş ama asıl benliği olan Kürt olamamış. Başörtülü birisi cumhurbaşkanı eşi olmuş ama temel değerlerinden biri olan başörtüsüyle devlet memurluğu bile yaptırılmamış. Cinsiyet, ırk, meşrep ayrımcılığı… Bu hep böyle devam etmiş.”

Gündoğdu, Karadeniz programı kapsamında Ordu’da yaşadığı bir anıyı da katılımcılarla paylaşarak, “Alevi bir muhtar, ‘Ben son bir yıldır Alevi olduğumu söyleyebildim’ diyor. Bir yıl öncesine kadar Alevi olduğunu gizlemiş. Benzer bir duruma mahal vermemek için artık konuşmamız lazım. Aynı gemide olduğumuzun bilincine varmalıyız. İşte eşit yurttaşlıktan kastım budur” diye konuştu.

Çözüm Süreci Tarihi Bir Fırsattır

Türkiye’de şimdiye kadar “terörün arkasında kim var” sorusuna cevap arandığını hatırlatan Gündoğdu, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu dönemde ise bataklığı kurutmanın arayışındayız. Sorunları kaşıyarak gidilecek bir yerin olmadığı gerçeği ortada. Eline kına yakıp gönderdiğimiz gençlerin acı haberinden dolayı mağduruz. İç dinamiklerle birlikte sürecin ilk defa yürütülüyor olmasını tarihi bir fırsat olarak görüyorum.”

Katılımcılar, grup başkanı ve üyelerin açılış konuşmalarının ardından, çözüm sürecine dair görüş ve sorularını aktardı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.