İDARECİLERİN İSTATİSTİK İŞKENCESİ

İDARECİLERİN İSTATİSTİK İŞKENCESİ

İDARECİLERİN İSTATİSTİK İŞKENCESİ

 İstatistik bilgileri, bir kurumun doğru kararlar almasına, geleceğini iyi planlamasına yardımcı olacak en değerli bilgileridir. Günümüz teknolojisinde bilgileri depolamak, bir formattan diğer bir formata çevirmek, arşivlemek ve gerektiğinde de anında ulaşabilmek çok kolay bir iştir.

Okullarda, öğrencilerin kayıtlarının tutulmasında kütük defterlerinden bilgisayar ortamına geçişte önce özel firmaların yaptığı yazılımlar kullanıldı. Daha sonraları e-okul çok büyük bir kolaylık sağladı ve okulları masraftan kurtardı, birçok işi kolaylaştırdı. Öğretmenlerin, okulların ve bütün çalışanların bilgileri yine MEBBİS sisteminde tutulmaya başlandı. Giderek yaygınlaşan uygulamalarla yazışmalar, bütçeler vs. hep elektronik ortama taşındı.

Buraya kadar her şey çok güzel de neden hala birçok bilgi okullara yazılar yazılarak, formlar gönderilerek isteniyor. İller, ilçeler, okullara; “Şu kimlik numaralı öğrenci okulunuz öğrencisi midir? Şu saate kadar bildirile.” Diye birbirine yazılar yazmamaya devam ediyor. Bir öğrencinin hangi okulda kayıtlı olduğunu sorgulamayı bilmiyor muyuz yoksa? Yapılan sistemlerden bu bilgiler alınmayacaksa, alınamayacaksa bu sistemleri neden kurdunuz? “Üç sene önceki sınıf öğretmeni sayısını, iki yıl önce doğum izni alan öğretmen sayısını, yıllara göre öğretmen sayısını, beş sene önce çalışan işçi sayısını…” okullar nereden bulacak. İstenilen bazı anlamsız bilgiler kimin hangi işine yarayacak merak ediyorum.

“Hangi bilgi önemlidir, bu önemli bilgiyi mevcut sistemlerle nasıl depolarım ve nasıl ulaşırım, hangi kurum hangi bilgileri depolasın ve sorumlusu kim olsun…” gibi soruların cevabını iyice oluşturarak sistemlerimizi yeniden gözden geçirmeliyiz. Bilgi işlem bölümleri dersini iyi çalışarak kurumları zaman kaybından kurtarmalıdır. Şu anda el yordamıyla, ilkel yöntemlerle yalan yanlış bilgiyi okullardan alarak üzerine fikir oluşturmak hiç mantıklı bir yol değil. Aldığımız bilgi doğru olsun, okul yöneticileri işkenceden kurtulsun.

Talat YAVUZ

Eğitim Bir Sen İstanbul 4 No’lu Şube Başkanı

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.