Yabancı Dil Öğrenimde Reform Şart

Yabancı Dil Öğrenimde Reform Şart

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yeni İngilizce ders müfredatı çalışması, yabancı dil eğitiminde dünyanın en başarısız ülkelerinden birisi olan Türkiye’nin makûs talihini değiştirebilecek adımlardan birisidir.

 Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yeni İngilizce ders müfredatı çalışmasının, yabancı dil eğitiminde dünyanın en başarısız ülkelerinden birisi olan Türkiye’nin makûs talihini değiştirebilecek adımlardan birisi olduğunu söyledi.  
Milli Eğitim Bakanlığı’nın TÜBİTAK ile birlikte yürüttüğü, ilköğretim İngilizce ders müfredatının gramer ağırlıklı eğitim yerine konuşmaya ağırlık veren bir sistemi çizgi film uygulamalarıyla geliştirmeyi öngördüğünü söyleyen DES Genel Başkanı Gürkan Avcı, “Milli Eğitim Bakanlığı’nın yürüttüğü yeni uygulamalara ek olarak, okullarımızda görev yapan yabancı dil öğretmenlerini bir yıllığına yurt dışına göndermek suretiyle, konuşma ve anlama yeteneklerini geliştirmeyi planlamalıdır. Buna ek olarak önümüzdeki yıldan itibaren yabancı öğretmen istihdam etme projesini de hayata geçirmelidir. Yabancı dil eğitim politikamızda böylesi büyük reformlar yapılmadığı müddetçe dünya sıralamalarındaki hüsran ve başarısızlık göstergelerinden kurtulmamız mümkün değildir” dedi.
 
Türkiye’de üniversite mezunlarının bile yabancı dilde kendini ifade etmekten muzdarip olduğunu söyleyen Gürkan Avcı, “Önerimizdeki maksat, mevcut yabancı dil öğretmenlerimizin yahut atanamayan öğretmenlerimizin yeterliliğini tartışmaya açmak değildir. Çocuklarımızın yabancı dil öğrenme özürlü olduğunu da iddia etmiyoruz. Fakat bir gerçek var ki, Türkiye harcanan milyonlarca dolara, istihdam edilen on binlerce öğretmene, zayi olan onlarca yıllara rağmen yabancı dil eğitiminde sınıfta kalmıştır. Bunun birinci sorumlusu elbette ki çarpık ve kopya edilmiş eğitim politikalarıdır. Öğretmeninden, öğrencisine kadar başarısızlık sorgulanacaksa önce bunları yetiştiren sistem sorgulanmalı ve özgün bir yabancı dil eğitim sistemi kurulmalıdır” dedi.
 
Türk eğitim sisteminin yabancı dil eğitiminde, kelime ve gramer bilgisini ölçme şeklinde bir yöntem üzerine kurgulandığını söyleyen Gürkan Avcı, “Ezberci eğitim sistemimiz yüzünden öğrenci başarısını kâğıt üstündeki kitaba dayalı bilgilerle ölçüyoruz. Öğretmen yetiştirme sistemimizde aynı öykünme içerisinde ve KPSS sınavında  İngilizce öğretmenini matematik sorusuyla test ediyoruz. Yabancı dil eğitimi konusunda yıllardır sınıfta kalan eğitim sistemimizde kesin ve kati reformlar gerçekleştirilmesi gerekiyor. Eğitim sisteminin yeniden inşasında reformist ve cesur bir bakan olarak gördüğümüz Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in Türkiye’yi bu ayıptan ve aldatmacadan da kurtaracak reformlara başlamasını umuyoruz ” dedi.
 
Türk eğitim sisteminin dil bilmeyi sadece okuma ve yazma becerisinden ibaret gördüğünü, oysa dil bilme yetisinin konuşmak ve konuşulanı anlamayı öğretmesi gerektiğini söyleyen Gürkan Avcı, “Eğitim fakültelerine öğrenci alınırken ve mezun edilirken dahası atanırken TOEFL gibi uluslar arası geçerliliği olan ve yabancı dili okumak ve yazmak dışında anlamak ve konuşma becerisini de ölçen sınavlarla yapılmalıdır. Sadece YDS ile öğrenci alınmasını yeterli bulmuyoruz. Türkiye belki de yarım asırdır değişmeyen yöntem, metot ve tekniklerden oluşan yanlış ve eskimiş sistemlerle çocuklarına yabancı dil öğretmeye çalışıyor. Teknolojiden ve modern yöntemlerden yararlanmıyor. Yabancı dil eğitim ve öğretiminde oldukça başarılı olan Tayland, Singapur, Endonezya gibi ülkeler de incelenerek, özgün bir model yaratılmalıdır” dedi.
 
Avcı, Yabancı dil dersi dışında da matematik, geometri, fizik, kimya, fen ve teknoloji temalı derslerde de hem müfredat hem eğitim yöntem ve tenkitleri açısından revizyona gidilmesi gerekir” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.