Eğitimde Şiddet Önlenmeli!

Eğitimde Şiddet Önlenmeli!

DES, okullarda yaşanan şiddet olaylarıyla ilgili bakanlığı acil çözüm üretmeye çağırdı; Okullardaki disiplin anlayışı ve şiddet ortamı öğrencinin olumsuz benlik geliştirmesine yol açıyor, disiplin yönetmeliği değişmeli dedi.

 MEB’in okul güvenlik standardı oluşturması gerektiğini kaydeden Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Eğitim Sekreteri Yusuf Kenan Karataş, Milli Eğitim Bakanlığı'nın acil çözüm üretmediği sürece şiddet olaylarının artarak devaim edeceğini savundu.

 
Okullardaki şiddetin sadece öğrencileri değil, öğretmenleri de mağdur ettiğini, hem veli hem de öğrenciden şiddet gören öğretmenlerin okul değiştirmek zorunda kaldığı gibi ceza verilmeyen öğrencilerin okullarda kahraman ilan edildiğini söyleyen Karataş, okul içinde özel güvenlik birimleri veya polis bulundurarak şiddeti önlemeye çalışmanın işe yaramayacağını belirtti.
 
Okullardaki şiddet olaylarıyla ilgili konuşan Karataş, konuyla ilgili kriz masası kurularak, şiddet olaylarının önlenmesi için okul, aile, öğretmen, öğrenci, idare, Bakanlık ve sendikalarla birlik içerisinde hareket edilmesi gerektiğini söyledi.
 
Karataş, okullarda yaşanan şiddet olaylarının gittikçe artmasının altındaki nedenleri şöyle sıraladı: “Gelir adaletsizliği, halkın gittikçe yoksullaşması, artarak devam eden göç, işsizlik, devlete ve geleceğe dönük güvenin azalması, kültürel yozlaşma, değerlerimizden uzaklaşma ve yabancılaşma gibi nedenlerin yanında kalabalık sınıflar, derme çatma yapılmış okullar, güvenlik önlemlerinin yetersizliği, personel eksikliği, okulların yeterli fiziksel, eğitsel ve rehberlik donanımına sahip olmaması, asıl etkenlerdir.”
 
Kimi hükümet yetkililerinin gazete ve televizyonların okullarda yaşanan şiddeti haber yapmasının, şiddeti artırdığı yönündeki açıklamalarını, doğru bulmadığını söyleyen Karataş, “Elbette ki basının bu tür haberleri, olumlu, yönlendirici haber mantığı çerçevesinde vermesi daha doğru olur. Fakat hırçın, kavgacı ve agresif tavırlar sergileyen siyasi parti liderleri ile topluma rol model olan sanatçı, futbolcu ve kanaat önderlerinin gençlere kötü örnek olmaması da gerekir” fikrini savundu.
 
Okul disiplin yönetmeliğinin de gözden geçirilmesi gerektiğini ifade eden Karataş, bu konudaki tespitlerini şöyle özetledi:
 
“Okullardaki bu disiplin anlayışı ve şiddet ortamı öğrencinin olumsuz bir benlik geliştirmesine yol açmaktadır. Öğrenciler kendilerini, aşağılanmış, tehdit edilmiş, reddedilmiş hissetmekte ve daha fazla içe kapanmakta ya da psikosomatik düzeye varan tepkiler göstermektedir. Güvenli okul denildiği zaman aklımıza sadece polis ya da güvenlik elemanıyla alınan fiziksel önlemler gelmemelidir. Çocuklar bekledikleri desteği okullardan göremezlerse, sosyal olarak istenen davranışları da göstermezler. Bu da güvenli bir okul oluşturmanın önündeki önemli engellerden birisidir. Asıl olan, şiddet ve suç oluştuktan sonra müdahale etmek değil, okulda çocukları takip ederek erken uyarı işaretlerini tespit edebilmektir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.