TES'TEN ÖZÜR GRUBU KILAVUZU DEĞERLENDİRMESİ

TES'TEN ÖZÜR GRUBU KILAVUZU DEĞERLENDİRMESİ

TES'TEN ÖZÜR GRUBU KILAVUZU DEĞERLENDİRMESİ

 

Bakanlıkça Öğretmenlerin Özür Durumuna Bağlı Yer Değişikliği kılavuzu yayınlanmıştır. Bu kılavuz ile ilgili Türk Eğitim-Sen olarak ilk değerlendirmemiz aşağıdaki gibidir.

 

 

1) Yayınlanan kılavuzda öğrenim özrüne yer verilmemiştir. Yönetmelikte özür durumuna bağlı yer değişiklikler kapsamında değerlendirilen öğrenim özrü kılavuzda yer almamaktadır. Yönetmelikte yer almasına ve yıllardır uygulanmasına rağmen bir anda öğrenim özründen yer değişikliği hakkının öğretmenlerin elinden alınması hukuk devleti ilkesi ile de bağdaşmamaktadır. Bu konuda tüm hukuki girişimlerde bulunulacaktır.

 

2) Sağlık ve eş durumu özrü ile genel ve özel hayatı etkileyen nedenlere bağlı olarak özür gereklerinin karşılanması için çıkarılan kılavuzda il emrine de yer verilmemiştir. Yıllardır bir gelenek haline gelmiş olan il emri hakkının bu kılavuz ile öğretmenlerin ellerinden alınması bir çok kişinin özürlerine rağmen yer değişikliğinin yapılmaması anlamına gelmektedir.

 

3) Yer değiştirme başvurusunda bulunacaklarda, öğretmenlik ve Devlet memurluğunun her ikisinde de adaylıklarının kaldırılmış veya 30 Eylül tarihi itibarıyla kaldırılabilecek durumda olmaları şartı aranmıştır.

 

4) 2011 yılı içerisinde tüm atama çeşitlerine göre atanıp hâlen öğretmen kadrolarında bulunanlardan, bulunduğu ilde ya da eğitim kurumunda 30 Eylül tarihi itibarıyla en az 1 (bir) yıl süreyle öğretmenlik yapmış olanlar yer değiştirme başvurusunda bulunabileceklerdir.

 

5) Açılan davalarda sonucunda verilen kararlar uyarınca Bakanlık açıktan ve kurumlar arası yeniden atama yoluyla Bakanlık öğretmen kadrolarına atananların sağlık durumu özrü atamasına başvurularında 1 (bir) yıl süreyle öğretmenlik yapmış olma şartı aramamaktadır.

 

6) Sağlık durumu ve eş durumu özrü bulunduğu hâlde, 2012 yılı yaz döneminde il içi ya da iller arasında isteğe bağlı olarak görev yeri değiştirilen öğretmenler, bir sonraki özür grubu yer değiştirme dönemine kadar yer değiştirme başvurusunda bulunamayacaktır.

 

7) Her ikisi de öğretmen olan eşlerden birinin, sağlık durumu özrü ya da genel ve özel hayatı etkileyen nedenlere bağlı olarak yer değiştirme başvurusunun uygun bulunması ve eşinin talebi hâlinde, yer değişikliği başvuruları birlikte değerlendirilecektir.

 

8) Öğretmenler, yer değiştirmek amacıyla 40 (kırk) tercihte bulunabileceklerdir. Alanlarında atanabilecekleri 40’tan fazla eğitim kurumu bulunan öğretmenler, başvurularında belirttikleri tercihlerine atanamamaları durumunda 41 inci seçenek olarak atanmak istedikleri yerdeki boş normu bulunan eğitim kurumlarından birine atanmak isteyip istemediklerini mutlaka belirteceklerdir.

 

9) Tercihine sunulan eğitim kurumlarından daha az sayıda tercih yapanlar ile tercih dışı atanmak istemeyen öğretmenler sadece tercihlerine atanabileceklerdir.

 

10) Yer değiştirmeler, öğretmenlerin özür gereklerinin karşılanabileceği yerlerdeki eğitim kurumlarına tercihleri dikkate alınarak hizmet puanı üstünlüğü esas alınarak yapılacaktır. Hizmet puanı yetersizliği nedeniyle ataması yapılamayan öğretmenler istekleri hâlinde 657 sayılı Kanun ve 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararname hükümleri doğrultusunda aylıksız izinli sayılacaklardır.

11)  Öğretmenlerin ayrılacakları eğitim kurumlarına da bu atama döneminde özür grubu ataması yapılabilmesi bakımından başvurular, yer değiştirme takviminde belirtilen tarihler arasında iki aşamalı olarak kabul edilecektir.Birinci aşamada öğretmenler, özürlerine uygun Elektronik Başvuru Formunu doldurduktan sonra, özür durumuna ait belgelerdeki bilgilere dayalı olarak atanmak istediği il ve ilçeyi seçerek başvuru formlarını onaylatacaklardır. İkinci aşamada ise öğretmenin atanmak istediği il ve ilçede boş norm kadrosu bulunan eğitim kurumları ile öğretmenlerin yer değiştirmesi nedeniyle muhtemelen boşalacak eğitim kurumlarının listesi bakanlık sitesinde yayınlanacak ve  birinci aşamada başvurusu onaylanan öğretmenlerin, atanmak istedikleri eğitim kurumu tercihleri alınacaktır. Öğretmenler, atanmak istedikleri eğitim kurumlarının kurum kodlarını tercih önceliklerini dikkate alarak işaretleyeceklerdir.

 

            Yine yayınlanan kılavuzda genel ve özel hayatı etkileyen nedenlere bağlı yer değiştirmeler kapsamında görevli olduğu yerleşim yeri dışında bir ortaöğretim kurumunu merkezî sınavla kazanan çocuğunun öğrenim göreceği yerde yatılı öğrenim görme imkânı olmadığını belgelendirenler yer değiştirme başvurusunda bulunabilmektedir. Ancak; ortaöğretim kurumlarına merkezi sınavla yapılacak olan başvurular ve kayıt süreleri bu atamaların yapılmasından sonraki bir zaman denk geldiği için bu kişiler bu nedenle yer değişikliği talebinde bulunmayacaktır. Orta öğretim merkezi sınavla yerleştirmeler için 01-08 Ağustos 2012 tarihinde tercihler yapılacak, 24 Ağustos 2012 tarihinde sonuçlar açıklanacak ve  27-31 Ağustos 2012 tarihinde kayıt işlemleri yapılacaktır. Bu nedenle başvuruda bulunacak olan öğretmenler ise kılavuza göre 13-17 Ağustos 2012 tarihleri arasında başvuruda bulunabilecektir.  Kısacası, kılavuz takvimine göre bir ortaöğretim kurumunu merkezî sınavla kazanan çocuğunun öğrenim göreceği yerde yatılı öğrenim görme imkânı olmayanlar bu dönemde yer değiştiremeyecektir.

 

Türk Eğitim-Sen olarak yayınlanan kılavuzda il emrinin ve öğrenim özrünün olmaması gibi mağduriyete meydan verecek olan maddeler derhal yargıya taşınacaktır.

 

TÜRK EĞİTİM SEN GENEL MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.