Uzman Öğretmenlik Sınavı Yeniden Yapılmalıdır

Uzman Öğretmenlik Sınavı Yeniden Yapılmalıdır

MİLLİ Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 2006 yılında yapılan ve bir daha tekrarlanmayan uzman öğretmenlik sınavı yeniden gündeme geldi. Türk Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Merih Eyyup Demir, yönetmelikte yapılan değişiklikle kontenjan kısıtlaması kaldırıldığı halde sınav açılmamasına anlam veremediklerini söyledi.

 Milli Eğitim Bakanlığı tarafınca 2005 yılında yayınlanmakta olan ve ilk sınavı 2006 senesinde gerçekleştirilen yönetmeliklere göre öğretmenlik, adaylık dönemi sonrasında 'öğretmen', 'uzman öğretmen' ile 'başöğretmen' olması üzere üç kariyer basamağına ayrılmaktadr. Kariyer basamaklarında yükselmede kıdem, etkinlikler, eğitim ve sicil gibi kriterlerde alınmakta olan değerlendirmenin yanında sınav sonuçlarının da esas alınacak olduğu yönetmelik ile belirlendi. 100 tam puan üzerinden yapılan değerlendirmelerde, puanının yüzde 10'u kıdem, yüzde 20'si eğitim, yüzde 10'u etkinlikler, yüzde 10'u sicil ve yüzde 50'si de sınav puanı şeklinde hesaplanacağı açıklanmaktadır. 2006 senesinde yapılan sınavın ardından herhangi bir sınav yapılmamasını eleştirmekte olan Türk Eğitim Sen İzmir 1 No Şube Başkanı olan Merih Eyyup Demir, 'Öğretmenlik Kariyer Basamaklarını Yükselme Yönetmeliği'nin 13 Ağustos 2005 senesinde yayınlandığını hatırlatarak, "Yönetmeliğin Sınav - protokol başlıklı 13. Maddesi 'Öğretmenlik kariyer basamakları yükselme sınavı, senede bir defa olması üzere ÖSYM tarafından yapılır' demektedir. Fakat bu madde geçen seneler içerisinde uygulamaya alınmamıştır" 

Anayasa Mahkemesi tarafından verilen kararı ile yönetmelikte sınava girecek olan adaylarda 7 yıllık kıdem şartı hükmünün kaldırıldığı hatırlatmasını yapan Demir, "Yönetmelikte yer alan yüzde 20’lik oranında kontenjan oranını da iptal edildiğinden uzman öğretmenlik talebinin yeterli sayıda kontenjan olmadığı yönüyle reddedilmesinin dayanağı kalmamıştır. Mahkeme kararı sonucunda da bakanlık tarafından herhangi bir işlem yapılmadı. Belirli periyotlar ile bu konuda çalışmalar yapıldığı deklare edilmiş olmasına rağmen günümüze kadar somut bir adım atılmadığı ortada olmaktadır" diyerek konuştu. 

UZMAN ÖĞRETMENLERİN EK ÖDEMELERİ ARTTI

Uzman öğretmen ünvanı alan öğretmenlere ek ödeme de aldığını belirtmekte olan Demir, 2016 senesinde 167,47 lira olan ek ödeneğini 182,51 liraya kadar yükseltildiğini, 334,94 lira alan başöğretmenlerin de bu yıl 365,02 lira ek ödeme alacağını söylemektedir. Öğretmenlerin uzman öğretmenlik sınavının açılamasını beklediklerini ifade eden Demir, Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu konulara eğilmesi gerektiğine dikkat çekmektedir. 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.