MEMURUN AYLIK AÇIĞI 2.300 LİRA

MEMURUN AYLIK AÇIĞI 2.300 LİRA

İSMAİL KONCUK: MEMURUN AYLIK AÇIĞI 2.300 LİRA

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin yapmış olduğu 2018 Ocak ayına ait asgari geçim endeksi sonuçları açıklandı. 

Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan Ocak 2018 fiyatlarına göre yapılan araştırmada çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 2.661,57 TL olarak hesaplandı. 

Dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 5.414,49 Lira olarak belirlendi. 

Sonuçlar, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin bir önceki aya göre %1,32 oranında azaldığını göstermekte. 

Çalışan tek kişinin açlık sınırı da bir önceki aya göre %0,28 oranında düşmüş ve 2.045,76 Lira olarak hesaplandı. 

Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 2018 yılı Ocak ayında 2.067,49 Lira olarak tahmin edildi.  

Yapılan araştırmada, 4 kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın Ocak 2018 verilerine göre günlük 41,47 TL olduğu belirlendi. Ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise 1.244,04 TL oldu. Ocak 2018 itibarı ile ortalama 3.147,10 TL ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının %39,53’ünü oluşturdu. 

Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde 823,45 TL olarak belirlenen kira gideri ise Ocak 2018 ortalama maaşının %26,17’sine denk geldi. 

Buna göre bir memur, ortalama maaşının %65,7’sini yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kaldı. Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Ocak 2018 maaşından geriye yalnızca %34,3’ü TL kaldı. 

Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Ocak 2018 maaşından geriye yalnızca 1079,46 TL kalmıştır. 

2018 yılında vatandaşların zorunlu harcama giderlerinde yaşanan bu artışlara rağmen memur maaşları temmuz ayındaki enflasyon farkı ile birlikte ancak %10,1 oranında arttı. Böylece memur maaşlarının hem resmi enflasyon karşısında hem de harcamalar karşısında eridiği tescillenmiş oldu.  

GENEL BAŞKAN: MEMURUN AYLIK AÇIĞI 2.300 LİRA 

Konuyla ilgili açıklama yapan Türkiye Kamu-Sen VE Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, memur maaşlarının eridiğine dikkat çekti. 

Koncuk, açıklamasını şu şekilde sürdürdü: 

“Yılın ilk aylarını yaşadığımız bugünlerde, ülkemiz zor bir dönemden geçmektedir. Vatanımızın ve milletimizin söz konusu olduğu her durumda devletimizin yanında olduğumuzu her platformda dile getiriyoruz. Bunun yanı sıra bilinmelidir ki ekonomik olarak da çalışanlarımız ciddi sıkıntı yaşamaktadır. Yeni yılı iğneden ipliğe her kalemde yapılan zamlarla karşılayan dar ve sabit gelirliler ile emekliler maaşlarıyla ay sonunu nasıl getireceklerini şaşırmış durumdadır.

Konfederasyon olarak, çalışanların ve emeklilerin dertlerini görmek ve sıkıntılarına ses vermek bizim görevimizdir. Yaşanan ekonomik dar boğazı görmezden gelmek doğru olmaz. Zira kayıplarımız her geçen sene artarak devam etmektedir. Bunların karşısında vergilere ve temel harcama kalemlerine yapılan zamlar da ortadadır. 

Bir ailenin aylık en düşük harcama tutarı Ocak ayı itibariyle 5.400 lira dolayındayken,  ortalama memur maaşı 3.147 lira olmuştur. Dolaysıyla memur her ay 2.300 lira açıktadır. Bu açığı da borçlanarak ve harcamalarından kısarak karşılamaya çalışmaktadır. 

Bu durum karşısında yetkili ama etkisiz konfederasyonun tek bir kelime dahi etmemesi, bütün kamuoyu tarafından ibretle takip edilmelidir. Yetkiyi aldıkları yıldan bu yana memurların yaşadığı kayıp gözle görülür seviyededir. Yıllardır memurlarımız adeta ekonomik olarak cezalandırılıyor. Öngörüden yoksun yapılan toplu sözleşmeler nedeniyle bu zulmün daha uzun süre devam edeceği açık bir şekilde görülüyor. 

Hal böyle iken kamu çalışanlarını, haklarını korumak konusunda tercihlerini gözden geçirmeleri ve hak edene hak ettiği itibarı vererek tercihlerini yapmaları konusunda uyarıyoruz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.