MART AYI ASGARİ GEÇİM SONUÇLARI AÇIKLANDI

MART AYI ASGARİ GEÇİM SONUÇLARI AÇIKLANDI

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin yapmış olduğu 2015 Mart ayına ait asgari geçim endeksi sonuçları açıklandı.

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin yapmış olduğu 2015 Mart ayına ait asgari geçim endeksi sonuçları açıklandı.

Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan Mart 2015 fiyatlarına göre yapılan araştırmada çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 2.076,39TL olarak hesaplanırken, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 4.219,20Lira olarak belirlendi.

Sonuçlar, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin bir önceki aya göre %0,87 oranında arttığını gösterdi.

Çalışan tek kişinin açlık sınırı ise bir önceki aya göre %0,69 oranında yükseldi ve 1.603,56 Lira olarak hesaplandı

Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 2015 yılı Mart ayında 1.675,12 Lira olarak tahmin edildi.

Yapılan araştırmada, 4 kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın Mart 2015 verilerine göre günlük 34,799 TL olduğu belirlendi.

Ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise 1.043,97 TL olmuştur. Mart 2015 itibarı ile ortalama 2.297,84 TL ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının %45,43’ünü oluşturdu.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde bulunan konut gideri ise Mart 2015 ortalama maaşının %27,47’sine denk geldi. Buna göre bir memur, ortalama maaşının %72,9’unu yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kaldı.

Diğer ihtiyaçlarını karşılamak için ise maaşının % 27,1’i kaldı.


Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Mart 2015 maaşından geriye yalnızca 622,71 TL kaldı.


KONCUK: 50 BİN MEMUR, 4 NİSAN’DA HÜKÜMETE MANİFESTOSUNU KOLEJ MEYDANINDA VERDİ!

2015 yılı Mart ayı Asgari Geçim endeksi verilerine ilişkin bir değerlendirmede bulunan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, “Her geçen ay bir önceki aydan daha beter durumdadır” dedi. Koncuk, “Geçim aczi toplumun her kesiminde kendini göstermekte, her ay bir öncekinden daha da kötü bir tabloyu ortaya koymaktadır.

Vatandaşın temel ihtiyaçlarına gün be gün gelen zamlar artık tahammül edilemez boyutlara ulaşmış, vatandaş kredi kartı borç sarmalı içinde bir bilinmeze doğru sürüklenmektedir.

Halkımız alış verişlerinde et, süt, yumurta, makarna, gibi temel gıda ihtiyaçlarının bulunduğu reyonlara dönüp bakamazken, birilerinin sarayında kilosu 4 Bin TL olan beyaz çayları yudumlaması nasıl izah edilebilir?

İşte bu hayat pahalılığı içinde kendilerine hakları olan, yüzde 12 EK ZAMMI dahi çok görülen 50 bin kamu çalışanı yurdun dört bir yanından yollara düşmüş ve Türkiye Kamu-Sen önderliğinde 4 Nisan Cumartesi günü Ankara Kolej meydanında isyanını dile getirmiştir.

Kamu görevlilerinin, emeklilerin, genç işsizlerin ve on binlerin katıldığı bu eylemde ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik dar boğazın fotoğrafı bir kez daha çekilmiş ve görmeyen gözlere gösterilmiştir.


Yetkililer Kolej meydanından çıkan bu manifestoyu iyi duymalı ve yaklaşan seçimler öncesi adımını ona göre atmalıdır. Memurun, emeklinin, işsizler ordusunun sesi artık duyulmalıdır.

Türkiye Kamu-Sen başta kamu görevlileri olmak üzere, toplumun her kesiminin yaşadığı mağduriyeti eylemlerle, açıklamalarla anlatmaya ve protesto etmeye devam edecektir.

Birileri bir eli yağda diğer eli balda yaşarken, milyonlarca insanın geçim derdi içinde bir hayat sürmesine gönlümüz razı olmayacaktır.” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.