İSMAİL KONCUK’TAN, ALİ YALÇIN’A: HÜKUMETİN MERHAMETİ OLMASA SENİN BU MASADA ESAMEN OKUNMAZDI

İSMAİL KONCUK’TAN, ALİ YALÇIN’A: HÜKUMETİN MERHAMETİ OLMASA SENİN BU MASADA ESAMEN OKUNMAZDI

Kamu Personeli Danışma Kurulu (KPDK) 2017 yılı Mart ayı toplantısı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Reşat Moralı toplantı salonunda yapıldı.

KPDK toplantısında Genel Başkanımız İsmail Koncuk, Türkiye Kamu-Sen Genel Toplu Sözleşme Sekreteri Necati Alsancak ve teknik heyetimiz de hazır bulundu.

ÇALIŞMA BAKANI MÜEZZİNOĞLU: TOPLANTININ ÇALIŞMA HAYATINA KATKILAR SAĞLAYACAĞINA İNANCIMIZ SONSUZ

Kamu Personeli Danışma Kurulu Mart ayı toplantısının açılışında bir konuşma yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, konfederasyonlarımızın temsilcileri ile kamu çalışanlarının sorunlarını değerlendirmek üzere toplandığımız 2017 yılı Mart ayı KPDK toplantısı hayırlı olsun.

Sivil Toplum Örgütleri demokratik hayatın vazgeçilmez unsurlarıdır. Bu nedenle toplantının çalışma hayatına katacağı şeyleri önemsiyoruz. Önümüzdeki süreçte birlikte sıkıntı ve problemleri çözmek için çalışacağız. Sıkıntılara hep birlikte karşı  duruyoruz. Bundan sonra da beraberce karşı duracağız. Hatalar ve haksızlıkların olduğu noktada sizlerin duyarlılıklarını gördük bizde bu konularda duyarlı olma tavrındayız. Kimsenin haksızlığa maruz kalmaması noktasında çaba sarf ediyoruz. Toplantımızın verimli ve başarılı geçmesini temenni ediyor saygılar sunuyorum.” dedi.

GENEL BAŞKAN KONCUK’TAN, ALİ YALÇIN’A:  HÜKUMETİN MERHAMETİ OLMASA SENİN BU MASADA ESAMEN OKUNMAZDI

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk toplantıya katılanları selamlayarak başladığı konuşmasında çalışma hayatının sorunlarına yönelik değerlendirmelerde bulunurken, Memur-Sen Genel Başkanının yaptığı konuşma esnasında söylediği Türkiye Kamu-Sen ve KESK’i kastederek “Yasanın merhameti ile masada bulunanlar” sözüne atıfta bulunarak kendisine adeta ahlak dersi verdi. Koncuk, “"Had bilmek diye bir ifade var. Hangi makam ve mevkide olursanız olun had bilmek lazım. İnsanlar konuşmalarını sadece bugünkü durumunuza ya da içinde bulunduğu konjonktüre göre olayları değerlendirince, bugün gönüllerine hoş gelen yarın başlarına bela olabilir. O nedenle had bilmek önemli. Güç zehirlenmesi bu olsa gerek. Her türlü cümleyi hesapsız sarf edenler bir gün güç elinden gidince ah vah deseler de iş işten geçmiştir.

Ben, Yusuf Ziya Özcan YÖK Başkanı olduğunda ziyaret ettim. Dedim ki kendisine "Akademisyenlik döneminde YÖK'e hep karşıydınız muhtemelen şimdi YÖK Başkanısınız, o karşı olduğunuz sebepleri kaldırın" dedim ama kaldıramadı. Çünkü o gücü ele geçirince kullanmak keyif veriyor insanlara. 

Adalet burada bozuluyor. Güçlü olunca had bilmek gerekiyor bu asalet meselesi. İnançlarımızda bu vardır gelenek ve göreneklerimizde  tevazu vardır. Kibirden Allah'a sığınırım. İnsanları hakir görerek konuşmalar yapmak asalet sahibi insanlara yakışır tavır değildir. Mesele belli güçler elimizdeyken bunu gösterebilmektir. Asaletli insanlara yakışan budur.

Bu tip toplantılarda sendikalar arasında bir çekişme görüntüsünden rahatsızım. Lüzumsuz gerilime ihtiyaç yok. Bu kadar sorun varken, birileri hala "Yasanın merhameti ile burada oturanlar"  diyorlar. Bende o zaman şunu söyleyeyim, "Sende bu hükümetin merhameti ile bu masadasın, hükümetin merhameti olmasa senin bu masada esamen okunmazdı. Yerinde yeller esiyordu” Şimdi kim karlı bundan?  Ali Yalçın  Genel Başkan olduğunda ilk sözü "Yasanın merhameti" oldu. Bu çok çirkin bir ifadedir. Bir konfederasyon Başkanına bu yakışmaz. Sen benim 450 bin üyemi KESK’in 250 bin üyesini yok sayarak hareket edemezsin.

Biz yetkiliyiz diyorsunuz, nimet, külfet dengesi diyorsun, bu nedir? Yani bana üye olan fazla aidat alacak.  Böyle şey olmaz. Senin bu söylediklerine yakışık almaz üslubuna emin ol, şuradaki Memur-Sen heyetinden bile bir çok kişi katılmıyor, ayıplıyordur.

KPDK toplantıları arzu ettiğimiz sonuçları alabildiğimiz toplantılar değil, ne yazık ki işlevsel olamadı. Bazı internet siteleri artık bu toplantıları "ti" ye alan haberler yapıyor. Konuşulması gereken esasen bunlar. Toplumun tamamını kucaklayan bir masa olsun ki burası daha güçlü bir masa olsun. O haberler sendikacılığa zarar veren bir mahiyet kazandı. Sendikalara olan güven her geçen gün azalıyor. Sendikal faaliyet demokrasi ve hukukla yürür. Hukuk ve demokrasi ne derece ileri giderse o derece sonuçlar alınır” dedi.

KONCUK: BİRİLERİ BU MASADA TEŞEKKÜR EDİYORLAR AMA NEYE TEŞEKKÜR EDİYORLAR ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL!

Çalışma hayatında öne çıkan bir çok problemi KPDK toplantısının gündemine taşıyan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, “Alınan kararlar artık hayata geçirilsin” derken, Memur-Sen Genel Başkanının Toplu Sözleşmede imza altına alınan ancak hala uygulanmayan maddeler için teşekkür etmesini de açık şekilde eleştirdi. Koncuk, “ KPDK toplantıları maalesef eksik ve kusurlarla dolu. Sadece kanun ya da hükümeti eleştirmek anlamında söylemiyorum. Alınan kararlar var ama o kararlar hayata geçmedi, ek göstergelerin düzenlenmesi, yıllık izinlerin iş günü esasına göre yapılması, disiplin affı. Disiplin affını dahi sağlayamadık. Hala hayata geçmedi bu disiplin affı. Bu masadayız, elbette önem veriyoruz ama memurların, kamuoyunun bu masaya güveni yok. Sizin, bu işin başında birisi olarak bu eksikliği giderecek tedbirleri almanızı istiyoruz.

Toplu sözleşmede uygulanmayan kararlar var. Birileri bu masada teşekkür ediyorlar ama neye ediyorlar anlamadım? Hükümetin merhameti ile sendikacılık yapacak değiliz. Bu maddeler uygulanmalı artık. Hala 4-C'yi konuşuyoruz. 19 Bin 4-C’liye Hükümet adına kadro vermek bu kadar mı zor?  4-B'lilerin kadroya geçmesini konuşuyoruz. 2011 yılında hükümetin çıkardığı kanunun gerekçesinde"Kamuda verimliliği artırmak için 4-B'lileri  kadroya alacağız" yazıyordu. Yani bu söylemden sonra 4-B'li alımı sona ermeliydi ama 200 bin 4-B'li yine kamuda görev yapıyor. Bu olabilir mi? Hem verimlik artsın deyip kanun çıkaracağız sonra dönüp 200 bin 4-B'li daha alacağız. Bu olmaz. Bunlar motivasyonu, iş verimliliği ve kalitesini  düşüren uygulamalardır.

Ücret gruplarının düşürüleceği meselesi 31.12.2016'ya kadar bitecekti ama bugün Mart ayının 28. Günündeyiz, 15 ay geçmiş halen uygulanmamış ve Ali Yalçın size teşekkür ediyor. Bu güzel bir sendikacılık tebrik ediyorum! 15 aydır hayata geçmeyen bir karar var ve teşekkür ediliyor. Gönlümüz kırık ama keşke 15 ay önce hayata geçseydi.

Geçtiğimiz gün yaptığınız bir açıklamada, "Taşeronların işi bizim işimiz" dediniz. Peki nasıl çözülecek bu iş? Dayın Davutoğlu,  afişler astırdı "Taşerona kadro" dedi. Daha sonra acayip bir sistem getirmeye kalktılar. Çankaya Köşk'ünde kendisine, "taşerona kadro tek anlam taşır başka sisteme gerek yok" diye söyledim. Sayın Davutoğlu,  "Ben o afişe kızdım" dedi. Bende, "Kızmak mesele değil her yerde resminiz var ve sözünüz haline geldi" dedim. Sizde "bizim meselemiz" diyorsunuz ama formül olarak çözüm ortaya koyalım. Referandum öncesi bunlar söyleniyor ama ortada bir formül yok.

İş güvencesi noktasında, "memurun iş güvencesi kalkmayacak" dedi sayın Başbakan.  Bunu önemli görüyoruz. Taahhüt olarak  görüyoruz bu sözü. Memurluk kavramının devamı sözü olarak kabul ediyoruz. Bu sözü bozan başka açıklamalar olmaz diye umud ediyoruz ve bu sözün yakın takipçisi olacağız.

Mülakat sistemi her alanda acıtıyor. Memur alımında, öğretmen alımında, görevde yükselme sınavlarında, hizmetli memur şef yapılırken bile bu sistem getiriliyor. Bu güvensizlik devlete güvensizliği tetikliyor. Bu sistem yerine başka şeyler yapılabilir. İhanet edenler elbette girmesinler kamuya, devlete sadakat esas ama hak edenlerin alın terinin çalınmasına vesile olan bir sistem devlete de yarar sağlamaz. Çocuklar KPSS de gayret sarf ederken şimdi “Az da olsa puanı alır bir torpil bulurum" diyor. Bizi dahi arıyorlar bizde mi referans olalım. Bunlar hükümetin düşünmesi gereken sıkıntılar, siyaseten de yanlış.

OHAL komisyonuna ilişkin sayın Başbakan bir ay kadar önce açıklama yaptı, "kurulacak" diye ama hala kurulmadı. Bu komisyon ihraçlar yönünden nasıl çalışacak bilmiyoruz. 100 bin ihraç nasıl değerlendirilecek bunu bilmiyoruz. Burada sendikalar temsilci bulundurmalı. Eleman bulunduralım bu komisyonda, şeffaflık gereği orada bulunsunlar. Örneğin 10'ar tane Avukat bulundurup maaşlarını biz verelim. Kamuda en azından bir güven oluşur.

Valiliklerin açığa aldıkları çalışanlar hala açıktalar. Kimse parmağını kıpırdatmıyor. Milli Eğitim Bakanlığı açığa aldıkları ile ilgili illere sosyal çevre araştırması diye talimat gönderdi. Valiliklerde yapabilir bunu. Bir şeyler yapmak lazım, olay herkes tarafından seyrediliyor. Bu adımlar hızlanmalı. Masumlar elbette bir gün açığa çıkar ama su gelene kadar kurbanın gözü patlıyor. Aylardır maaş yok, çevresi insanlardan uzaklaşmış ve  vatan haini damgası yemişler. Bunlar ağır şeyler, komşusuna ne der, intihar edenler var. Umud ediyorum bunlarda zaman içinde hızla düzeltilir.

Yüzde 3 zam aldık enflasyon yüzde 0,29 oranında bize verilen zammı aştı. Diyebilirsiniz ki, "Temmuz'da aşan miktar kadar zam yapılacak" ama 3. aydan itibaren, sözleşmelilerin brüt maaşları yüksek bu nedenle yüzde 20'lik  vergi dilimini geçecekler, peyderpey memurlar vergi dilimine girecek. Temmuz'da alınacak enflasyon farkı zammı da memurları kurtaramayacak. Vergi dilimleri meselesi çözülmeli. Maliye Bakanlığı ve hükümet harekete geçmeli. Maliye, "yapmamda yapmam" diyor ama ortada bir problem var bu düzeltilmeli. Başka çözümler bulunabilir. Üst dilim  18 bine 20 bine çıkarılabilir.

Yıllardır zorunlu hizmet bölgelerinde çalışanlara "mahrumiyet yeri ödeneği verilsin, özendirici hale gelsin" diyoruz ama bu da yılan hikayesine döndü. Çalışmalar hayata geçirilmedi. "Güneydoğu'da ya da başka yerde memur tutamıyoruz" deniyor. Tabii  tutamazsınız, bugün Ankara Güdül'de çalışan biri ile Çankaya'da  çalışan aynı ekonomik haklara sahip olursa insanları orada tutamazsınız.

Toplantımızın tekrar güzel sonuçlara vesile olmasını temenni ediyor saygılar sunuyorum” diyerek sözlerini noktaladı.

 Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi tarafından hazırlanan raporda yer alan konu başlıklarını dile getiren Genel Başkan İsmail Koncuk, önerilerini şu şekilde sıraladı;

* TOPLU SÖZLEŞME VE KPDK TOPLANTILARINDA KARARLAŞTIRILAN KONULAR ÖNCELİKLİ OLARAK HAYATA GEÇİRİLMELİ

* KAMU GÖREVLİLERİNİN İŞ GÜVENCELERİNİ KALDIRMAYA YÖNELİK GİRİŞİMLERDEN VAZGEÇİLMELİ, TAŞERON İŞÇİLERİN KADROYA GEÇİRİLMESİNE İLİŞKİN HAZIRLANAN TASARI GÜVENCELİ İSTİHDAMA DAYALI BİR ŞEKİLDE BİR AN ÖNCE YASALAŞMALI, TÜM GEÇİCİ, VEKİL VE SÖZLEŞMELİ PERSOENL İLE MEMUR İŞİ YAPAN KAMU İŞÇİLERİ DE BU KAPSAMDA KADROYA GEÇİRİLMELİ.  

* KAMUDA PERFORMANS DEĞERLENDİRME SİSTEMİNDEN VAZGEÇİLMELİ, VERİMLİLİK LİYAKATLİ YÖNETİCİLERLE SAĞLANMALI

* SÖZLÜ SINAV İLE MEMUR ALIMINA VE STAJYERLİKLERİN SINAVA BAĞLI OLARAK KALDIRILMASINA SON VERİLMELİ

* SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN UYGULAMASINDAN VAZGEÇİLMELİ ATAMASI YAPILMAYAN ÖĞRETMEN SORUNU SONA ERMELİ

* SÖZLEŞMELİ İKEN KADROYA GEÇİRİLEN PERSONELİN SORUNLARI GİDERİLMELİ

* KAMU GÖREVLİLERİ LEHİNE ÇIKMIŞ MAHKEME KARARLARI UYGULANMALI

* KAMU GÖREVLİLERİ ARASINDA AYRIMCILIK YAPILMAMALI

* KAMU GÖREVLİLERİ ÜZERİNDEKİ VERGİ YÜKÜ HAFİFLETİLMELİ

* GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ ADALET VE HAKKANİYET İLKELERİNE GÖRE DÜZENLİ ARALIKLARLA VE YAZILI SINAVA DAYALI OLARAK GERÇEKLEŞTİRİLMELİ, MÜLAKAT KALDIRILMALI

* ÖZEL HİZMET TAZMİNATI İLE İLGİLİ OLARAK ORTAYA ÇIKAN SORUNLAR TOPLU SÖZLEŞME TALEPLERİMİZ ÇERÇEVESİNDE ÇÖZÜME KAVUŞTURULMALI

* EK ÖDEMELERDEKİ ADALETSİZLİKLER GİDERİLMELİ

* EK GÖSTERGELERE İLİŞKİN ADALETSİZLİKLER GİDERİLMELİ

* ASKERE GİDEN PERSONELE DESTEK ÖDEMESİ YAPILMALI

* DOĞUM YAPAN PERSONELDEN ÜCRETSİZ İZİN KULLANANLARA DESTEK ÖDEMESİ YAPILMALI

* TÜM MEMUR VE EMEKLİLERE BAYRAM İKRAMİYESİ VERİLMELİ

* DÖNER SERMAYE VE FON GELİRLERİ ADALETLİ BİR ŞEKİLDE DAĞITILMALI

* EK DERS ÜCRETLERİ YÜKSELTİLMELİ

* NÖBET, İCAP NÖBETİ VE VEKÂLET ÜCRETLERİ YENİDEN DÜZENLENMELİ

* FAZLA ÇALIŞMA ÜCRETİ İLE İLGİLİ SORUNLAR GİDERİLMELİ

* KAMU GÖREVLİLERİNİN EMEKLİ MAAŞLARI YÜKSELTİLMELİ, MEMURLARA YAPLAN TÜM EK ÖDEMELERİN EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMASINDA ESAS ALINMASI SAĞLANMALI

* SOSYAL DENGE SÖZLEŞMESİNE İLİŞKİN TEREDDÜTLER GİDERİLMELİ

* KIDEM AYLIĞI ÜST SINIR KALDIRILMALI, KIDEM AYLIĞI MİKTARI YÜKSELTİLMELİ

* ÜCRETLER ADİL BİR ŞEKİLDE VERGİLENDİRİLMELİ

* SOSYAL YARDIMLAR SOSYAL DEVLET İLKESİNE UYGUN ŞEKİLDE YENİDEN DÜZENLENMELİ

* TOPLU SÖZLEŞME İKRAMİYESİ YÜKSELTİLMELİ

* HARCIRAH VE GÖREV YOLLUKLARI İLE İLGİLİ AKSAKLIKLAR GİDERİLMELİ

* TAZMİNATLARA İLİŞKİN SORUNLAR ÇÖZÜME KAVUŞTURULMALI

* HİZMET SINIFLARINDA YER ALAN KADROLAR YENİDEN GÖZDEN EGÇİRİLMELİ, YARDIMCI HİZMETLER SINIFINDA ÇALIŞAN PERSONELİN SORUNLARI ÇÖZÜLMELİ

* KADRO VE DERECE YÜKSELMESİ YAPAMAYAN MEMURA YÜKSELEBİLECEKLERİ EN ÜST KADRONUN DERECESİ VERİLMELİ

* DİSİPLİN CEZALARININ AFFI SAĞLANMALI UYGULAMALARI, SENDİKAL VE DEMOKRATİK HAKLAR GELİŞTİRİLMELİ

* KALKINMADA ÖNCELİKLİ YÖRELERDE ÇALIŞAN PERSONELİN HAKLARI VE YER DEĞİŞTİRME SURETİYLE ATAMALAR YENİDEN DÜZENLENMELİ

* KAMU GÖREVLİLERİNİN İZİNLERİ İŞ GÜNÜ ESASINA GÖRE BELİRLENMELİ, ANALIK İZNİ, SÜT, İZNİ, REFAKAT İZNİ, ŞUA İZNİ SÜRELERİ ARTIRILMALI, BÜTÜN KURUMLARDA YILLIK İZİNLERİN BİR SONRAKİ YILA DEVRETMESİ İÇİN DÜZENLEME YAPILMALI

* GEÇİCİ GÖREVLENDİRMELER SINIRLANDRILARAK MEMURUN İSTEĞİNE BAĞLI HALE GETİRİLMELİ

* SAĞLIK VE SOSYAL GÜVENLİK HAKKI GELİŞTİRİLMELİ, KATILIM PAYI ALINMASI UYGULAMASI SINIRLANDIRILMALI

* İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNE ÖNEM VERİLMELİ, FİİLİ HİZMET ZAMMI YENİDEN DÜZENLENMELİ

* UZMAN KADROSUNDAKİ TÜM PERSONEL AYNI HAKLARDAN FAYDALANDIRILMALI

* ÖZELLEŞTİRME MAĞDURU ARAŞTIRMACILARIN SORUNLARI ÇÖZÜME KAVUŞTURULMALI

* ŞEHİT YAKINLARI, GAZİLER VE TERÖR NEDENİYLE GÖREVİ BAŞINDA HAYATINI KAYBEDEN PERSONELE POZİTİF AYRICALIKLAR SAĞLANMALI

* KAMU GÖREVLİLERİNE ETKİN BİR EĞİTİM İMKÂNI SAĞLANMALI

* PERSONELİN CAN VE MAL GÜVENLİĞİ KORUMA ALTINA ALINMALI

* PERSONEL İSNAT VE İFTİRALARA KARŞI DAHA ETKİN BİR ŞEKİLDE KORUNMALI

* ENGELLİ PERSONEL DURUMLARINA UYGUN ÇALIŞMA İMKÂNINA KAVUŞMALI

* KAMU GÖREVLİLERİNİN GÖREV TANIMI YAPILMALI VE PERSONEL İHTİYACI OLAN KURUMLARA YETERLİ KADRO VERİLMELİ

* KAMU GÖREVLİLERİNİN ÇALIŞTIKLARI SÜRELERİN TAMAMI KAZANILMIŞ HAK AYLIĞINDAN SAYILMALI

* ÇOCUĞU EĞİTİM GÖREN KAMU GÖREVLİLERİNE KOLAYLIK SAĞLANMALI

* KAMU HİZMET ARAÇLARI VE BUNLARDAN FAYDALANAN VATANDAŞLAR SİGORTA KAPSAMINDA KORUNMALI

* DEPREM VE DOĞAL AFET BÖLGESİNDE GÖREV YAPAN PERSONELE AYRICALIKLAR GETİRİLMELİ

* KAMU GÖREVLİLERİNİN ÇALIŞMA YAŞAMINDA KARŞILAŞTIĞI DİĞER SORUNLAR ÇÖZÜLMELİ

* 399 SAYILI KHK UYARINCA ÇALIŞTIRILAN PERSONELİN SORUNLARI ÇÖZÜLMELİ

* ÖZELLEŞTİRME KAPSAMINDA BULUNAN KURULUŞLARDA ÇALIŞAN PERSONELİN SORUNLARI ÇÖZÜLMELİ

* KORUMA VE GÜVENLİK PERSONELİNE İLİŞKİN MEVZUAT İYİLEŞTİRİLMELİ

* TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİNDE GÖREV YAPAN SİVİL PERSONELİN TABİ OLDUĞU MEVZUAT YENİDEN DÜZENLENEMLİ

* EMNİYET TEŞKİLATINDA ÇALIŞAN SİVİL PERSONELİN RESMİ GÖREVLİLERİN YARARLANDIĞI HAKLARDAN FAYDALANMASI SAĞLANMALI

* KAMUDA DAHA FAZLA KADIN İSTİHDAMI SAĞLANMASI İÇİN GEREKLİ ÖNLEMLER ALINMALI

Genel Başkan İsmail Koncuk, KPDK toplantısına ilişkin olarak hazırlanan raporu Bakan Mehmet Müezzinoğlu’na sundu.

RAPOR İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.