MEB'in Yönetmelik Değişikliğine Eleştiri

MEB'in Yönetmelik Değişikliğine Eleştiri

AES: Özel Öğrenci Yurtları Yönetmeliğinde Skandal Değişiklik

6/5/2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlananÖzel Öğrenci Barınma Hizmetleri Yönetmeliğiile skandal bir düzenleme yapılmıştır. Buna göre, bir apartman dairesine 10 öğrenci doldurup YURT adı altında barındırabilirsiniz. Ortaokul öğrencisi ile üniversite öğrencilerini aynı apartman dairesinde yatırabilirsiniz. Evinize 10 yatak atmanız sizi yurt işletmecisi yapabilir.

2004 Tarihli yönetmelik hükümlerini yürürlükten kaldıran yeni düzenlemeye göre;

  • Gerçek ve tüzel kişilere Ortaokul, İmam Hatip Ortaokulu, Ortaöğretim ve Yükseköğretim düzeyinde yurt, pansiyon, apart, stüdyo daire açma izni verilmektedir.
  • Bu özel Kurumlarda “geçici barınma” adı altında karma barınmaya izin verilmektedir. Ortaöğretim öğrencilerinin yükseköğretim öğrencileri ile birlikte aynı apartta konaklamasının ortaya çıkarabileceği sakıncalar göz ardı edilmiştir.
  • Özel yurtların açılması için apart ve stüdyo dairelerde 10, pansiyonlarda 30 yurtlarda 40 öğrenciyi bulmak yeterli olacaktır.
  • Yurdun dört yanına, binlerce apartman dairesi ve hatta apartlara dağılacak öğrencilerin sağlığı, güvenliğinin denetimi bir İl Milli Eğitim Müdür yardımcısı ve şube müdürünün sorumluluğuna verilmektedir. İdari ve siyasi baskı altına alınabilecek maarif müfettişlerinin de bu ev/pansiyonları denetleyebileceği ön görülmüştür.

Resmi verilere göre zorunlu eğitim çağındaki çocuklarımızın yalnızca %1 i, yükseköğretim öğrencilerinin yalnızca %14 ü devlet yurtlarında yer bulabilmekte iken sosyal devletten söz etmek mümkün değildir. Yakın geçmişte dernek, vakıf, cemaat evlerinde istismarın her türünü tecrübe etmiş olmamıza rağmen YANLIŞI meşrulaştırmak, mevzuat kapsamına sokmak kabul edilemez. Karaman’da, Aladağ’da, İzmir’de yaşanan olaylardan ders alınmamış demektir. Bundan sonra yaşanabilecek olaylar “yönetmelik kapsamında” meşru mu olacaktır?

Anadolu Eğitim Sendikası olarak zorunlu eğitimin kendi mantığıyla parasız olması gerektiğini, eğitime ulaşma güçlüğü çeken öğrenciler için alınacak her türlü tedbirin, verilecek hizmetin DEVLETÇE karşılanması gerektiğini savunmaktayız. Ortaokul çağında bir öğrencinin ailesi yanında okuması öncelikle gözetilecek haktır. Bu mümkün olamıyorsa 9/13 yaş aralığında çocuklarımız YALNIZCA DEVLETE emanet edilebilir.  Lise ve üniversite öğrencilerimiz de öncelikle devletçe korunmalı, barındırılmalıdır. Yurt ihtiyacının karşılanamadığı özel durum ve lokasyonlarda açılabilecek özel yurtlar devlet yurtlarından aşağı kalmayacak şekilde düzenlenmeli, yönetilmeli, denetlenmelidir. Öğrencileri ev/apart sistemine tıkıştırmaya, birilerinin insafına terk etmeye kimsenin hakkı yoktur.

Yönetmeliği düzenleyen, imzalayan ve uygulamaya hazırlanan tüm kişi ve kurumları yaşanabilecek ve telafisi mümkün olmayacak zararlar konusunda uyarmayı görev biliyoruz. Çocuklarımızın yurt ihtiyacını karşılamak öncelikli görevinizdir. Özel yurt açmak, işletmek ve denetlemek konularında da ciddi ve disiplinli olmanızı talep ediyoruz.

Cansel GÜVEN

Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkanı

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.