Türkiye Kamu-Sen asgari geçim endeksini açıkladı

Türkiye Kamu-Sen asgari geçim endeksini açıkladı

Ağustos ayında dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi 4 bin 723 lira olarak belirlendi

 Türkiye Kamu-Sen'in bu yılın ağustos ayına ait asgari geçim endeksine göre, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi 4 bin 723 lira 2 kuruş oldu.

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezinin 2016'nın ağustos ayına ait asgari geçim endeksi sonuçları açıklandı.

Buna göre, çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 2 bin 322 lira 60 kuruş olarak hesaplanırken, dört kişilik ailenin asgari geçim haddi ise 4 bin 723 lira 2 kuruş oldu. Böylece dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi bir önceki aya göre yüzde 0,05 arttı. Çalışan tek kişinin açlık sınırı da bir önceki aya göre yüzde 0,32 yükselerek bin 789 lira 68 kuruşa çıktı.

Ağustos ayında 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı bin 793 lira 22 kuruş olarak hesaplanırken, sağlıklı beslenebilmesi için gerekli harcama ise günlük 35 lira 85 kuruş olarak belirlendi.

Ortalama 2 bin 703 lira 84 kuruş ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının yüzde 39,78'ini oluşturdu. Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde 717 lira 66 kuruş olarak belirlenen kira gideri ise ortalama maaşın yüzde 26,54'üne denk geldi.

Böylece ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için geçen ay maaşından geriye yalnızca 910 lira 65 kuruş kaldı.

- "Çalışanların ikramiyeyle ödüllendirilmesi yerinde olur"

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkan İsmail Koncuk, sonuçlara ilişkin değerlendirmesinde, kamu görevlilerine bayram ikramiyesi verilmesi taleplerini bir kez daha ifade ederek, "15 Temmuz ve sonrasında ciddi sıkıntılar yaşayan kamu çalışanlarının bayram ikramiyesi ile ödüllendirilmesi yerinde bir karar olacaktır. Sıkıntılı dönemi atlatan tüm kamu çalışanları bu ikramiyeyi fazlasıyla hak etmiştir. Hükümetin bu gerçeği görerek kararlar almasını talep ediyoruz." ifadesini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.