Memurun maaşından yüzde 5 kesinti yapıldı

Memurun maaşından yüzde 5 kesinti yapıldı

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk,

İsmail Koncuk, yazılı açıklamasında, Türkiye 'de memur ve sözleşmeli personelin, iş adamlarından, sanayiciden ve yıllık kazancı milyonlarca lirayı bulan işletmeciden daha fazla gelir vergisi ödediğini, bu adaletsizlik nedeniyle memur maaşlarına yapılan yüzde 4'lük zammın tamamının vergiye gittiğini savundu. 

Memurların, Ocak ayında almaları gereken maaş zamlarını nihayet bu ay alabildiğini ifade eden Koncuk, ancak yıllık geliri 10 bin liranın üzerine çıkan memurlardan kesilen gelir vergisi oranının yüzde 15'ten yüzde 20'ye çıkarıldığını, böylece memurlara yüzde 4 zam veren hükümetin vergiler yoluyla yüzde 5 kesinti yapıp verdiğini fazlasıyla geri aldığını öne sürdü. 


İsmail Koncuk, gelir vergisi oranındaki bu artışla haziran itibarıyla 6 aylık brüt ücretlerinin toplamı 10 bin lirayı geçen yaklaşık 1 milyon 900 bin memurun, bir üst vergi diliminden vergi ödemek zorunda kaldığını aktardı. 


Mayıs ayında ek ders ücretleri de dahil 223,5 lira gelir vergisi ödeyen öğretmenin, yüzde 20'lik vergi dilimine girdiği Haziran sonrasında 298 lira gelir vergisi ödeyeceğini belirten Koncuk, 89 lira zam alan öğretmenin ödediği verginin ise 74,5 lira artacağını, böylece yüzde 4'lük zammın öğretmenin maaşına 14,5 lira olarak yansıyacağını kaydetti. 


Koncuk, 1. derecenin 4. kademesindeki bir mühendisin de haziran itibarıyla bir üst dilim olan yüzde 20 oranıyla vergilendirileceğini, mayıs ayında 205 lira olan gelir vergisi tutarının, 69 liralık artışla, haziranda 274 liraya çıkacağını ve 115 lira zam alan mühendisin eline geçen maaşının, 46 lira artacağını bildirdi. 


Koncuk, şunları kaydetti: 
“ Türkiye 'de gelirin yüzde 10-15'ini alan çalışanlar, toplanan gelir vergisinin yüzde 65'ini ödüyorsa burada adaletten söz etmek imkansız. 


Haziran ayında zamlı maaş alacağını umut eden bir çok memur, gelir vergisi oranı yüzde 15'ten yüzde 20'ye çıktığı için daha düşük maaş aldı. Hükümet bir eliyle zam olarak verdiğini, öbür eliyle vergi olarak geri alıyor. 


Toplu sözleşme görüşmelerinde, vergi dilimlerinin yükseltilerek, bu mağduriyetin giderilmesi için talebimiz olmuştu ama yetkililer, kolay yoldan vergi toplamayı seçtikleri için, buna yanaşmadılar. 


Ekim ayından sonra tüm kamu çalışanları yüzde 20'lik dilime girmiş olacak. En düşük maaş alan bir hizmetli bile, gelirinin yüzde 20'si kadar gelir vergisi öderken; iş adamları, sanayiciler, işletmeciler, çeşitli yollarla daha az vergi ödemeyi başarıyorlar.”

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.