ÖSYM’NİN KPSS İLE İMTİHANI

ÖSYM’NİN KPSS İLE İMTİHANI

ÖSYM’NİN KPSS İLE İMTİHANI

20 Kasım 2016’da yapılacak KPSS Ortaöğretim Sınavı adaylardan ziyade ÖSYM’nin imtihanına dönüştü. Türkiye’de ilk defa bir sınava 3 buçuk milyon adayın katılacak olması nedeniyle gerekli altyapıyı hazırlamakta zorlanan ÖSYM, en çok da sınav görevlisi bulma, görevlendirme anlamında büyük bir telaş ve panik yaşıyor.  Sınav görevi istemeyen öğretmenleri de re’sen görevlendiren ÖSYM, görevini iade eden öğretmenleri tekrar atayıp iptal butonunu da kaldırarak dayatmada bulunmak zorunda kaldı. YDS, TUS, DUS, ALES gibi sınavlarda kolay kolay öğretmen görevlendirmeyen, daha çok akademisyenleri  tercih eden ÖSYM, ücretli öğretmenleri de görevlendirmek zorunda kaldığı bu sınavda öğretmenlere fazlasıyla muhtaç  gözüküyor. 

Bu muhtaçlığına rağmen, yıllardır uyguladığı, öğretmenlerin de bu uygulamalar yüzünden sınav görevi almaktan vazgeçtiği, çok tepki çeken kurallarından hiç taviz vermiyor. Gereksiz ve aşırı tedbirler nedeniyle hem adaylar hem de sınav salon görevlileri her sınavda okul kapısından girdikleri anda gerilimli bir ortamla karşılaşıyor. Yüksek güvenlikli hapishane koşullarını andıran güvenlik tedbirlerinin alındığı binaya her tarafınız aranarak, saat, takı, toka, kemer, cüzdan ve bozuk paralarınızdan arındırılarak alınıyorsunuz. Böylesi bir gerilim ortamı zaten kendisi için hayati önemdeki bir sınava gelmiş, heyecanlı olan adayı daha da gererek olumsuz etkilerken, sınav görevi verdiği öğretmeni de ‘olağan şüpheli’ konumuna sokarak başındaki örtünün iğnesini, pantolonundaki kemerini çıkarttırarak aşağılamakta, itibarsızlaştırmaktadır. 

Tuvalete, görevli gözetiminde dahi gitmenin kesinlikle yasak olmasından dolayı sınav heyecanı nedeniyle sıkıştığı tuvalete gidemediği için sınavı yarıda bırakıp çıkmak zorunda kalan adayın hayatı, kopya çekilmesi riskini sıfırlamak gerekçesiyle karartılırken, öğretmenler de aynı nedenden dolayı cebindeki bozukluktan kemerine, saçındaki tokadan örtüsündeki iğneye kadar gözden geçiriliyor. Buna bir de bina sınav sorumlusu olarak atanan doçent veya profesör ünvanlı bazı görevlilerin tepeden bakan kibirli tavırları, inisiyatif kullanmayı aklından bile geçirmeyen aşırı kuralcı ve kraldan daha kralcı tutumları da eklenince sınav ortamı iyiden iyiye sinir harbine dönüşüyor. 

Oysa 15 Temmuz FETÖ darbe girişimi ile iyice ayyuka çıktı ki kopya, sınav esnasında değil gizli mahfillerde bir takım örgüt üyeleri tarafından örgütün diğer üyelerine direk sorular verilerek çekiliyor. Yıllardır FETÖ’nün bu yöntemle üyelerine sınav kazandırarak devlete sızdığının tartışıldığı şu konjonktürde sınava giren adayın içtiği suyun jelatini çıkarılmış şeffaf şişede olması zorunluluğu veya öğretmenin iğnesindeki topuzun nano teknolojiyle geliştirilmiş kopya çekme cihazı muamelesi görmesi ÖSYM’yi komik duruma düşürüyor. ÖSYM komik duruma düşmeyi sorun etmiyor olabilir fakat öğretmene hele de zorla görev verdiği öğretmene saygısızlık etmeye, ona potansiyel suçlu muamelesi yapmaya hiç hakkı yok. 

Devlet kurumlarının bu tarz göstermelik uygulamaları, insan faktörünü göz önünde bulundurmadan koydukları kurallar bir yerlere yaranma ihtiyacının sonucu gerçekleştiriliyor olabilir fakat koyulan hiçbir kural, getirilen hiçbir yasak insanın onurundan ve saygınlığından değerli değildir. Keza aynı kurumlar tarafından mülakat sistemi getirilerek sınavın önemi büyük oranda buharlaştırılırken, Özgür Eğitim-Sen olarak öğrenciye de öğretmene de sırat köprüsü gerilimi yaşatmanın gereği olmadığını düşünüyoruz.

Bekir BİRBİÇER

Özgür Eğitim-Sen MYK Üyesi

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.