Türkiye'de hematolog ihtiyacı var

Türkiye'de hematolog ihtiyacı var

Hematoloji Uzmanlık Derneği Başkanı Prof. Dr. Süleyman Dinçer, Türkiye'de hematolog sayısının yeterli olmadığını belirterek, "Yeni hematologlar yetişmiyor. Çünkü, zor bir branş ve karşılığı yok" dedi.

 ANKARA - Yeşim Sert Karaaslan

Türkiye'de erişkin ve çocuk alanlarında görev yapanhematolog sayısının ihtiyacın altında olduğu belirtiliyor. Erişkinlerde yaklaşık 200 olanhematolog sayısının bine çıkması gerektiği; bu kapsamda alanın tercih edilmesi için cazip hale getirilmesi ve performans değerlerinin gözden geçirilmesi gerektiği ifade ediliyor.

Hematoloji Uzmanlık Derneği Başkanı Prof. Dr. Süleyman Dinçer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de hematolog sayısının yeterli olmadığını belirterek, "Yeni hematologlar yetişmiyor. Çünkü, zor bir branş ve karşılığı yok" dedi.

Ülke genelinde toplam erişkin hematolog sayısının yaklaşık "190-200 civarında olduğunu" ifade eden Dinçer, kaliteli bir sağlık hizmeti verilebilmesi için "hematolog sayısının bine ulaşması gerektiğini" dile getirdi. Aynı durumun çocuk hematologları için de geçerli olduğuna dikkati çeken Dinçer, bu branşta da sayının yaklaşık 250 olduğunu ve sayının mutlaka artırılması gerektiğini dile getirdi.

Dinçer, hematologların büyük kısmının büyükşehirlerde toplandığını anlatarak, çoğu ilde ise olmadığını öne sürdü. Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Samsun, Kayseri, Sivas, Diyarbakır, Gaziantep, Trabzon, Erzurum'da hematolog bulunduğunu; bunun dışındaki birçok ilde hematolog sıkıntısının bulunduğunu bildirdi. Hematolog bulunmayan illerdeki hastaların, tanı ve tedavi için büyükşehirlere geldiğini aktaran Dinçer, bu şekilde yapılan tedavi seçeneğinin hem mevcut hekimin iş yükünü artırdığını hem de hasta ve hasta yakınları açısından sıkıntılara neden oldabildiğini söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.