EBS: Müfettişlerin Haklarını Arayacağız

EBS: Müfettişlerin Haklarını Arayacağız

EĞİTİM-BİR-SEN'DEN YAPILAN AÇIKLAMA:

Genel Yönetim Kurulumuz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez'in de katılımıyla il eğitim denetmen yardımcılarıyla biraraya geldi. Çok sayıda il eğitim denetmen yardımcısının hazır bulunduğu toplantıda bir konuşma yapan Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, il eğitim denetmenlerinin, 652 sayılı KHK ile Müfettişlik unvanı ellerinden alınıp eş değer bir unvan olmayan denetmen unvanı verilerek tenzil-i rütbeye uğradıklarını, bu durumun, iş doyumu ve moral motivasyonlarının bozulmasına neden olduğunu söyledi.

 

İl Eğitim Denetmenlerinin Haklarını Aramaya Devam Edeceğiz

İl eğitim denetmenleriyle ilgili yaptıkları çalışmalara değinen Gündoğdu, 17. Milli Eğitim Şurası'nda, mevcut sistemin değiştirilmesi, bölge sisteminin getirilmesi ve çalışma ortamlarının iyileştirilmesine yönelik bir önerge verdiklerini ve önergenin kabul edilmesini sağladıklarını hatırlatarak, “Daha sonraki süreçte, 3600 ek gösterge konusunda da aynı çabayı gösterdik. Kimse il eğitim denetmenleri için ortaya koyduğumuz çabayı inkar edemez. Ama maalesef alanda bu yapılanları çarpıtanlar, kendilerine mal edenler oldu. Bir üyemiz dahi kalsa, il eğitim denetmenlerinin haklarını aramaya devam edeceğiz” dedi.

Gündoğdu, müfettişlerin sorunlarını Başbakan'a bir kez, Bakan'a ise üç kez taşıdığını ifade etti.

İl eğitim denetmenlerinin 4+4+4 sisteminde daha olumlu roller üstlenerek bu sistemin yerleşmesine ve gelişmesine katkı sunması gerektiğini kaydeden Gündoğdu, şöyle devam etti: “28 Şubat sürecinde öteki mahalleden gelen müfettişlerin yaptıkları soruşturmalar canımızı çok acıttı. MEB denetim sistemi, olması gereken yönetimin temel işlevlerinin sağlıksız işlediğini göstermektedir. Eğitim denetiminde planlama ve koordinasyon eksikliği dolayısıyla eğitim denetiminin temel ilke ve stratejilerinin sağlıklı bir şekilde oluşturulamaması verimsizliğe, kaynak israfına, denetim karmaşasına yol açabilmektedir. Görev alanları aynı olmasına rağmen bu üçlü sistem arasında organik bir bütünlük bulunmamaktadır. Bu üç yapıdan, özellikle bakanlık denetçileri ile il eğitim denetmenlerinin çalışma usul ve esasları, mesleğe alınma şekilleri hemen hemen aynı iken, statü ve mali haklar açısından farklılıklar vardır. Milli Eğitim Bakanlığı'nın denetim sistemi birleştirilmelidir. Bakanlık denetçileri (bakanlık müfettişleri) ve il eğitim denetmenleri; Sosyal Güvenlik Kurumu'nda, Maliye Bakanlığı'nda, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nda olduğu gibi, tek çatı altında birleştirilerek Milli Eğitim Müfettişi ve Milli Eğitim Müfettiş Yardımcısı unvanları verilmelidir.5018 sayılı Kanun, iç denetimi daha çok danışmanlık faaliyeti olarak tanımladığı için, bu birim denetim ve teftişin işlevselliğinden farklılaşmaktadır. Mevcut iç denetim birimi başkanlığı yapısını korumalı ancak bu birim ile eşgüdüm, iletişim ve koordinasyon sağlanması için gerekli yapısal düzenlemeler de geliştirilmelidir.”

Denetim ve Rehberlik Sistemi Tek Çatı Altıda Toplanmalıdır

Bakanlık denetim ve rehberlik sisteminin tek çatı altında toplanarak tek merkezden koordine edilmesi gerektiğini dile getiren Ahmet Gündoğdu, “Milli Eğitim Bakanlığı denetim sisteminin verimli ve amaca yönelik olarak işleyebilmesi için, iller bölgelere ayrılarak, ayrılan bölgenin merkezi konumunda olan ilde bölge teşkilatı kurulmalıdır. Bölge teşkilatının doğrudan Bakanlığa bağlı olarak çalışması, bölgede teşkilatlanan başkanlıklar ile bakanlık arasında koordinasyonu sağlayarak yetki yönüyle bölge sistemi oluşturulması en doğru ve gerçekçi yapılanma modeli olacaktır. Denetim sistemi ise, ‘açık arayan' zannından kurtarılarak, ulusal denetim standartları doğrultusunda kurumların kalitelerini geliştirmeye dönük, rehberlik-işbaşında yetiştirme-araştırma ve geliştirmenin öncelikli bir yapıya kavuşturulması sağlanmalıdır” ifadelerini kullandı.

Etyemez: Sorunlarınızın Çözümü İçin Doğru Yerde Olmalısınız

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez ise, sözlerine, Eğitim-Bir-Sen'de görev yaptığı dönemde müfettişlerle ilgili yaptıkları çalışmaları anlatarak başladı.

İl eğitim denetmenliğinin önemine vurgu yapan Etyemez, alanda olmaları dolayısıyla eğitimin ve eğitim çalışanlarının sorunlarına vakıf olduklarını belirterek, şunları söyledi:

“Sorunlarınızın çözümü için doğru yerde olmanız gerekir. Yaptığınız iş ve yer aldığınız taraf çok önemlidir. Bu durum, çalışma ortamlarınızı da, özlük haklarınızı da olumlu ya da olumsuz etkiler. 231 bin üyesi olan bir sendika mı sorunlarınızı çözebilir ya da bin üyesi olan bir sendika mı? Bunu iyi düşünmek lazım.”

Konuşmaların ardından katılımcılar da söz alarak, sorunlarının çözümüne ilişkin görüş ve önerilerini dile getirirken, toplantının sonunda kendilerine Eğitime Bakış Dergisi'nin son sayısı, Kazanımlarımız kitapçığı ve düzenlediğimiz öğretmenlik hatıraları yarışlarında dereceye giren eserlerin yer aldığı Kelebeğin Rüyası kitabından oluşan bir set hediye edildi. 


HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.