SENDİKANIN YÖNETİCİ ATAMA PARADOKSUNU YAZDIK

SENDİKANIN YÖNETİCİ ATAMA PARADOKSUNU YAZDIK

Son birkaç gündür Sivas Milli Eğitim Müdürlüğü ve Valiliği merkeze alınarak Sivas’taki okul müdürlerine yapılan inceleme/soruşturma üzerinden İl Milli Eğitim Müdürü ve Vali eleştiri yağmuruna tutuluyor. Eleştirileri başlatan ise; sosyal medya hesabından 10 ay önce umreden il milli eğitim müdürüne dualı fotoğraf paylaşan ve Sivas valisini şube binasında ağırlayan EğitimBirSen Sivas Şube Başkanı…

Son birkaç gündür Sivas Milli Eğitim Müdürlüğü ve Valiliği merkeze alınarak Sivas’taki okul müdürlerine yapılan inceleme/soruşturma üzerinden İl Milli Eğitim Müdürü ve Vali eleştiri yağmuruna tutuluyor. Eleştirileri başlatan ise; sosyal medya hesabından 10 ay önce umreden il milli eğitim müdürüne dualı fotoğraf paylaşan ve Sivas valisini şube binasında ağırlayan EğitimBirSen Sivas Şube Başkanı…

SENDİKANIN YÖNETİCİ ATAMA PARADOKSUNU YAZDIK

SENDİKANIN YÖNETİCİ ATAMA PARADOKSUNU YAZDIK

Bu meseleyi tetikleyen olaya gelince; LGS sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte Sivas’ın 38.sıradan 59’uncu sıraya düştüğü görüldü. Doğal olarak 21 sıra geriye düşme büyük bir başarısızlık sayıldı. 2019 yılı LGS sonuçlarının açıklanmasının ardından konu medyanın gündemine geldi. Akabinde, Sivas Valisi Salih Ayhan’ın bir toplantıda: ‘’Başarılı olanlar taltif edilecek başarısız olanlar bedelini ödeyecek… Başarısız olan müdürler görevden alınacak. Benim için okul müdürleri bir şehirdeki il müdürlerinden daha kıymetlidir, başarısız olmamız mümkün değildir.’’ Dediği iddia edildi.

Şimdi konuyu buradan ele alıp sakin bir kafayla objektifçe tartışalım:

Bir vali bunu söyleyebilir mi?

Atanan müdürlerin kararnamesinde devletin valisinin imzası varsa, göreve getirdiği kişilerin başarı ve başarısızlığından o valiye de pay çıkacaksa söyleyebilmeli…

Sendika cephesine gelince; milli eğitimde liyakat ve ehliyet tartışmalarının hararetlendiği ve mevcut müdürlerinde sınava tabi tutulmasının rakip sendikalarca dile getirildiği dönemde EğitimBirSen 11.02.2017 tarihinde açıkladığı ‘’Eğitim Yönetiminde Liyakat ve Kariyer Sistemi Raporu’’ nun 29. Sayfasındaki tezi üzerinden açıklamalar yaptı.

Raporun 29. Sayfası şöyle başlıyordu: ‘’Yönetmelik. Yürürlükte bulunan en son yönetmelik, 22.4.2017 tarihli ve 30046 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine Dair Yönetmelik’tir. Mahkeme kararları gözetilerek çıkartılanbu yönetmelik; mevcut sorunlara kısa vadeli çözümler getirse de, eğitimin hem yönetimini hem de nitelik artırıcı etkisini kolaylaştıracak, hak edenin görev almasını, hakkını verenin görevde kalmasını ve yeterliliğini kaybedenlerin görevine son verilmesini öngören bir düzenleme değildir.’’ Mevcut yönetmeliğe bu şekilde eleştiri getiriliyordu.

SENDİKANIN YÖNETİCİ ATAMA PARADOKSUNU YAZDIK

Ali Yalçın 30 Kasım 2018 tarihinde @EğitimBirSen twiter hesabından: ‘’ ’Eğitim Yönetiminde Liyakat ve Kariyer Sistemi başlıklı raporumuzda da dile getirdiğimiz; hak edenin görev almasını, hakkını verenin görevde kalmasını sağlayacak liyakat ve kariyer sistemimiz hayata geçirilmelidir.’’ Diyordu.

SENDİKANIN YÖNETİCİ ATAMA PARADOKSUNU YAZDIK

21.07.2019 tarihinde yine birçok basın yayın organında da yer aldığı üzere Akit Gazetesinin haberinde ‘’Eğitim-Bir-Sen’den Liyakat ve Kariyer Sistemi Çağrısı’’ başlığıyla yayınlanan açıklamasında Ali Yalçın: ‘’Eğitim-Bir-Sen, eğitim yönetiminde liyakat ve kariyer sistemine ilişkin olarak hak edenin görev almasını, hakkını verenin görevde kalmasını ve yeterliliğini kaybedenlerin görevine son verilmesini öngören bir modelin hayata geçirilmesi çağrısında bulundu.’’

SENDİKANIN YÖNETİCİ ATAMA PARADOKSUNU YAZDIK

Sayın Genel Başkan! Sivas Valisi ve Sivas Milli Eğitim Müdürünün bir kusuru varsa o da; sizin çağrınızla da çelişmeyerek başarısızlığı, sizin ifadenizle yetersizliği LGS kriteri ve bazı diğer kriterlerle ortaya konulan okul müdürlerinin durumunu inceleterek idari tasarrufta bulunmuş olmalarıdır. 81 milyonun, öğrencinin, velinin, devletin hukukunu korumasınlar mı? Türkiye Cumhuriyeti devletinin ekonomik kalkınma modeline ve eğitim yönetiminde verimliliğe sizin de bir itirazınız olmamalı. Eğer itirazınız ortaya konulan kriterler ise o konu tartışılabilir. Fakat neden ceza verdiniz? Açığa aldınız? Vs diyorsanız burada sizin adınıza büyük bir paradoks açılıyor.

Mevcut müdürlerde sınava alınsın, yeniden bir değerlendirmeye tabi tutulsun denilirken durumu kurtarmak için öne sürdüğünüz rapor ve kullandığınız ifadeler bugünün konjoktürüne uymuyor anlaşılan!

Ayrıca olayın üzerine gitmek için 5 ay beklemenizin, 5 ay sonra da önce şube başkanının iki satır açıklaması ardından da Genel başkan Yardımcısı Ramazan Çakırcı’nın cılız açıklamasının nedenini kamuoyu merak ediyor? Neden 5 ay beklediniz? Bu açıklama için 5 ay beklenmesinin Sivas Fen Lisesi ve Yıldızeli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne yapılan atamalarla bir bağlantısı var mı?

Yanınıza iki Genel Başkan Yardımcısını alarak Sivas seferine çıkmanızın sebebini bilemediğimiz hikmeti nedir?

Bu tutumlar sendikanın yönetici atama ve kadrolaşma merkezli bir yaklaşım sergiliyor görüntüsünün oluşmasına vesile oluyor. İster istemez üyelerin büyük çoğunluğu oluşturan öğretmen camiasının içi burkuluyor bu yaklaşıma… Öğretmenler kendilerini daha değerli hissetmek istiyorlar.

Ayrıca Sendika Genel Merkezi olarak siz; üye kaydetmeyen, öğretmenler odasına girmeyen, sendika şube başkanlığından gayri her işle uğraşan, kanaat önderi gibi her konuda olur olmaz fikir beyan edip açıklamalar yapan, niteliksiz, vasıfsız kişileri başkan olarak göreve devam ettirir misiniz? Yoksa ümmetin hakkını yedirmem diyerek görevden alır mısınız?

Sayın Genel Başkan,

İyi bir müslüman olduğunuza şahitiz.

Nisâ Suresi - 58 . Ayet’te: ‘’Allah size, emanetleri mutlaka ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emreder. Allah size ne güzel öğütler veriyor. Şüphesiz Allah her şeyi işitmekte, her şeyi görmektedir.’’ Demektedir.

Unutmayın, Kâbe’nin anahtarını Osman b. Talha’ya veren Hz. Peygamber o’nun Müslüman olmasına vesile olmuştu.

Bu yaşanan çelişki, bu paradoks sizi kendinizle çelişir bir duruma getiriyor... Kamuoyu bu çelişkiyi sorguluyor.  

Sayın Başkan! Sivas paradoksunu açmak zorundasınız… Çünkü; bu paradoks bir girdaba, bir hortuma dönüşme tehlikesini bünyesinde barındırıyor. Sivas artık Sivas değildir. Bu durum bir yol ayrımının, bir tercihin, bir çizginin, bir sınırın, bir hudunun ortaya konulmasıdır.

Bizden uyarması…

www.kamudanhaber.net

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.