Tüm Gün Eğitim ve 5. Sınıflara Dil Düzenlemesi

Tüm Gün Eğitim ve 5. Sınıflara Dil Düzenlemesi

Eğitim Sen’e göre MEB’in bütçesi ve 14 yıllık eğitim politikaları karnesi dikkate alındığında reform paketinin hayata geçmesi sadece hayal.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın tekli eğitimin geri getirilmesi ve 5. sınıflara sadece dil eğitimi verilmesi gibi düzenlemeleri içeren reform paketinin ayrıntıları ortaya çıktı. 

Peki 2014-2015 eğitim öğretim yılından itibaren tüm okulöncesi eğitim kurumlarında tekli eğitimi kaldıran ancak bugün yeniden tekli eğitime dönüleceğini söyleyen MEB’in bütçesi bu paketi karşılayacak mı? Eğitim Sen’in verilerine göre bu gerçekçi değil. Paketin hayata geçirilmesi için MEB’in bütçesini en az iki katına çıkarması gerektiği belirtildi. 

80 BİN DEĞİL 144 BİN DERSLİĞE İHTİYAÇ VAR
Milli Eğitim Bakanlığının 2015 yılındaki bütçesi  62 milyar lirayken, 2016 yılı için 78 milyar liraya çıkarıldı. Reform paketinde ise tekli eğitime geçilmesi kapsamında 3 bin yeni okul yapılması hedefleniyor. Sınıf mevcutlarını 30 öğrenci olarak planlayan MEB, bu rakama göre 80 bin dersliğe ihtiyaç var. Ancak bir sınıftaki öğrenci sayısının 30 değil, 21 kişi olması gerektiğini belirten Eğitim Sen’in verilerine göre, örgün eğitimde toplam 14 milyon 540 bin öğrenci olduğu düşünüldüğünde en az 140 bin yeni dersliğe ihtiyaç var. 

Üstelik ekonomik olarak az gelişmiş bölgelerde, illerde, hatta mahallelerde derslik başına düşen öğrenci sayısının da farklılık gösterdiği uyarısını yapan Eğitim Sen, Türkiye’de özellikle büyük şehirlerde bulunan ortaokul ve liselerde ikili eğitim uygulamasının yaygın olarak yapıldığını, özellikle bazı okullarda sınıf mevcutlarının yığılma nedeniyle yasal olarak belirlenen sınırların çok üzerine çıktığının da hesaba katılması halinde MEB’in verdiği rakamlarla okullarda tam gün eğitime geçilebilmesinin mümkün olmadığını dile getirdi. 

Paketin hayata geçirilmesinin MEB’in bütçesinin artışıyla doğrudan bağlantılı olduğunu dile getiren Eğitim Sen, Sadece MEB’in açıkladığı okul ve derslik sayısının yapılması için bütçenin en az iki katına çıkarılması gerektiğini vurguladı. 

SÖYLENENLE YAPILAN TABAN TABANA ZIT
Pakette, okul öncesi eğitimin zorunlu hale getirilmesi düzenleniyor. Buna göre MEB, okul öncesi zorunlu eğitimi yaygınlaştırmadan önce belirlenen bazı illerde okulların içine veya bahçesine yapılacak anaokulları ile pilot bir uygulama yapacak. Pilot uygulama başarılı olursa sistem Türkiye geneline yaygınlaştırılacak. Ancak okul öncesi eğitimi zorunlu yapacağını söyleyen Bakanlık, 2014-2016 eğitim öğretim yılında okul öncesi eğitim kurumlarındaki tekli eğitimi bir yönetmelikle kaldırmıştı. 

Eğitim Sen bu yüzden çocuklarının tam gün okul öncesi eğitim almasını isteyen çok sayıda öğrenci velisinin ekonomik koşullarını zorlayarak özel okullara yöneldiğini söyledi. 

Eğitim Sen Başbakanın okul öncesi eğitimin zorunlu olacağı yönündeki açıklamaları ile MEB’in uygulamalarının birbiri ile taban tabana zıt olduğunu vurguladı. 

Paketteki diğer bir düzenlemede 5. sınıf öğrencilerine sadece Türkçe ve yabancı dil eğitimi verilmesi oldu. Buna göre bu kademede Türkçe-İngilizce, Türkçe-Fransızca, Türkçe-Almanca, Türkçe-Arapça gibi dersleri  yer alacak. Her yıl yaklaşık 1500 yabancı dil öğretmeni atayan MEB, bu sayıyı artıracağını ayrıca İngilizcenin yanı sıra Almanca, Fransızca ve Arapça gibi dillerde de öğretmen kontenjanının artırılacağını söyledi. Ancak bu değişiklik de oldukça tartışmalı. Eğitim Sen’in verilerine göre 2016 itibariyle sadece İngilizce öğretmenliği alanında 14 binin üzerinde öğretmen açığı var. Eğitim Sen İngilizcenin yanında diğer yabancı dillerinde eklenmesiyle on binlerce öğretmenin alınması gerektiğini belirterek, Bakanlığın öğretmen atama politikasındaki belirsizlik, sözleşmeli öğretmenlik ve mülakat yöntemine yönelik eleştiriler dikkate alındığında, Başbakanın sözlerinin vaat olmaktan ileri gitmeyeceği görüşünde. 

Evrensel Gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.