Sendika temsilcisinin görev yeri değiştirilemez

Sendika temsilcisinin görev yeri değiştirilemez

Sendika temsilcisinin görev yeri değiştirilemez

Ankara 1. İdare Mahkemesi, Milli Eğitim Bakanlığı’nda eğitim uzmanı olarak görev yapan Eğitim-Bir-Sen üyesinin başka bir birimde görevlendirilmesine ilişkin işlem ile bu işleme yapılan itirazın reddine ilişkin işlemin hukuka aykırı olduğu, idari yargı mercilerince oluşturulan içtihatlarla belirlenen geçici görevlendirmenin koşul ve ölçütlerine uyulmadığı ve 4688 sayılı Kanun’un 18/2 maddesine aykırı olduğu gerekçesiyle iptali talebiyle açılan davada, sendika temsilcisinin görev yerinin değiştirilmesinin hukuka aykırı olduğuna hükmetti.

Mahkeme, davacının hangi görevi, ne kadar süre içerisinde yerine getirmek üzere görevlendirildiği ortaya konulmadan, naklen atama biçiminde başka bir birimde geçici olarak görevlendirildiği, bu şekli ile işlemin hukuken kabul edilebilecek geçerli bir nedeninin bulunmadığı ve idari yargı mercilerince geçici görevlendirme için aranan koşul ve ölçütlerin olayda bulunmadığı kanaatiyle dava konusu işlemi iptal etti.

Mahkeme, aynı zamanda, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’nun 18/2 maddesinde, “Kamu işvereni, işyeri sendika temsilcisi, sendika il ve ilçe temsilcisi ile sendika ve sendika şube yöneticilerinin işyerini sebebinin açık ve kesin şekilde belirtmedikçe değiştiremez” hükmü uyarınca davacının başka bir birimde görevlendirmesi yapılırken, bunun sebebinin açık ve kesin bir şekilde belirtilmesi koşuluna uyularak yapılmadığından, dava konusu işlemde bu yönüyle de hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna vardı. 

İlgili Mahkeme Kararı İçin Tıklayınız


 EĞİTİM-BİR-SEN

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.