MEB Ne İş Yapar?

MEB Ne İş Yapar?

MEB Ne İş Yapar?

 657 sayılı Kanunun 68/B maddesi hükümlerine göre; Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı ile Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı dışındaki hizmet sınıflarının 1, 2, 3 ve 4 üncü derecelerdeki kadrolarına, memurların derece yükselmesindeki süre şartı aranmaksızın atama yapılabilmektedir. Öte yandan, Yardımcı Hizmetler Sınıfına dahil kadroların ilk dört derecede olmaması nedeniyle, bu hükmün YHS personeli hakkında da uygulanmayacağı anlaşılmaktadır.

 
MEMURLARIN DERECELERİNİN YÜKSELMESİ
 
Devlet memurları, normal şartlarda; dereceleri içinde en az 3 yıl ve bu derecenin 3 üncü kademesinde 1 yıl bulunmuş olmaları, üst derecede boş bir kadronun bulunması, kadronun tahsis edildiği görev için öngörülen nitelikleri taşımaları şartıyla bulundukları derecenin üstündeki derecelere yükselebilmektedirler.
 
68/B UYGULAMASI
 
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68/B maddesine göre; Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı ile Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı hariç, hizmet sınıflarının 1, 2, 3 ve 4 üncü derecelerindeki kadrolarına yapılacak atamalarda, derece yükselmesi için gerekli süre şartı aranmamaktadır.
 
Kanunun 68/B maddesinde düzenlenen ve “asansör yükselme” ya da “torba kadro” olarak da adlandırılan bu yükselme şeklinde, memur doğrudan üst dereceli kadrolara atanabilmektedir.
 
Bu şekilde atama yapılabilmesi için, ilgili memurun; yükseköğrenim görmüş olmalı ve atama yapılacak kadronun derecesine ve ek göstergesine göre belirlenmiş hizmet süresine sahip olmalıdır. Ayrıca, atama yapılacak derecede boş bir kadronun bulunması ve kadronun tahsis edildiği görev için öngörülen niteliklere de memurun sahip olması gerekecektir.
 
68/B UYGULAMASINDAN YARARLANMA ŞARTLARI
 
a-Hizmet süresi şartı
 
Torba kadro uygulaması suretiyle atama yapılacak kadrolardan;
 
*Derecesi 1 olan ve ek göstergesi 5300 ve daha yukarı olanlar için, en az 12 yıl,
 
*Derecesi 1 veya 2 olan ve ek göstergesi 5300‘den az olanlar için, en az 10 yıl,
 
*Derecesi 3 veya 4 olanlar için, en az 8 yıl hizmet süresi şartı aranır.
 
b-Eğitim şartı
 
Torba kadro uygulamasından yararlanacak memurların yükseköğrenim görmüş olmaları gerekir. Gördükleri yükseköğrenim süresi 4 yıldan az olan memurlarda aranacak hizmet süresi şartı, yukarıda belirtilen hizmet sürelerine 2 yıl ilave edilerek hesaplanır.
 
68/B  UYGULAMASINDA DEĞERLENDİRİLEN HİZMETLER
 
Derece yükselmesindeki süre şartına bağlı olmaksızın ilk 4 dereceli kadrolara atanacaklarda aranan hizmet süresinin hesabında, hizmetlerin geçtiği yere ve atama yapılacak kadro unvanına göre farklı belirlemeler söz konusudur.
 
a-Bazı hizmetlerin tamamı değerlendirilir
 
*Genel bütçeye dahil dairelerle, katma bütçeli idareler ve bunlara bağlı kuruluşlarda geçen süreler.
 
*İl Özel İdareleri ve belediyeler, bunların birlikleri ve bunlara bağlı iktisadi müessese ve işletmelerde geçen süreler.
 
*İktisadi devlet teşekkülleri, kamu iktisadi kuruluşları ve bunların müesseseleri, bağlı ortaklıkları ve iştiraklerinde geçen süreler.
 
*Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları dışında kalan ve kamu fonu kullanan, özel kanunlarla veya bunların verdiği yetkiye dayanılarak kurulan kamu kuruluşları ve bu nitelikteki bankalar ve bunların en az sermayesinin yarısından fazlasına iştirak suretiyle kurdukları müessese, ortaklık ve iştiraklerde geçen süreler.
 
*Döner sermayeli kuruluşlar ile özel kanunlarla kurulan fonlar ve kefalet sandıklarında geçen süreler.
 
*Yasama Organı Üyeliğinde geçen süreler.
 
*Belediye başkanı olarak geçen süreler.
 
*Belediye ve il genel meclisi üyeliğinde geçen süreler.
 
*Kanunlarla kurulan fonlarda geçen süreler.
 
*Uluslararası kuruluşlarda geçen süreler.
 
*Muvazzaf askerlikte geçen süreler ile okul devresi dahil yedek subaylıkta geçen süreler.
 
Yukarıda sayılan ve tüm hizmetlerin değerlendirileceği belirtilen kurumlarda, açıktan vekil olarak görev yapanların fiilen görev yaptıkları sürelerin tamamının da hizmet süresi hesabına dahil edilmesi gerekecektir.
 
Bu ülkede bir Milli Eğitim Bakanlığı var. Bakanlık ülkede eğitim işlerini düzenlemek, yoluna koymak için, siyasi partilerin iktidara gelmesiyle, kendi içinden milletvekillerinden bir bakan atamasıyla, işe başlar. Daha sonra siyasi parti ile aynı düşünen kişilerden teşkilatlanması yapılır. Yüzlerce binlerce kişiyi, sadece kendi düşüncesinden olanlarla veya olan gibi görünenlerle merkez ve taşra teşkilatındaki koltuklara yerleştirirler. Koltuklar sahibini(!)  bulur…

Ehliyeti, liyakatı, eğitime yönelik projesi olanlar da kim? Kim ister ki onları? Bizim gibi düşünmek zorundasın, ya da hiç olmazsa öyle yap canım. Koltuk kaparsın bak. Eğitimle ilgilenmesen de olur. Bizden ol yeter. Bize benze yeter. Farklı düşünme yeter. Bizden ol, beter ol yeter…
Bizden olan, pardon kendinden olan ve sadece kendisiyle meşgul olduğunu düşündüğümüz (laf aramızda onlar bizden aslında, insan oldukları için) Milli Eğitim Bakanlığının, kendinden olanlarla büyük icraatlar(!) içinde olduğunu düşünüyoruz. Zannedersem, İlçe Mem müdürü, okul müdürü görevlendirmeleri için, partiyle yetkili(!)  sendikanın arasını bulmaya çalışıyorlar. Malum son gelişmeleri biliyorsunuz, aman koltuk kaptırmayalım, bizimkilere bir yer bulalım telaşındadırlar…
Milli Eğitim Bakanlığının haberli işlerini bırakalım, gelelim öğretmenlerimizle ilgili olan bihaber işlerine. Aylardır kendilerinden haber alamıyoruz, arada bir öğretmenlerle ilgili yazı çıkarıyorlar, yazının uygulanmasından da bihaberler…
Yazılardan biri, 24 Mart 2014 tarihinde, Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü tarafından gönderilen, “Zihinsel Engellilerin Eğitimi Kursu” yazısı. 27 Mart tarihinde İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğünü aradığımızda yazının beklediğini, yazının okullara gönderileceğini söylediler. Olayın şok kısmını anlatayım. Daha önce 160 saatlik sertifikası olanlara uygulama eğitimi için, son başlama tarihi 1 Nisan. Yazı okullara geliş tarihi 2 Nisan. Artık geç gelen okullarda durumu uygun öğretmenler için, geriye doğru uygulama eğitimi görevlendirme onayı alırlar. Torpilli koltuk sahibi Şube müdürlerimizin de işi şeflerimize havale(!) ettiğini zaten biliyorsunuz. Değerli Şefimizin bakanlıktan gelen bu uygulama eğitimi görevlendirmesine valinin izin vermeyeceği öngörüsünü de(!)  belirtelim. Neyse ki üyemiz için, 31 Mart tarihinde, Kaymakamlık onayı ve vali oluruyla, hakkımızı almıştık…
 
Yazılardan ikincisinin 4 Nisan tarihinde okullarda olması gerekirken, hiç yazılmadığını belirtelim. Yazılmadığını mı? Evet yazılmadığını… Duyduk duymadık demeyin, Milli Eğitim Bakanlığı Norm Modülünü İl Mem’lere ilçe Mem’lere, okullara güncelleme için açmıştır. Okullar için 7 Nisan tarihinde başlayan güncelleme için 8 Nisan son gündür. Duyanın insaniyet namına öğretmen ve idarecilere haber vermesi önemle rica olunur…
Gördüğünüz gibi ben de yetişemedim. Norm modülü açılmış kapanmış, 9 Nisan’da duyuruyu kaleme aldım!!! Hiç olmazsa bugün koşturun ilçe’ye, son gün 10 Nisan… Kapanmadan hakkınızı alırsınız…
Örnekleri çoğaltmayacağım. İçimiz kararmasın.
Biz bıktık yanlışı yazmaktan.
MEB bıkmadı işleri yoluna koyamamaktan…
Allah aşkına artık yeter. Amacınız nedir?
Öğretmenlerin çile çekmesi sizin için bir politika mı?
Olmuyorsa, kendinizi kendinizden olanlarla bi sorgulayın! O kadar insansınız, bu olanların nedeni nedir diyerek, biraz vicdani davranın…
Ey MEB! Bizim kutsal bir sözümüz var, bilmem hatırlar mısın?
“Hakkını helal et”
Bu kadar eziyeti hak etmiyoruz…
Biz hakkımızı helal etmiyoruz…
 
Muhammet Ali Gezici 
Anadolu Eğitim Sendikası İstanbul İl Başkanı

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.