Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde Unutulan Konular

Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde Unutulan Konular

17 Nisan 2015 tarihli ve 29329 sayılı resmi gazetede yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği ile ilgili sendikal görüşlerimizi ve önerilerimizi daha önce bakanlığa yazı ile bildirmiştik.

Ancak yeni yayımlanan yönetmelikte geçmeyen ve bir kısım öğretmenler için mağduriyetleri önleyici bir kısım öğretmenler için de faydalı olduğunu düşündüğümüz konular hakkındaki görüş ve önerilerimiz aşağıdadır:

 

1-     03.08.2013 tarihinde kaldırılan öğrenim durumu mazereti yeniden getirilmelidir. Öğretmenlerin kariyer yapmaları teşvik edilmeli, lisansüstü eğitimden kaynaklı ek hizmet puanı verilmeli ve bu konuda adaleti tesis edebilmek için lisansüstü eğitim yapanlara “öğrenim mazereti” uygulaması getirilmelidir. Şırnak’ta görev yapan öğretmen ile Ankara’da görev yapan öğretmenin Lisansüstü eğitime erişim imkânı eşit olmalıdır.

 

2-     Çocuğu Fen ve Sosyal Bilimler Lisesi ile Güzel Sanatlar ve Spor Liselerini kazanan öğretmenlerin bu durumu mazeret tayinlerinde dikkate alınmalıdır. Önceki yönetmelikte olduğu gibi öğretmenler bu haklardan yararlanmalıdır.

 

3-     657 sayılı DMK’nun 73. Maddesinde bulunan becayiş hakkı yönetmelikte yerini bulmalıdır. Kanunun verdiği bir hak, yönetmelikle yok sayılamaz.

 

4-     Devlet memuru statüsünde çalışan memur öğretmenlere kurumlar arası yeniden atama hakkı tanınmalıdır. Milli sporculara, öğretim üyesi, öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, dershane öğretmenine KPSS’siz atanma hakkı tanınırken, memur öğretmenlere KPSS şartı getirmek çifte standart uygulamaktır. Anayasaya göre “kanunlar önünde herkes eşittir” ilkesine aykırılık oluşturan, adalet, hukuk ve eşitlik kavramlarını da ortadan kaldıran bu uygulama insan hakları ve kamu yararı gözetilerek yeniden düzenlenmelidir.

 

5-     Yönetmeliğin 44. maddesindeki Zorunlu çalışma yükümlülüğünden muaf tutulanlara “652 sayılı KHK ile kadroya geçenler ve bu tarihten önce 657 sayılı DMK’na tabi olarak çalışan tüm devlet memurları” ifadeleri de eklenmelidir. Böylece, bu tarihten önce sözleşmeli öğretmen olanlar ve başka kadrolarda çalışanlar da bu kapsama dâhil edilmelidir.

 

6-     Yönetmelikte atama ve yer değiştirme takvimi net olarak ifade edilmemiştir. Uygulamadaki pek çok problemi bertaraf etmek için atama takvimi net olarak belirtilmeli ve atama takvimindeki mantık örgüsü aşağıdaki şekilde düzenlenmelidir:

 

 

  1. İl içi isteğe bağlı yer değiştirme
  2. İl içi aile birliği mazeretine bağlı yer değiştirme
  3. İl içi norm fazlası öğretmen yer değiştirme
  4. İl dışı isteğe bağlı yer değiştirme
  5. İl dışı aile birliği mazeretine bağlı yer değiştirme
  6. İlk atama

 

Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenlerini toplu sürgün gibi uygulamalarla mağdur etmek yerine kendi çalışanlarının yararına olan düzenlemeleri yapmakla mükelleftir. Biz de Aktif Eğitimciler Sendikası olarak çalışanların haklı taleplerini kamuoyuna sunmak ve bakanlığa iletmekle görevliyiz. Umulur ki tabanın sesine kulak verilsin.

 

Milli Eğitim Bakanlığına yazılan resmi yazı için tıklayınız.


AKTİF EĞİTİM-SEN

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.