“EĞİK EL YAZISI ÇOCUKLARIMIZA NEDEN 12 YIL DAYATILDI”

“EĞİK EL YAZISI ÇOCUKLARIMIZA NEDEN 12 YIL DAYATILDI”

EĞİTİM-İŞ: “EĞİK EL YAZISI ÇOCUKLARIMIZA NEDEN 12 YIL DAYATILDI”

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, İlk Okuma ve Yazma Eğitimi Bilgilendirme Toplantısı’nda  yazma eğitiminde gelecek yıl, bitişik el yazısıyla öğretim yerine dik temel harflerin kullanılacağını açıkladı, “Çocuklarımıza okumayı ve yazmayı sevdirmemiz lazım" dedi.

Toplantı sonrasında Temel Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından Yılmaz’a dik temel harflerin olduğu, geçmişte sınıflarımızda kullandığımız, yeşil renkli yazı tahtası hediye edildi. Neden ETKİLEŞİMLİ TAHTA hediye edilmedi?

Bu hediye, ilkokul birinci sınıfların, kas ve parmak gelişimleri açısından, yazı tahtalarının tebeşirli olmasının öneminin de bakanlık tarafından fark edilmesi ümidimizi tekrar canlandırdı.

Buraya kadar, Milli Eğitim Bakanlığı, 12 yıl süren bir yanlışı noktalayarak doğru bir karar almış gibi görünüyor.

2005 yılında birleşik eğik el yazısı kararı alındığında tüm eğitim bilimciler, STK’lar, öğretmenler bu uygulamanın yanlış olduğunu söyledi. Ancak bakanlık bildiğini yaptı. 12 yıllık süreçte birleşik eğik el yazısı eğitimi alan çocuklarımızın neredeyse tümünün yazıları bozuldu, okuldan uzaklaştı. Veliler ve öğrenciler kabus dolu günler geçirdi. Okula ilk adımını atan çocuklarımıza en kolaydan başlamak gerekirken en zor olanı dayattık. Çocuklarımızda “başaramama” nedeniyle okul korkusu oluştu. Öğretmenler öğrencileri zorladı. Birinci sınıfta öğrettiğimiz birleşik eğik el yazısı üçüncü dördüncü sınıfta dik temel yazıya dönüştü. Dik temel yazı eğitimi almayan öğrenciler çelişkiler içerisinde ne yapacaklarını şaşırdı ve yazıları bozuldu.

Tüm bunlar yaşandıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı bürokratları ve akademisyenler çıktı birleşik eğik el yazısının zorluklarından bahsetti. 90’lı yıllarda gelişmiş ülkelerde klavye temelli eğitime geçildiğinden bahsedildi. Sayın Bakan “çağa ayak uydurmak gerekir” dedi. Dik temel yazının daha kolay öğrenildiğini, yapılan araştırmalara katılanların yüzde 99,3’ünün birleşik eğik el yazısına karşı görüş bildirdiklerini anlattı.

12 yıl boyunca yaklaşık 15 milyon çocuğumuz bu zorlu kulvarda koşturuldu. Özgüvenleri yok edildi. Okul iklimi bozuldu. Öğretmen, öğrenci ve veliler mutsuz edildi. OECD, PISA 2015 ‘Öğrenci Refahı’ Raporunda öğrencilerimiz son sırada yer aldı.

·         12 yıl boyunca, 15 milyon öğrenciye yapılan bu olumsuz uygulamanın sorumluları kim ya da kimlerdir?

·         Eğitim bilimcileri dinlemeyen, çocuklarımızın iyi eğitim almasını engelleyen dönemin karar vericilerinden bir hesap!!! (görüş) sormak gerekmez mi?

·         Birleşik eğik el yazısının bu kadar olumsuzlukları bilinmesine rağmen neden 12 yıl boyunca çocuklarımıza dayatıldı?

Hayata geçirdiği her uygulamada, eğitim uzmanlarının, bilim insanlarının ve sendikaların uyarılarına kulak tıkayan, görüşlerini sormayan Milli Eğitim Bakanlığı, beceriksiz politikalarıyla çocuklarımıza zarar vermeye devam etmektedir.

En son el yazısından vazgeçme örneğinde de bir kere daha gördük ki Milli Eğitim Bakanlığı, bakanlık uzman ve personellerinin, bilim insanlarının, sendikaların ve en önemlisi eğitimcilerin görüşlerini almak yerine bir kaç vakfın adeta direktifleri doğrultusunda iş görmektedir.

İyi hazırlanmış bir plan, program ve uygulama ile el yazısı uygulamasından vazgeçilmeli, ayrıca okuma yazma eğitiminde 2005 öncesinde olduğu gibi tümden gelim yöntemine dönülmelidir. Milli Eğitim Bakanlığı kaş yaparken göz çıkaran bu tür uygulamalardan bir an önce vazgeçmelidir.

                                                                      

                                                                      EĞİTİM-İŞ  MERKEZ YÖNETİM KURULU

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.