YENİ MEB MÜFREDATINDAN BEKLENTİLER

YENİ MEB MÜFREDATINDAN BEKLENTİLER

YENİ MEB MÜFREDATINDAN BEKLENTİLER

  Milli Eğitim Bakanlığı yeni müfredatı taslak aşamasında iken istendik şekilde çıkması, beklentilere cevap vermesi için birçoğumuz görüş belirttik. Müfredat ile ilgili geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Sayın Müsteşarımız Yusuf TEKİN diğer ülkelerde de ortalama 7 yılda bir müfredatın değiştirildiğini, bizim müfredatımızın en son 2005’te değiştiğini ve 2014’ten beri öğretmenlere, öğrencilere, velilere ve okul yöneticilerine  bir anket uyguladığını ve ‘’ Çocuğun kendi yeteneklerini geliştirmesi açısından bu müfredat uygun mu? ‘’ diye sorduklarını , anket  sonuçlarına göre mevcut müfredatın yeterince  demokratik olmadığını, bilimsel gelişmelere kapalı olduğunu, güncelliğini yitirmiş olduğunu ve en önemlisi de dayatmacı ve ezberci olduğu yönünde sonuçlar çıktığını, bunun üzerine akademisyen ve öğretmenlerle bir araya gelerek konuştuğunu, söyledi. Ayrıca Sayın Müsteşar’ımız  mail yolu ile de taslak ile ilgili görüşleri aldıklarını belirtti. Bizlere düşen görüş belirtmek ve katkı sunmaktı. Yeni müfredatın herkesin görüşüne sunulması demek; Ne kadar demokratik olduğunu da gösteriyor. MEB Bakanımıza, müsteşarımıza ve ekibine teşekkür ediyoruz. 
     Yeni müfredat taslak aşamasında iken kamuoyu görüş ve eleştirilerine açıktı. Taslak programlarını öncelikle inceledik, tanıdık  en son eleştirilerimizi ve beklentilerimizi yazdık. Bazı derslerin öğretim programlarından beklentilerimizi ve eleştirilerimizi yazdık. Daha sade somutta dayalı örneklerin çoğunlukta olduğu, daha demokratik, ezbercilikten uzak ve  gereksiz  ayrıntılardan arınmış bir müfredat olacağına inanıyoruz. Bilim ve teknolojinin baş döndürücü şekilde geliştiği günümüzde artık bilgiyi tüketen değil bilgi üreten olmalıyız. Bilgiyi üretmek ancak bilimsel bir program ile mümkün olabilmektedir. Bu açıdan fen dersleri ile ilgili bilimsel düşünmeyi sağlayacak görüşler bildirdik. Türkçe ve edebiyat derslerine dilimizin güzel öğrenilmesi ve kullanılması ile ilgili görüş belirttik. Yeni din kültürü dersi müfredatının ahlaki gelişimi de sağlayacak şekilde yayımlanması. milli ve manevi değerlerin çok iyi şekilde işlenmesini, günümüz gençliğinin manen donanımlı bireyler olarak yetişmeleri için bunun  elzem olduğunu ve zihinlerin ancak bu  doğrultusunda  bu frekansla donanımlı olabileceğini belirttik. Felsefe dersleri programı ile ilgili; İnsan ruh ve bedenden oluşan akıllı bir varlıktır. Ruhun manevi yönden terbiye edilmesi gerektiğini belirttik. Çünkü manevi terbiyeden mahrum olan bir insan, maddeciliğin, gururun ve bencilliğin içinde kalır. Ve diğer ders programları ile ilgili görüşler belirttik. 
   Yeni milli eğitim bakanlığı müfredatı şu anda onaylanma sürecindedir. İnşallah toplumun beklentilerine uygun bir müfredat olacağına inanıyoruz. Müfredatın askıda olduğu süreçte katkı sunan tüm paydaşlarımıza teşekkür ederim. Ülkemize eğitim ve öğretim adına hayırlar getirmesini diliyorum. 
                                                                                            Yunus AKDEMİR 
                                                                               Eğitimci Yazar/ MEB Şube Müdürü

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.