Sazlı Sözlü 4+4+4 Protestosu!

Sazlı Sözlü 4+4+4 Protestosu!

Yurdun birçok yerinde 4+4+4 protesto edildi.

TBMM Genel Kurulu’nda bugün görüşülmeye başlanacak olan 4+4+4 kademeli eğitim teklifi, Meclis’in Dikmen Kapısı önünde toplanan Eğitim-İş üyeleri tarafından protesto edildi. CHP milletvekillerinin de destek verdiği eylem, yasa teklifinin geri çekilmesi için topladıkları imzaların Meclis Başkanlığı’na verilmesinin ardından olaysız sona erdi.  
TBMM Genel Kurulu’nda bugün görüşülmeye başlanacak olan 4+4+4 kademeli eğitim teklifinin geri çekilmesini isteyen Eğitim-İş üyeleri Meclis Dikmen Kapısı önünde bir araya geldi. ; ’4+4+4 yıkım yasasına hayır’, ’Ucube eğitimine hayır’ dövizleri taşıyan grup üyeleri, çeşitli sloganlar attı. CHP’li bazı milletvekillerinin dedestek verdiği eylemde grup adına basın açıklamasını Eğitim-İş Genel Başkanı Veli Demir yaptı.
 
Demir, AK Parti’nin kendi bakanlığı olan Milli Eğitim Bakanlığı’nı dahi devre dışı bırakıp eğitim sistemini Meclis’e sunduğunu ve bunu protesto için toplandıklarını belirtti. Hükümetin, sendikalara, bilim adamlarına, demokratik kitle örgütlerine ve siyasi partilere konuyla ilgili kulağını tıkadığını ifade eden Demir, yasa teklifinin her kesimden katılımların sağlandığı bir çalıştayda görüşülmesi gerektiğini kaydetti.
 
Açıklamanın ardından grup üyeleri tasarının geri çekilmesi için topladıkları imza dilekçelerini Meclis Başkanlığı’na vererek, CHP’nin Tandoğan Meydanı’nda düzenlediği mitinge katılmak üzere yürüyüşe geçerek Meclis önünden ayrıldı.
 
ZONGULDAK’TA ’4+4+4’ PROTESTOSU
 
ZONGULDAK’ta, Eğitim- İş ;Temsilciliği üyeleri, ;hükümetin yasalaştırmak istediği 4+4+4 eğitim sistemini, basın açıklamasıyla protesto etti.
 
Madenci Anıtı önünde toplanan yaklaşık 20 kişi, ;’Bölücülüğe, gericiliğe, ırkcılığa geçit vermeyeceğiz’, ’4+4+4 kesintili eğitim sorunlu eğitimdir’, ’Irkçı 4, bölücü 4, gerici 4 eğitim istemiyoruz’ yazılı dövizler taşıdı. ;’Türkiye laiktir laik kalacak’, ’Kesintili eğitim istemiyoruz’ sloganlarıyla 12 yıllık kesintili eğitim sistemini protesto eden kalabalık, ;Eğitim-İş Örgütlenme Sekreteri Kamuran Çataklı’nın basın açıklamasını okumasının ardından dağıldı.
 
EĞİTİMDE 4+4+4’E TABUTLU PROTESTO
 
ÇANAKKALE’de Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim- İş), hükümetin eğitimde 4+4+4 modelini, hazırlanan sembolik tabutu taşıyıp protesto etti.
 
Eğitim- İş Sendikası Çanakkale Şubesi, eğitime getirilmek istenen 4+4+4 sistemini protesto etmek için eylemdüzenledi. Sendika üyesi 100 kişi, yürüyüş için İnönü Caddesi’nde toplandı. Eyleme, üzerinde ’Eğitim’ yazan kartondan hazırlanmış sembolik tabut damga vurdu. Yürüyüş sırasında tabut kadın eğitimcilerin omzunda taşınınca ortaya ilginç bir görüntü çıktı. Tabutun arkasında yürüyen eğitimciler üzerlerinde ’Öğretmenler’, ’Öğrenciler’ ve ’Veliler’ yazılı siyah çelenkler taşıdı.
 
Eğitim- İş Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Ahmet Bozdemir, "Türkiye’de AK Parti hükümeti ile eğitim sistemi bitmiştir. Tabut bunun göstergesidir" dedi. Eğitim- İş’in 4+4+4 eylemi, Cumhuriyet Meydanı’ndaki basın açıklamasının ardından sona erdi.
 
GÖNÜLLÜ TEŞEKKÜLLER VAKFI’NDAN HÜKÜMETTE "4+4+4" DESTEĞİ
 
Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı (TGTV) "4+4+4" olarak adlandırılan yeni eğitim sistemiyle ilgili bir basın toplantısı düzenledi.
 
Basın toplantısında kamuoyunda kademeli eğitim olarak bilinen sistemle ilgili sivil toplum kuruluşları hükümetten taleplerini dile getirdi. Basın toplantısına TGTV Başkanı Hamza Akbulur’un yanı sıra, Ensar Vakfı Başkanı İsmail Cenk Dilberoğlu, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Başkanı Mustafa Koca ve İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD) Başkanı Şükrü Alkan katıldı.
 
İZMİR’DE ÖĞRETMENLERDEN 4+4+4 SİSTEMİNE TEPKİ
 
İZMİR’de, Eğitim- İş Sendikası’na bağlı öğretmenler iş bırakıp, TBMM Başkanlığı’na sunulan 4+4+4 Kesintili Zorunlu Eğitim Yasa Teklifi’ni protesto etti. Öğretmenler, "Bu yasa Meclis’ten çıkmayacak" sloganı attı.
 
Eğitim-İş Sendikası İzmir Şubesi’nin düzenlediği protesto eylemine, üye öğretmenlerin yanı sıra CHP, DSP, İP temsilcileri, sivil toplum örgütleri de destek verdi. Konak Pier karşısındaki SGK önünde bir araya gelen öğretmenler, polisin Valilik önüne kadar yürümelerine izin vermemesi üzerine Büyükşehir Belediyesi önünde basın açıklaması yaptı. Yürüyüşte ’Bu yasa Meclis’ten çıkmayacak’, ’Cumhuriyet değil, AKP yıkılacak’ sloganları atıldı. Eğitim- İş üzerlerinde ’4+4+4 yasa teklifini istemiyoruz’, ’Gerici, bölücü, ırkçı eğitim sistemi istemiyoruz’ yazılı pankartlar taşıdı. 
 
Müzik eşliğinde halay çeken öğretmenler, daha sonra Atatürk ve şehit düşen öğretmenler anısına bir dakika saygı duruşunda bulundu. İstiklal Marşı’nın söylenmesinin ardından Türkiye Gençlik Birliği İzmir Başkanı Ezgi Sercan, eyleme katılanlara hep bir ağızdan Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’ni okuttu.
 
Eğitim-İş İzmir Şubesi Başkanı Prof. Dr. Ömer Lütfi Değirmenci, basın açıklamasında, Ak Parti’nin oldu bittiyle komisyondanki 4+4+4 Kesintili Zorunlu Eğitim Yasa Teklifini TBMM’ye sevk ettiğini söyledi. Eğitim işkolunda örgütlü sendikalar, bilim insanları, akademisyenler ve kamuoyu tarafından tasarının yeterince tartışılmadığını belirten Değirmenci, AK Parti’nin tüm itirazlara kulağını tıkadığını dile getirdi. Tasarının komisyonda yangından mal kaçırır gibi kabul edildiğini belirten Prof. Dr. Değirmenci, "TBMM’ye ve demokrasiye karşı vahim bir saldırı gerçekleşti. Başbakan, yasama organını baskı altına almıştır" dedi.
 
Prof. Dr. Ömer Lütfi Değirmenci, tasarının yasalaşması durumunda Öğretim Birliği (Tevhid- i Tedrisat) Yasası’nın ortadan kalkacağını söyledi. Mektep- medrese ikileminin yeniden yaratılacağını belirten Prof. Dr. Değirmenci, "Kamusal eğitim sermayenin emrine sunularak paralı hale getirilecek, eğitimin yükü velilerin sırtına yüklenecektir. İkinci kademeye tefsir, fıkıh gibi dini seçmeli dersler konularak ortaokullar imam hatip haline getirilecektir. Süreç içinde kız ve erkek öğrencilerin sınıfları ayrılarak karma eğitimden vazgeçilecektir. Çocuk işçi sayısı ve çocuk istismarı artacaktır" dedi.
 
SAZLI SÖZLÜ 4+4+4 EYLEMİ
 
EĞİTİM- İş Sendikası Denizli Şubesi, ’Çocuklarımıza, geleceğimize ve ülkemize sahip çıkalım’ adıyla eylem yaptı. Hükümetin üzerinde çalıştığı 4+4+4 eğitim yasa tasarısının geri çekilmesi için yapılan sazlı, sözlü eylem oldukça renkli görüntülere sahne oldu.
 
Delikliçınar Meydanı’nda düzenlenen eyleme yaklaşık bin kişi katıldı. Öğretmenler saz çaldı, ’Leylim ley’, ’Eşkıya dünyaya hükümdar olmaz’ türküleri ile ’10’uncu Yıl Marşı’, ’Öğretmen Marşı’ ve ’İzmir Marşı’ koro halinde söylendi. Kalabalık sık sık, ’Aydınlık Türkiye cemaate geçit yok’, ’Gerici eğitim istemiyoruz’, ’Çağdaş, laik, bilimsel eğitim’, ’Yılgınlık yok, direniş var’, ’Ya hep beraber ya hiçbirimiz’, ’Zafer direnen emekçinin olacak’, ’Parasız sağlık, parasız eğitim istiyoruz’ sloganları attı. Öğretmenlerin eylem sırasında sazlı sözlü türküler ve marşlar söyleyerek coştuğu eylemde pankartlarla da 4+4+4 eğitim sistemi protesto edildi.
 
Eğitim- İş Denizli Şube Başkanı Namık Kemal Aydoğan, 4+4+4 ile çocuk işçiliği ve çocuk istismarının yaygınlaşacağını savundu. Aydoğan, çocuk gelin sayısının hızla artacağını, dışarıdan para ile okul bitirmenin yolunun açılacağını öne sürdü. Aydoğan, "Yaklaşık 70 bin öğretmen norm fazlası durumuna düşecek. Ülkemizin geleceği karartılacak. 10 yaşındaki çocuklarımızın mesleki seçim yapmaları beklenecek. 4+4+4 Yasa Tasarısı bu haliyle meclise geldiği gün Eğitim- İş olarak ülke genelinde iş bırakacağız. Çocuklarımıza, geleceğime ve ülkemize sahip çıkalım" dedi.
 
Basın açıklamasının ardından grup, Delikliçınar Meydanı’ndan Bayramyeri’ne kadar sloganlar atarak yürüdü. Eylem olaysız sona erdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.