Gündoğdu: Asgari ücret en az bin 89 TL olmalı

Gündoğdu: Asgari ücret en az bin 89 TL olmalı

Memur-Sen Başkanı Gündoğdu: Asgari ücret en az bin 89 TL olmalı

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, asgari ücretin en az bin 89 TL olması gerektiğini söyledi.

Ahmet Gündoğdu, asgari ücretle ilgili olarak bir yazılı açıklama yaptı. Açıklamasında, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 26 Aralık günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda toplanacağını hatırlatan Gündoğdu, komisyonun milyonlarca asgari ücretlinin umutlarını yükseltecek, insan onuruna yakışır bir asgari ücret rakamı belirlemesi gerektiğini ifade etti. Asgari ücrete yönelik önerdikleri bin 89 TL rakamının Memur-Sen'in TÜİK verilerini esas alarak yaptırdığı, Kasım ayına yönelik açlık sınırı olduğunu belirten Gündoğdu, "2012 Kasım ayı açlık sınırı bin 89 TL'ye yükselmiştir. Bu veriler ışığında, asgari ücret en az net bin 89 TL'ye çıkartılmalı, daha sonra ise 2013 yılı enflasyon hedefi kadar yüzdelik artış yapılmalıdır" ifadelerini kullandı.

Asgari ücretin, Merkez Bankası'nın rakamlarına göre değil, hayatın gerçeklerine ve geçmiş yılların kayıplarını da telafi edecek şekilde tespit edilmesini isteyen Gündoğdu, şunları kaydetti:

"Aksi taktirde 16 yaşından büyükler için halen brüt 940.50 TL, net 739.80 TL olan asgari ücrette enflasyon oranında yüzdelik zam yapmak asgari ücretlileri memnun etmeyecek, umutsuzluklarını artıracaktır. Milyonlarca asgari ücretlinin derdine deva olacak rakam, bin 89 TL'nin üzerinde belirlenecek olan bir rakamdır."

Asgari ücretin tanımının değişmesini isteyen Gündoğdu, asgari ücreti kişi bazlı değil, aile bazlı tespit etmenin daha doğru olacağını belirtti. Asgari ücretin, çalışan bir kişinin temel ihtiyaçlarına göre değil, dört kişilik bir ailenin temel ihtiyaçlarına ve insan onuruna yakışır bir anlayışla belirlenmesi gerektiğini söyleyen Gündoğdu, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yapısının da daha demokratik hale getirilerek, daha katılımcı bir komisyon oluşturulmasını önerdi.

Açıklamasında emeklilerin mağduriyetlerinin giderilmesini de isteyen Gündoğdu, "Kamu görevlilerinin emekli olması halinde mevcut maaşları yüzde 40 oranında azalmaktadır. Bu kamu görevlisi emeklilerini sık sık yapılan yüksek doğalgaz, elektrik, akaryakıt zamları karşısında mağdur etmektedir. Bu kapsamda, kamu görevlileri emeklilerinin emekli maaşları emekli olurken aldıkları maaşlarının en az yüzde 90'ı olmalıdır. Yine açlık sınırının altında kalan esnaf, çiftçi ve işçi aylıkları bin 89 TL'nin üzerine yükseltilmeli, Türkiye'de bu rakamın altında hiçbir maaş kalmamalıdır" dedi.

Gündoğdu, asgari ücretin adil ve insan onuruna yakışır bir düzeyde belirlenmesi için mücadele eden örgüt ve kuruluşlarla her türlü yardımlaşma ve dayanışma içinde olacaklarını vurguladı.


HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.