Norm fazlası öğretmenlerin sahibi EBS mi?

Norm fazlası öğretmenlerin sahibi EBS mi?

Eğitimbirsen şube başkanı norm kadrosu sınıf öğretmenlerinin sorunlarını yazdı...

 

Yeni eğitim sisteminin başlattığı tartışmaların başında, sınıf öğretmenlerinin problemleri geliyor. Sınıf öğretmenlerinden idareci olanların bile kafası karışık. Son günlerde bu konu, sendikal alanda ve internetmedyasında, karşı tarafı köşeye sıkıştırmada en önemli argüman olarak kullanılıyor.

 

                Biraz gerilere giderek sürece bakacak olursak, yeni eğitim sistemi; okula başlama yaşı ve norm fazlası olması muhtemel sınıf öğretmenlerinin durumu konularında tartışılıyordu. Okula başlama yaşı, çocuğunu okula erken göndermek isteyen veliler açısından da geç göndermek isteyen veliler açısından da çözülmüş oldu. Sınıf öğretmenlerinin problemleri açısından süreç devam ediyor. Asıl problem okullar açılınca ortaya çıkacak.

                “Norm fazlası öğretmenlerin re’sen atanacağı; bir branşta bir ilde norm fazlası öğretmen varsa o ilde ücretli öğretmen çalıştırılamayacağı”yönetmelik hükümleri beraber değerlendirildiğinde, şimdi etkin önlem alınmazsa uygulamanın nasıl olacağı belli oluyor. Bu durum merkezi ilçelerden, öğretmen ihtiyacı olan kenar ilçelere atama yapılacağı gerçeğini gösteriyor. Böyle yapılan atamalara rağmen eritilemeyen norm fazlası öğretmenler olacağını da görüyoruz. Bu durum, şimdilik tam bir çözümsüzlük hali olarak ortada durmaktadır.

                Bütün bu gerçeklere rağmen, işin başında sınıf öğretmenlerinin norm fazlası olmayacağı söylemi hangi bilgiye dayanıyordu? Milli Eğitim Bakanının, o dönemde bu içerikte ki bir soruya, çok düz bir mantıkla hızlıca; “Beşinci sınıfları, gittikleri yerde sınıf öğretmenleri okutmaya devam edecek.” dediği, televizyon programlarının kayıtlarında mevcuttur. Okula başlama yaşının düşmesiyle, öğrenci sayısının artacağı, kapalı okulların yeniden eğitime açılacağı, sınıf mevcutlarının otuzun altına çekileceği, yeni eğitim sistemine aşamalı geçileceği gibi o dönem dillendirilen uygulamalarla problem çözülmüş gibi görünüyordu. Ne zaman ki, başbakan yeni sistem bu yıl uygulanacak dedi ve işler karıştı. Okullar, ilkokul ve ortaokul olarak kâğıt üzerinde ayrılınca, gelen yoğun eleştirilerle altmış aylık çocuklar okula alınamayınca ve en önemlisi de idare odalarından yetecek kadar derslik çıkmayınca mevcut durum kaçınılmaz oldu.

                Bütün bu olup bitenler, bakanlığımızın çok önem verdiği bir eğitim reformunu hayata nasıl geçirdiğini göstermektedir. Bakanlık olarak, en önemli ilkeniz; “Kervan yolda düzülür.” İse, bu başımıza gelenler az bile. Köy okullarına bile stratejik plan yaptırarak beş yıl sonranı planla, gelecek hayallerini bu plana yaz diyen bakanlığımız, ne yazık ki şubat ayından bakınca eylül ayını göremiyor. Şimdi burada bazılarının, “Geçmişte sen şöyle demiştin bak gördün mü böyle oldu, şimdi ne diyeceksin, görelim bakalım.” diye ortalıkta, sınıf öğretmenlerinin sahibi ve tek dert ortağı gibi dolaşmasının bir anlamı yok. Bütün olasılıkları öngörerek planlama yapan, önlem alan, yaptığı düzenli bilgilendirmelerle kafa karışıklıklarını önleyen bir bakanlığımız henüz mevcut değil. Bütün mesele bu ve hep beraber buraya yoğunlaşmalıyız.

                Gelinen bu aşamada, norm fazlası sınıf öğretmenlerinin mağduriyet yaşamaması için acilen yapılabilecekleri sıralayalım.

1-      Branş değişikliği takvimi açıklanarak, branş mezunu sınıf öğretmenlerinin branşlarına geçmesi sağlanmalıdır.

2-      Norm fazlası öğretmenlerin durumları kendi ilçesinde çözülecek şekilde, okulların kapasiteleri zorlanmalıdır.

3-      Haziran ayında, yapılan norm güncellemeleri, birinci sınıf listeleri belli olmadığı için sağlıklı olmamıştır. Eylül ayını beklemeden normlar yeniden güncellenmeli ve il içi sıralar yeniden çalıştırılmalıdır.

4-      Bütün önlemlere rağmen norm fazlası olan sınıf öğretmenleri, ek branşları değerlendirilerek kendi okulundaki ortaokula seçmeli derslerde görevlendirilmelidir.

 

 

Talat YAVUZ

Eğitim Bir Sen İstanbul 4 No’lu Şube Başkanı    

 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.