Okullarda Tekno-Demokratik Sistem İstiyoruz.

Okullarda Tekno-Demokratik Sistem İstiyoruz.

Okullarda Tekno-Demokratik Sistem İstiyoruz.

Bürokrasi istenen sonuçlara ulaşmak için insan aktivitelerini organize eden bir proje, medeniyetler tarihi boyunca geliştirilen sosyolojik bir olgudur. Hayatımızın büyük bir kısmını geçirdiğimiz okullar da, bürokrasinin formlarından birisidir. Okullar demokrasinin öğretildiği, fakat uygulanmadığı bürokratik kurumlardır. Bürokrasi kavramı genellikle insanlarda olumsuz bir yapıyı çağrıştıran, çoğunlukla kırtasiyecilik ve hiyerarşik yapıya sahip örgüt modeli olarak düşünülmektedir. Bürokrasi, yaratıcılığı öldüren, memnuniyetsizliği besleyen ve insanları olumsuz yönde motive eden engelleyici bir yapıdır. Eğitimde bürokrasi bir çok öğretmenin şikayetçi olduğu bir konudur. Bazı evrak işleri altında öğretmenlerin zamanı ve emeği israf edilmektedir. Öyle bir noktaya gelmiştir ki, öğretmen okulda attığı adımı dahi belgelemek zorunda kalmıştır. Bu aşırı bürokrasi ve kırtasiye yükü karşısında sadece asli işleri olan eğitim öğretime yeterince zaman ve enerji ayıramamakta, dahası bu evrakların ve tutanakların hazırlanmasında idareciler arasında yorum farkı bulunduğundan öğretmenlerin bürokrasi ile kafası karıştırılmaktadır. Eğitimde değişen zaman şartlara göre yeni düzenlemeler yapılması gerekmektedir.

Artık alternatif okul sistemleri denenmeli ve önleri açılmalıdır. Okullarımızda yoğun bir şekilde teknoloji ile tanışmış durumda birçok okulda fatih projesi kapsamında akıllı tahtalar ve tabletlerle tanışmış durumdadır. Okul idarelerinin üzerindeki kırtasiye ve evrak işlerini azaltmak için tekno demokratik sistem için alt yapılar hazırlanmalıdır. Böylece gereksiz evrak işinde kurtulan eğitimciler aslı işleri olan öğrencilere daha çok zaman ayırabileceklerdir.

                                                                        Eğitim Bir Sen Diyarbakır Şube Başkanı Yunus MEMİŞ

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.