KONCUK: KİM SAVUNACAK EMEKLİLERİN HAKKINI?

KONCUK: KİM SAVUNACAK EMEKLİLERİN HAKKINI?

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, "Kim savunacak emeklilerin hakkını? Biz savunmak istiyoruz, biz o pazarlık içinde olmak istiyoruz. Burada bankaları sıkıştırmak lazım, havadan sudan her şeyden para kazanan bankaların bu 10 milyonluk emekli kitlesinin maaşını vermekten dolayı bir bedel ödemesi mecburiyettir. Hükümet ne yapacak ne edecek bunu başaracak." dedi.

Türkiye Kamu-Sen Denizli İl Temsilciliğinin düzenlediği toplantıya konfederasyona bağlı sendikaların genel başkanları ile katılan İsmail Koncuk, yaptığı konuşmada, son derece önemli bir faaliyet olan sendikacılığın bugün dünden önemli hale geldiğini, yarın daha önemli hale geleceğini, yarınlarda daha iyi sendika anlayışının hakim olması için çalıştıklarını belirtti.
Asgari ücret görüşmelerinin başladığını hatırlatan Koncuk, 1 Kasım genel seçimleri öncesinde hem muhalefet partilerinin hem iktidarın asgari ücretin arttırılması ile ilgili taahhütlerinin bulunduğunu söyledi.
Geçinebilmek için bin 300 liranın yeterli olmadığını vurgulayan Koncuk, şöyle konuştu:
"Her ne kadar asgari ücretin bin 300 liraya yükseltilmesi sözü yerine getirilmiş de daha önce 6 ayda bir asgari ücret arttırılırken bir yıldır artırılmadı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun rakamlarına göre ortalama ev kirası 734 lira. Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi'nin yapmış olduğu ve yarın açıklayacağımız çalışmada, 4 kişilik bir ailenin sadece gıda harcaması bin 795 lira 17 kuruş. Kirayı 734 lira, 4 kişilik bir ailenin sadece gıda harcamasını bin 795 lira 17 kuruş hesap ederek üst üste koyduğumuzda yaklaşık 2 bin 500 lira yapar. Ulaşım, ısınma, haberleşme, giyim, eğitim ihtiyaçları, sağlık ihtiyaçları, bunları saymıyorum. Asgari Ücret Tespit Komisyonundan nasıl bir zam geleceğini hepimiz bekliyoruz. Sadece iki kalem, gıda ve kira harcaması 2 bin 500 lira yapıyorsa, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun bu gerçekten hareketle bir zam öngörmesi vicdanen şarttır."
- Emeklilere promosyon konusu
Emeklilere promosyon çalışmalarına değinen Koncuk, "1 milyon 800 bin kamu çalışanı emeklisi var, bu aylarda sayı biraz daha arttı. Tahmin ediyorum 1 milyon 900 bine çıkmıştır. İşçi emeklilerini de saydığımızda 10 milyonu bulan bir emekli kitlesi var. Çalışma Bakanlığı aylardır hatta yıllardır emeklilere promosyon konusunda çalışma yaptığını açıklıyor. İşin garibi bu çalışmanın hiçbir tarafında sendikalar yok, emeklerin sahibi yok artık bu ülkede." dedi.
Emeklilerin sendika üyesi olma haklarının da bulunmadığını söyleyen Koncuk, şöyle devam etti:
"Kim savunacak emeklilerin hakkını? Biz savunmak istiyoruz, biz o pazarlık içinde olmak istiyoruz. Burada bankaları sıkıştırmak lazım, havadan sudan her şeyden para kazanan bankaların bu 10 milyonluk emekli kitlesinin maaşını vermekten dolayı bir bedel ödemesi mecburiyettir. Hükümet ne yapacak ne edecek bunu başaracak. "
Emeklilerin düzenli maaşının, harcamasının ve borcunun bulunduğuna dikkati çeken İsmail Koncuk, promosyon konusunun bankalar arası bir rekabet haline gelmesi gerektiğini savundu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının bu konuda hesap vermesi gerektiğini de iddia eden Koncuk, "Emeklilere promosyon konusu da halen çözülmemiştir, yılan hikayesine dönmüş bir durumdur." diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.