Rehber Öğretmenlerle İlgili Yönetmelik Değişikliği, Eğitimin Niteliğini Olumsuz Etkileyecektir!

Rehber Öğretmenlerle İlgili Yönetmelik Değişikliği, Eğitimin Niteliğini Olumsuz Etkileyecektir!

Eğitim sen genel merkezi tarafından yapılan açıklamada, Rehber Öğretmenlerle İlgili Yönetmelik Değişikliği, Eğitimin Niteliğini Olumsuz Etkileyecektir dendi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bugüne kadar eğitim alanına yönelik yaptığı yasal değişiklikler ve pratik uygulamalar ile eğitim sisteminde içinden çıkılmaz sorunlar yaratmıştır. MEB’in bu konudaki son adımı,  Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliğinin değiştirilerek, içerik bakımından skandal sayılabilecek bir hale getirmiş ve imza için Başbakanlığa göndermiş olmasıdır.

Eğitimin niteliğini doğrudan etkileyecek olan böylesine önemli bir konuda alanında uzman bilim insanlarından, sorunun muhatabı olan rehber öğretmenlerden, eğitim sendikalarından hiçbir görüş ve öneri alınmadan yapılan değişikliklerle, rehber öğretmenlere yönelik nöbet, sınav gözetmenliği, ders/etüt görevleri, haftada 40 saat çalışma zorunluluğu vb gibi eğitimde rehberlik ilkelerine temelden çelişen adımlar atılmak istenmektedir.

MEB’in benzer pek çok konuda olduğu gibi, Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliğinde, böylesine önemli bir alanın en temel özelliklerini göz ardı ederek yaptığı değişiklikler, eğitim sisteminde ileriye değil, geriye doğru gidişin hızlanacağı izlenimi vermektedir.

MEB tarafından adeta bir oldubittiye getirilerek yayınlanmak istenen yönetmenliğin adı değiştirilerek “Rehberlik Yönetmeliği” yapılmış, “psikolojik danışma” ibaresi kaldırılmıştır. Bu durumun alan dışı atamaların yolunu açmak amacıyla yapıldığı açıktır. Rehber Öğretmenin en önemli özelliği psikolojik danışma yapabilecek nitelik ve yeterliliğe sahip olmasıdır. Alan dışı atamalarda en çok karşı çıkılan nokta, atanan kişinin “psikolojik danışmanlık” becerisinin olmaması bu durumda anlamsız kalacak, alan dışı atamalar nedeniyle zaten sorunlu hale gelen rehberlik hizmetlerinin niteliği daha da düşecektir.

Türkiye’de öğrencilere yönelik istismar ve ihmallerin ortaya çıkarılmasında rehber öğretmenlerin önemli bir rolünün olduğu açıktır. Bunun temel nedeni, rehber öğretmenlerin öğrencilerle kurdukları iletişim becerileri, karşılıklı anlayış, rehber öğretmen ile öğrencinin koşulsuz kabul, empati, güven ve saygı çerçevesinde ilişki kurabilmesidir. Böylesine önemli ve hassas bir görevi yerine getiren rehber öğretmenlerin boş derse girmesi, nöbet, etüt gibi yaptıkları iş ile çelişen görevler verilmesi, rehber öğretmenlerle öğrencileri arasındaki ilişkiyi, dolayısıyla rehberlik hizmetlerinin temel işlevini temelden değiştirecek özellikle göstermektedir.

MEB bünyesindeki öğretmenlerin haftalık mesaisi 30 saat iken, rehber öğretmenlere angarya görevler yüklenerek çalışma saatleri 40 saat yapılmak istenmektedir. Bu durumda fazladan eklenen 10 saatin karşılığı olan ücret ve diğer hakların nasıl karşılanacağı belli olmadığı gibi, söz konusu düzenlemenin başta anayasa olmak üzere, ilgili yasaların eşitlik ilkelerine aykırı olduğu açıktır. Rehber öğretmenlerin diğer öğretmenlerden farklı olarak haftada 40 saat çalışmaya zorlanması, pek çok yönden zor ve ağır bir görevi yerine getirmeye çalışan rehber öğretmenlerin görevlerini sağlıklı bir şekilde yapmalarını imkansız hale getirecektir.

Rehber öğretmenlerin yaptıkları işin niteliği ve çalışma şekli ile ilgili sorunlar varsa, bunun çalışma saatlerini arttırarak çözülemeyeceği açıktır. MEB, 2019 yılından itibaren ikili eğitimden tekli eğitime geçileceği açıklanmıştır. Rehber Öğretmen öğrenciler okuldan ayrıldıktan sonra da okulda tutulmak istenmektedir. Bu durum eğitimde giderek yaygınlaşan angarya çalışma uygulamalarının daha da artmasına neden olacaktır.

MEB’in yönetmelik değişikliğinin bu haliyle hayata geçmesi halinde, eğitim sisteminde özel bir yeri olan rehberlik ve psikolojik danışmanlık alanının bugüne kadar oluşan tüm kazanımları ortadan kalkacak, eğitimin zaten sorunlu olan niteliği daha da bozulacaktır. MEB’e çağrımız, eğitim sistemi içinde büyük fedakarlıklarla görevlerini yerine getirmeye çalışan rehber öğretmenlere kulak vermesi, yönetmelik değişikliğini eğitime ve eğitimin sorunlarına uzak ve yabancı kişilerin değil, doğrudan alanda görev yapan rehber öğretmenlerin eleştiri ve önerileri doğrultusunda oluşturulmasıdır.

Eğitim Sen olarak başta rehber öğretmenlerimiz olmak üzere, MEB’in dayatmacı uygulamaları ile karşı karşıya olan tüm eğitim ve bilim emekçilerinin yanında olduğumuzu belirtiyor, yönetmelik değişikliği ile ilgili sürecin takipçisi olacağımızın bilinmesini istiyoruz.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.