Okula Yapılan Bağış Nedeniyle Müdüre Verilen Ceza İptal Edildi

Okula Yapılan Bağış Nedeniyle Müdüre Verilen Ceza İptal Edildi

Okula Yapılan Bağış Nedeniyle Müdüre Verilen Ceza İptal Edildi

 Gaziantep Merkez Şehit Kamil İlçesi Gazikent İMKB İlköğretim Okulu’nda müdür olarak görev yapan üyemizin, 2011/40 sayılı Genelge’ye aykırı davrandığı gerekçesiyle 1702 sayılı Kanun’un 20. maddesinin birinci fıkrası gereği ihtar cezasıyla cezalandırılmasına ilişkin Şehit Kamil Kaymakamlığı (İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü) işleminin iptali için Eğitim-Bir-Sen olarak Gaziantep 2. İdare Mahkemesi’nde açtığımız dava karara bağlandı. Mahkeme, dava konusu işlemi iptal etti.

Gaziantep 2. İdare Mahkemesi, kararında, “…Milli Eğitim Bakanlığının 2011/40 sayılı Genelgesinde, okula kayıt ve diploma dönemlerinde okul aile birliklerinin gelir kaynakları arasında yer alan bağışların kabul edilmeyeceğine ilişkin bir hükme yer verilmediği, öte yandan soruşturma raporunda davacının görev yaptığı okul, aile birliğince yapılan bağışların velilerden veya öğrencilerden talep edildiği ya da herhangi bir zorlama sonucu elde edildiği hususunda bir bilgi ve belgenin bulunmadığı, bu yönde bir şikayet dilekçemsinin de olmadığı görülmüş olup, okul-aile birliğinin banka hesabında bağış bulunmasının tek başına zorla bağış alındığı anlamına gelemeyeceği…” ifadelerine yer vererek, dava konusu disiplin cezasının iptaline karar verdi.

Dava dilekçemizde, ayni ve nakdi bağışların kabulünün okul aile birliklerinin görev ve yetkileri arasında sayıldığını, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2011/40 sayılı Genelgesi’nde kendi istek ve iradeleri ile bağış ve yardım yapanların bu bağış ve yardımlarının kabul edilmeyeceği hususuna yer verilmediğini, okullara kayıtların doğrudan ya da sınav sonucu gerçekleştiğinden okul yöneticilerinin zorla kayıt parası almalarının söz konusu olamayacağını, ancak bazı öğrenci velilerinin kendi istek ve iradeleri ile okullara ve okul aile birliklerine bağış ve yardım yapabildiğini, okullara ve okul aile birliklerine yapılan bağış ve her türden yardımları kabul etmek fiilinin soruşturma açılmasını gerektiren bir fiil olmadığı gibi ceza verilmesini gerektiren hallerden de sayılmadığını ifade ederek, verilen cezanın hukuka aykırı olduğunu dile getirmiştik.

 

Kararı Görüntülemek İçin Tıklayınız

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.