Türk Eğitim Sen: 'MÜLAKAT MUTLAK TORPİLDİR'

Türk Eğitim Sen: 'MÜLAKAT MUTLAK TORPİLDİR'

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) sözlü sınavla ve sözleşmeli olarak ikinci kez öğretmen atamaya hazırlanırken, mülakata tepkiler çığ gibi büyüdü. Sosyal medya üzerinden ankete katılan 6 bin 437 kişinin yüzde 96’sı, “Mükakat mutlak torpildir” görüşünü dile getirirken, yüzde 4’ü “Kalite mülakatla sağlanır” yanıtını verdi.

MEB, şubat ayında duyurusunu yaptığı 90 branşta 20 bin 127 kişilik sözleşmeli kadro için 60 bin adayı mülakata çağıracak. Öğretmen ataması için bir haftalık başvuru süresi dün sona ererken, adayların mülakatları nisan ve mayıs aylarında Türkiye genelinde oluşturulan 8 ildeki sözlü sınav merkezlerinde yapılacak. Atama takviminde, öğretmenlerin atanacağı ve öğrencileriyle buluşacağı tarihe yer verilmedi. Ancak mülakat sonuçlarının değerlendirilmesinin ardından öğretmenlerin referandumdan sonra haziran ayında atanması bekleniyor. Yaz boyunca oryantasyon eğitimine alınacak öğretmenler, eylül ayında iş başı yapacak.

'MÜLAKAT MUTLAK TORPİLDİR'

Bakanlık ikinci kez sözleşmeli ve sözlü sınavla öğretmen ataması yapmaya hazırlanırken, adaylar mülakata tepkilerini sosyal medya üzerinden gösterdi. Türk Eğitim-Sen, Twitter üzerinden “Mülakatlı sözleşmeli memur alımına ne kadar güven duyuyorsunuz?” diye sordu. 6 bin 437 kişinin oy kullandığı ankette katılımcıların yüzde 96’sı “Mülakat mutlak torpildir”; yüzde 4’ü ise “Kalite mülakatla sağlanır” yanıtını verdi. Sendikanın, “#MülakatKulHakkıdır” etiketiyle başlattığı kampanyaya da kısa sürede binlerce kişiden destek geldi. Etiket Twitter gündeminde 4’ncü sıraya yükselerek “trend topic” oldu.Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, öğretmen ve memur atamalarında mülakatın kaldırılmasını istedi. Koncuk, Hürriyet’e şunları söyledi:

'TEK ÖLÇÜT KPSS OLMALI'

Anket sonucundan da görüldüğü yüzde 96’lık kesim, mülakatın mutlak torpil olduğuna inanıyor. Bu inancın karşısında herhangi bir savunmanın toplumu ikna etmesi mümkün görünmüyor. İnsanlar, üç dakikalık mülakat komisyonlarında niteliğin tespit edilemeyeceğine inanıyor. Umutsuzluğa kapılan gençler, kendisini geliştirmek yerine torpil aramaya koyulacak. Mülakat ucube bir yöntemdir. Mülakat sadece öğretmenleri ilgilendirmiyor, bu sistem tüm memur alımlarında kullanılıyor. Hatadan dönmek erdemdir. Tek ölçüt KPSS olmalı. Çürük elmaları ayıklamak için sağlam güvenlik soruşturması yeter. Mülakatla nitelikli öğretmen seçilmez ancak nitelikli torpile yol açılır. Mülakat kapıdan girerse liyakat bacadan kaçar.”

'GEÇTİ-KALDI SİSTEMİNİN OLMAZ BİR YANI YOK'

CHP Bursa Milletvekili ve TBMM Eğitim Komisyonu üyesi Ceyhun İrgil de, öğretmen adaylarının mülakatta puanlama sistemi yerine “geçti-kaldı” ile KPSS puanına göre atanmak istediklerini belirtti. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın, “Gitmeyenin yerine başkasını atayabilmem için derecelendirmeye ihtiyacım var” sözlerinin tepki topladığını savunan İrgil, özetle şu açıklamyı yaptı:“Adayların istediği şu; sağlam temellere oturmayan, sübjektif, göreceli puanlama yerine mülakatta geçti-kaldı denilsin. Geçenin yedeği olsun, atanıp da gitmeyenin yerine asillerin ataması bitince en yüksek KPSS’liden başlamak üzere yedekten atama yapılsın. Bunun yapılamayacak bir tarafı yok. 20 bin insanın kaderi, geleceği, emekleri bakanın iki dudağı arasında. MEB’i uyarıyoruz; mülakatla, birkaç kişinin vereceği puanlarla öğretmen alımından vazgeçin. Bu torpilci anlayışı bırakın. Adalet ve kul hakkına saygı duyun.”

KAYNAK: HÜRRİYET
www.hurriyet.com.tr

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.