ÖZÜR DURUMU VE BİR PROBLEM

ÖZÜR DURUMU VE BİR PROBLEM

ÖZÜR DURUMU VE BİR PROBLEM Aktif Eğitim SEn

   MEB, Öğretmenlerin Özür Durumuna Bağlı Yer Değiştirme Kılavuzunda yer alan bir madde kafaları karıştırdı. Kılavuzun 4.1 ( e) maddesine göre, “ görevli olduğu yerleşim yeri dışında bir ortaöğretim kurumunu merkezi sınavla kazanan çocuğunun öğrenin göreceği yerde yatılı öğrenim görme imkanı olmadığını belgelendirenler yer değiştirme isteğinde bulunabileceklerdir” ifadesi yer almaktadır. Ancak özür durumuna göre başvurular 17 Ağustos günü sona erecek; OYP ile öğrenci alan okulların yerleştirme sonuçları ise 24 Ağustos tarihinde açıklanacaktır. Bu durumda kılavuzda yer alan yukarıdaki maddeye bağlı olarak hiçbir öğretmenin başvuru imkânı olmayacaktır. Yani madde kadük duruma düşmüştür.

            Şimdi şu soruların cevaplanması gerekmektedir;

            1.Bakanlık uygulama imkânı olmayan bir maddeyi kılavuza yazma ihtiyacını neden hissetmiştir? Acaba geçmiş senelerde kılavuzda yer alan maddeyi, tamamen kaldırmak tepki çekeceği için maddeyi fiilen işlemez hale mi getirmişlerdir?

            2. Yerleşim yeri dışında bir orta öğretim kurumunu kazanan öğrencisini her şeye rağmen oraya kayıt yaptıran öğretmenler acaba bir sonraki özür durumu döneminde başvuru yapabilecek midir? Bu sorunun nedeni şudur. Kılavuzun 4.1 (a,b,c,ç fıkralarında) bazı özürlerden dolayı başvuru için 6 ay, 1 yıl gibi sürelere yer verilmişken, (e) fıkrasında herhangi bir süreden söz edilmemiştir. Bu durum tereddütleri beraberinde getirmiştir.

            Bu durumdaki öğretmenlerimizin mağduriyetlerinin giderilebilmesi için iki seçenek düşünülebilir. Birincisi, özür tayini başvuru süresini uzatmak, bu mümkün olmayacaksa öğretmenlerimize yeni bir başvuru hakkı vermek ikinci alternatiftir.

            Netice olarak, bakanlık; yukarıda bahsedilen maddeden dolayı tayin başvurusu gereksizdir, artık bütün liseler Anadolu lisesine dönüştüğü/dönüşeceği için öğretmenin çocuğunun yaşadığı yerde okuluna devam edebilir, zaten Fen Liselerinin yatılılık imkânı vardır düşüncesiyle böyle bir uygulama öngörmüş olabilir. Fakat insanlar yollarını niyet okuyarak çizemeyeceklerine göre her şeyin şeffaflık içinde ve tüm sorularına cevap bulabilecekleri bir biçimde gerçekleşmesini beklemek en doğal haklarıdır. Uygulanamayacağını bile bile kılavuza böyle bir madde yazmak “dostlar alışverişte görsün” mantığının kötü bir tezahürü değilse eğer, sayın bakanlık yetkilileri böyle karanlıkta kalmış problemleri bir an önce aydınlatmalıdır. Yoksa “Benin sistemim bu. Gerisi sizin probleminiz.” anlayışıyla uzun yol alınması mümkün değildir!  

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.