KURS VE NÖBET SORUNU

KURS VE NÖBET SORUNU

EBS 3 Nolu Şube Başkanı Erol Ermiş Yazdı: KURS VE NÖBET SORUNU

İdarecilik, her geçen gün cazibesini yitiriyor malesef. Sorumluluk arttıkça artıyor, buna karşın yetki sınırları daralıyor, getirisi azalıyor. Bu ifadeleri destekleyen iki somut durum: Biri destekleme kursları, diğeri nöbet.

Müdür yardımcıları zaten nöbet ücreti alıyor, müdürlerin mağduriyetini giderelim derken bir ilimizin görüş sorması neticesinde lise müdür yardımcıları hariç diğer okulların müdür yardımcıları da nöbet ücretinden oldu. Gerekçe: İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde müdür yardımcısı nöbetine yer verilmemiş. O halde müdür yardımcılarının nöbet ücreti kesilsin. Netice: Müdür yardımcıları haklı olarak isyan modunda.

Yönetmelik maddesi aynen şöyle: Müdür yardımcısı

MADDE 41 – (1) Müdürün ve müdür başyardımcısının olmadığı zamanlarda müdüre vekâlet eder. Müdür yardımcısı, görev tanımında belirtilen görevler ile müdür tarafından verilen görevleri yerine getirir.
Bana göre bu maddeye dayanarak müdür yardımcılarının nöbet ücretini kesmek iki açıdan yanlış:

1.  Müdürün yaptığı görev dağılımında nöbete zaten yer veriliyor.
2. Genelge, Yönergeler niye vardır? Yönetmeliğin daha doğru uygulanması için. Madem yönetmeliğinde açıkça nöbet görevi geçmiyor, bir genelge ile hatta açıklayıcı bir yazı ile mesele çözülebilirdi. Mesele yönetmelik değiştirilerek çözülmeliymiş. İllaki o yolu tercih edecekseniz, elinizi çabuk tutun da yeni bir nöbet kaosuna neden olmayın.

Nöbet konusunda bir garabet de okul öncesi öğretmenleriyle ilgili: Anaokulunda görev yapanlar nöbet ücreti alabilir, anasınıfında görev yapanlar alamaz. Arkadaş, bizi çocuk mu sanıyorsunuz? Gösterilen gerekçelerle kundaktaki çocuğu bile ikna edemezsiniz. Okul öncesi öğretmenlerin teneffüs yapmadığını, çocukların başından bir dakika ayrılamadıklarıni, ders saatlerinin 50 dakika olduğunu bilmez misiniz? Daha neyin peşindesiniz? Adı Adaletle başlayan bir partinin bürokratlarına bu işleri ivedilikle çözmek yakışır.

Gelelim okul müdürlerinin mağduriyetine: Hem kursların hem de nöbetin asıl mağduru bu arkadaşlarımız. Okul müdürlerine kurs ve nöbet adı altında ödeme yapılmak istenmiyorsa, yönetim görevine karşılık olmak üzere ek ders saatlerinde kayda değer bir artış yapılmalıdır. Okul müdürünü diğer meslektaşlarına öykündürerek okullarda istendik hedeflere ulaşılamaz. Bu arada idarecilere verilen kurs ücretlerinin / ilkokullarda kulüp çalışmaları ücretlerinin  son derece az olduğunu ve arttırılması gerektiğini ifade etmek gerekir.

MEB, elbette iyi niyetli ve çalışanın lehine düzenlemeler yapmaya çalışıyor ancak bu işi tahteravalli gibi düşünmeye başladı. Bir tarafı düzeltirken diğer taraf mağdur oluyor. Nöbet ve kurs konularındaki garabetlerin giderilmesi bile ciddî bir rahatlama sağlayacak. Hem MEB hem de ilgili kurumlar elini çabuk tutmalı.

Erol Ermiş
Eğitim-Bir-Sen
İstanbul 3 Nolu Şube Başkanı



 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.