Zorunlu atamaya tabi kamu görevlisi eşleri norm kadro şartına tabi tutulamaz

Zorunlu atamaya tabi kamu görevlisi eşleri norm kadro şartına tabi tutulamaz

Eğitim-Bir-Sen'den yapılan açıklama:

Eğitim-Bir-Sen olarak, üyemizin, öğretmenlerin özür durumuna bağlı yer değiştirme döneminde eş özründen dolayı eşinin görev yaptığı Ankara iline atanması istemiyle yaptığı başvuru sonucu tercihine atanamamasına ilişkin işleme karşı açtığımız davada, Mardin 1. İdare Mahkemesi, zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulan kamu görevlilerinin eşlerinin, eş durumu özrünün bulunduğu yere atanma istemiyle yaptığı başvuru sonucu boş kadro bulunup bulunmaması durumuna bakılmaksızınatamasının yapılması gerektiğine dikkat çekerek, işlemin iptaline karar verdi.
 

Mahkeme, kararında, “… Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına Dair Yönetmelik’te atamaya ilişkin temel ilke ve esaslara yer verilmiş, ardından 9. maddede, ‘(değişik) İlgili mevzuatı uyarınca zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulan eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı, mülki idare amirliği hizmetleri sınıfı veemniyet hizmetleri sınıfına giren memurlar, Türk Silahlı Kuvvetlerine mensup subay ve astsubaylar, hakim ve savcılar ile bu Yönetmeliğin ek 1 inci maddesi kapsamına girenlerin görev süresiyle sınırlı olmak üzere, atandıkları yere, memur olan eşinin atanmasında mevzuatı uyarınca yürürlüğe konulan norm kadro sayılarına ilişkin hükümler uygulanmaz”; özel yönetmelikler başlıklı 28. maddede ise, “Özel Yönetmeliklerde bu Yönetmeliğe aykırı hükümler yer alamaz. Ancak, Mülki İdare Amirliği Hizmetleri ile Emniyet Hizmetleri sınıflarına dahil memurlar hakkında kendi özel yönetmeliklerinin uygulanmasına devam edilir.” düzenlemesine yer verilmiştir. Böylelikle 657 sayılı Kanun’un 72. maddesinin somutlaştırıldığı ilgili Yönetmelik hükmüyle, konuya ilişkin başka bir ayrıntıya yer verilmiş, sınırlayıcı bir sayımla istisnai olarak belirtilen kamu görevlilerinin eşi olup 657 sayılı Kanun’a tabi personelin eş durumu özrü atamalarında norm kadro ilkelerinin dahi dikkate alınmayacağı açıkça ifade edilmiştir. Bu düzenlemeler hep birlikte değerlendirildiğinde; özel kanun olan 652 sayılı KHK ile eş özrüne dayalı atamalara getirilen sınırlamanın hizmet puanından ibaret olduğu, bunun haricinde engel bir duruma yer verilmediği, sınırlayıcı bir sayımla istisnai olarak belirtilen kamu görevlilerinin eşi olan memurlar için ise 657 sayılı Kanun’un 72. maddesinin atfıyla geçerlilik taşıyan Yönetmeliğin ‘norm kadro ilkelerinin uygulanmayacağına’ yönelik düzenlemesinin esas alınması gerektiği sonucuna varılmıştır. Zira; yapılacak bir atamada, hizmet puanından daha önce bakılması gereken norm kadro şartının dahi, tahdidi olarak sayılan bu kamu görevlileri eşlerinin, eş durumu özrüne dayalı yer değiştirme taleplerinde dikkate alınmayacağı açıkça ifade edilmiştir” ifadelerine yer verdi. 

Mahkeme kararı için tıklayınız

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.