ÖĞRETMENLERİN  YÜZÜ GÜLDÜ

ÖĞRETMENLERİN YÜZÜ GÜLDÜ

EĞİTİM ÇALIŞANLARININ YÜZÜ GÜLDÜ

3. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri mutabakatla sonuçlandı. Ağustos ayının başından beri devam eden müzakerelerde yaşanan gerginliklerin sonunda eğitim camiasının yüzünü güldüren kazanımlarla sona erdi.  İmzalanan sözleşmede öğretmen, memur, hizmetli, akademisyen ve kredi yurtlar kurumu çalışanlarını ilgilendiren kazanımlar var.

NÖBET ÜCRETİ SÖKE SÖKE ALINDI

Eğitim Hizmet Kolu komisyon çalışmalarında günlerdir devam eden pazarlıklarda Nöbet ücretini kırmızıçizgisi olarak kamuoyuna açıklayana Eğitim-Bir-Sen’in inadı, “Nöbet ücreti söke söke alındı” yorumlarına neden oldu.

Görüşmenin ilk günlerinde ücret ödenmesine yaklaşmayan Kamu İşveren Heyetinin, devam eden pazarlıklar sonucu ilerleyen günlerde getirdiği teklifi de düşük bulan Eğitim Hizmet Kolunda Yetkili olan Eğitim-Bir-Sen’in “Bu kararın sosyal ve siyasi bedeli ağır olacak. İmza atmayız” restinin ardından Kamu İşveren Heyeti geri adım attı.

Eğitim-Bir-Sen’in nöbet ücreti olarak 6 saat ek ders ücreti ödenmesini istemesi üzerine Kamu İşveren Heyeti haftalık 5 TL olmak üzere ayda 20 TL ödenmesini teklif etti. Toplu sözleşme görüşmelerinin ilk gününden itibaren Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Latif Selvi’nin nöbet ücretinin alınması konusunda kararlı olduklarına ilişkin mesajlara rağmen bütçeye getireceği yük nedeniyle Kamu İşveren Heyetinin teklife sıcak bakmaması, Eğitim-Bir-Sen’in “Hizmet Kolu sözleşmesini imzalamayız” restinin ardından yenilendi. Sabaha kadar devam eden pazarlıklar sosyal medya eylemiyle desteklendi. Kıran kırana pazarlıkların ardından öğretmene, nöbet tuttuğu günler için 3 saat ücret ödenmesine karar verildi.

SINAV ÜCRETİ ADALETSİZLİĞİ SONA ERDİ

Sınav ücreti ile adaletsizliği ortadan kaldırmak için Kamu İşveren Heyetine sunulan uygulamada birlik sağlanması yönündeki öneri kabul gördü. İmzalanan toplu sözleşmeyle nitelikleri itibarıyla aynı olan sınavlarda görev alan öğretmenlere farklı ücret ödenmesinin doğurduğu mağduriyet de sona erdi. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan merkezi sınavlarda görev alan öğretmenlere, ek ders esaslarına göre değil, Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulan Sınav Ücretlerine İlişkin Usul ve Esaslara göre ödeme yapılmasını teklifinin kabul edilmesi öğretmenler tarafından sevinçle karşılandı. Sözleşmenin yürürlüğe girmesiyle daha önce MEB’in merkezi sınavlarında ödenen 45 TL olarak ödenen oturum başı ücret , 122 TL’ye çıkarıldı. Sınav ücretinde yüzde 271 artış sağlanan toplu sözleme hükmünün ardından hafta sonu 4 oturum sınav görevi alan bir öğretmen 480 TL sınav ücreti alabilecek.

 

İSTEYEN ÜYELER İLKSAN’DAN AYRILABİLECEK

Uzun süredir tartışmaların odağında olan ve zorunlu üyelik nedeniyle tepkilere neden olan İLKSAN üyeliği artık zorunlu olmayacak. Önceki Toplu sözleşme görüşmelerinin 2012 yılından sonra göreve başlayanların üyeliklerinin isteğe bağlı hale getirilmesini yeterli göremeyen İLKSAN üyelerinin istediği oldu. İmzalanan sözleşemeye göre İLKSAN’ın tüm üyeleri istemeleri halinde üyelikten ayrılabilecekler.

FAZLA ŞAÇIŞMA ÜCRETİ 2 KAT ARTTIRILDI

Öğretmen dışı personele mesai dışı zamanlarda yaptıkları görevler için fazla çalışma ücreti ödenmesi teklifi de memur ve hizmetlileri sevindirdi. Düzenlemeyle memur ve hizmetlilere mesai dışı fazla çalışma ücreti ödenmesine karar verildi.  Toplu sözleme kazanımına göre memur ve hizmetliler Saat başı 3.3 TL fazla mesai ücreti alabilecekler.

Kredi yurtlar Kurumunda Yurt yönetim memurlarının Özel ve Gece Hizmetlerindeki Fazla çalışma ücretleri iki katına çıkarıldı

Aralık 2015 tarihinde sona erecek olan Üniversite geliştirme ödeneğinin 2016 ve 2017 yılları için de ödenmesine karar verildi.

Üniversitelerin ikinci öğretim yapılan birimlerindeki fazla çalışma ücretinde personel sınırlaması yüzde 30’dan yüzde 40’a çıkarıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.