Türk Eğitim Sen: Henüz kopya çekildi demek için erken...

Türk Eğitim Sen: Henüz kopya çekildi demek için erken...

Türk Eğitim Sen: Henüz kopya çekildi demek için erken

Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail KONCUK'un KPSS ile ilgili basın açıklaması


KPSS sınavı yapıldı ama kopya iddiaları devam ediyor. Buradaen büyük problem 2010 yılında yaşanan KPSS hırsızlarının hala ortaya çıkarılmamasıdır.Kamuoyunun çok yakından bildiği üzere, Türk Eğitim Sen’in ortaya çıkardığı 2010KPSS hırsızlığı binlerce kişinin katıldığı büyük bir skandaldı. Sorular 5 günönceden binlerce adaya servis edilmişti. Türk Eğitim Sen soruların servisedildiği bir kişinin adını da vermiş, bu kişi “Evet, sorular bana filanca kişitarafından beş gün önceden doğum günü hediyesi olarak gönderilmiştir.” Diye ifadevermesine rağmen olaya katılanlar ve ana suçlular hala ortaya çıkarılmamıştır.Ancak, hırsızlığın belgelenmesi sonucunda sadece eğitim bilimleri sınavı iptaledilmişti.


2010 KPSS hırsızlığının aydınlatılmaması, hırsızlığınyapanların yanına kar kalması, bu tarihten sonra yapılan her sınavı şaibealtında bırakır olmuştur. 7 Temmuz 2012 tarihinde yapılan KPSS sınavında daçeşitli iddialar ileri sürülmüş durumdadır.


ÖSYM SÜRECİ YÖNETEMEDİ


ÖSYM her zamanki anlayışını yine sergilemiş, iddiaları dahailk saatlerde reddetmiştir, temiz bir sınav olduğunu açıklamıştır. İddialarlailgili, hiçbir araştırma yapmadan yapılan bu açıklamalar kurumun ciddiyeti ile bağdaşmamaktadır. Aynıyaklaşımı 2010 yılında o tarihteki ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan’da sergilemiş vesonunda istifa etmek zorunda kalmıştı. ÖSYM’nin açıklanan 57 sorunun kulaktan,ezberleme yöntemi ile tespit edildiğini açıklaması mantık dışıdır. Çünkü, hiçbiradayın 57 soruyu yanlış şıklarıyla beraber ezberlemesi, sınavdan sonrahatırlaması mümkün değildir.


YAYINEVİNİN AÇIKLAMASI DA TATMİNKAR DEĞİLDİR


Beyaz Kalem Yayınevi de yapmış olduğu açıklamada, “Sınavagiren öğrencilerden elde edilen dönütlerle soruları en hızlı şekildehazırlayarak, sınavdan 6 saat sonra yayınladıklarını açıklamıştır.” Bu izahyeterli değildir ve açıklanmaya muhtaçtır. Sınava giren öğrencilerin doğru veyanlış tüm seçenekleri noktası virgülüne kadar hatırlaması mümkün değildir.Ancak, sınav sorularının hangi şekilde olursa olsun sınavdan 6 saat sonraaçıklanması sınavında kopya olduğunu da açıklayacak bir durum değildir.Sınavsorularının üzerinde DENEME 2 yazması dakopya olduğunu gösterecek deliller değildir. Ancak, bunların hepsi beraberce düşünüldüğünde şüphe yaratmaktadır.İnsanların bunca olaydan sonra şüphelenme hakları da en tabi haktır.


NE YAPILMASI GEREKİR?


Savcılık iddiaları ciddiye alarak ilgili yayınevi sorumlularını sorguya çekerek, soruların hangi yolla ele geçirilerekyayınlandığını açıklamalıdır. Savcılık internet sitelerinde yer alan yorumlarıdeğerlendirmeli, yorum sahiplerine IP’lerinden ulaşarak, sorgulamalıdır. Çünkü,sınavdan önce soruların dağıtıldığına dair yorumlar bulunmaktadır. Bunlar ciddiiddialardır. ÖSYM’nin tüm iddiaları reddetmesi kamu vicdanını rahatlatmamaktadır.


TÜRK EĞİTİM SEN’İN GÖRÜŞÜ


2010 KPSS sınavında yaşanan skandaldan sonra sınavda kopya çekilmemiştir, çekilemez demek mümkün değildir. Ancak, 2012 KPSS’de kesinlikle kopya çekilmiştir diyebilmek de mümkün değildir. Türk Eğitim Sen sorumluluk duygusuyla hareket eden ve her açıklamasının arkasında duran bir sendikadır.2010 KPSS’de hırsızlık olduğunu söylemiş ve belgeleriyle açıklamıştır. Şu an için Türk Eğitim Sen’e doğrudan ulaşan ve tüm kamu oyunun bildiklerinin dışında bir belge bulunmamaktadır. Tecrübelerimize dayanarak, eldeki mevcut bilgilerin sınavın iptalini gerektirecek güçte olmadığını söyleyebiliriz. Fakat, ilgili yayınevi 57 soruyu ne şekilde edindiğini açıklamalıdır, kilit nokta burasıdır. Bu konu açıklığa kavuştuğunda daha sağlıklı değerlendirme yapmak mümkün olacaktır. Hem bu konu hem de internetsitelerindeki yorumlar savcılık tarafından ciddi bir değerlendirmeye tabitutulmalıdır. Ayrıca YÖK ve ÖSYM iddiaları reddetmek yerine araştırmalıdır.


KPSS sonuçları açıklandığında, dikkat çekici sonuçlar incelenmelidir.Kopya varsa bunu en iyi anlama yöntemi sonuçlara bakarak değerlendirmekolacaktır. Belli arkadaş gruplar, belli dershanelere gidenlerin açıklanamazbaşarılı durumları mercek altına alınmalıdır.


Bütün bunların yanında, art niyetli çevrelerin ortalığıkarıştırmaya yönelik tutum ve davranışlarına da dikkat edilmelidir. 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.