Hukuksuz İşlem Mahkemeden Döndü

Hukuksuz İşlem Mahkemeden Döndü

Hukuksuz İşlem Mahkemeden Döndü

 Siirt Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nde öğretmen olarak görev yapan Eğitim-Bir-Sen üyesinin; sözleşmeli statüde görev yapmaktayken, kadrolu statüde istihdam edilmesi sonrasında sözleşmeli statüde görev yaptığı sürenin dikkate alınarak stajyerliğinin kaldırılması ve sözleşmeli statüde geçen görev süresinin dikkate alınarak haklarının iade edilmesi talebiyle yaptığı başvurunun reddine ilişkin davalı idarenin işlemi mahkemeden döndü.

Eğitim-Bir-Sen'in, hukuka ve mevzuat hükümlerine aykırı olduğu gerekçesiyle açtığı davayı karara bağlayan Batman İdare Mahkemesi, dava konusu işlemin yürütülmesini durdurdu.

Dava dilekçesinde, “Müvekkil sendika üyesinin, 657 sayılı Kanun'un 4/B maddesi kapsamında sözleşmeli statüde geçirdiği hizmet sürelerinin, zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarındaki eğitim kurumlarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4. maddesinin birinci fıkrasının (B) bendi kapsamında sözleşmeli öğretmen olarak geçirilen süreler zorunlu çalışma süresinden sayılır hükmü gereği zorunlu hizmet süresinin sayılmasında değerlendirilmesi gerekmektedir. Müvekkil sendika üyesinin başvurusunun, 632 sayılı KHK ile değil, KPSS puan üstünlüğü ile kadroya atandığından bahisle reddi yönünde tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır. Müvekkil sendika üyesiyle aynı tarihte sözleşmeli personel olarak göreve başlayıp 632 sayılı KHK ile kadroya geçen öğretmenlerin zorunlu hizmet süreleri değerlendirilirken, sözleşmeli çalıştıkları süreler zorunlu hizmet sürelerinden sayılmıştır. Hal böyleyken müvekkil sendika üyesinin KPSS ile kadrolu öğretmen olarak atanmasından dolayı, sözleşmeli personel iken geçirdiği 3 aylık hizmet süresinin zorunlu hizmet süresinden sayılmaması tamamen hukuka aykırıdır. Zira bu durum başarılı öğretmenin cezalandırılmasından başka bir şey olmadığı gibi, Anayasamızda yer alan eşitlik ilkesinin de açıkça ihlal edildiğinin göstergesidir” denilerek, dava konusu işlemin gerek evrensel hukuk ilkeleriyle gerekse kamu yararı ve hizmet gereklerine yönelik idare hukuku ilkeleriyle örtüşmediği, bu nedenle tesis edilen işlemin hukuka ve mevzuat hükümlerine aykırı olduğu vurgulanmıştı.

Batman İdare Mahkemesi, “Sözleşmeli öğretmen olarak görev yapan davacının kadrolu olarak atanması üzerine mesleğe yeni başlıyormuş gibi değerlendirilerek adaylık sürecine alınması, özlük ve parasal haklarının önceki hizmeti yokmuş gibi düzenlenmesi, kademe ve derecesinin eski görevi dikkate alınmadan belirlenmesi, kadrolu öğretmenlerin faydalandıkları zorunlu hizmet muafiyeti ya da özür grubu atamalarından faydalandırılmaması vb. diğer uygulamaların eşitlik ve hakkaniyete açıkça aykırı olduğu sonucuna” vardı.

Oybirliğiyle alınan kararda şu ifadelere yer verildi: “Olayda, Siirt Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nde sözleşmeli öğretmen olarak görev yapmakta iken KPSS puanı ile aynı okula kadrolu öğretmen olarak atanan davacının, kamu görevine ilk başladığı tarih esas alınarak zorunlu hizmet uygulamasından muafiyet tanınması ve asıl memurluğa mevzuatla tanınan diğer haklardan (özür grubuna bağlı il içi ve il dışı atama vs.) yararlandırılması gerekirken, aksi yönde tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyarlık görülmemiştir.” 

Kararı Görüntülemek İçin Tıklayınız

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.