Sözleşmeli Öğretmenlik ile ilgili detaylar

Sözleşmeli Öğretmenlik ile ilgili detaylar

Milli Eğitim Bakanlığı'nın devreye sokmaya çalıştığı sözleşmeli öğretmenlik ile ilgili detaylar gün yüzüne çıktı.

 Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın geçtiğimiz günlerde dillendirdiği sözleşmeli öğretmenlikle ilgili detaylar gün yüzüne çıktı. Dün TRT Haber'in konuğu olan bakan Yılmaz, sözleşmeli öğretmenlikle ilgili açıklamalarda bulundu. Önümüzdeki hafta içi kanunlaştırılacağını açıklayan bakan Yılmaz, artık sözleşmeli öğretmen istihdam edileceğini açıkladı. Yılmaz, geçmiş dönemlerde bakanlığın içinde bulunan sözleşmeli öğretmenleri kadroya almakla hata yapıldığını da sözlerine ekledi.

Bakan Yılmaz'ın dünki ve önceki açıklamalarına binaen sözleşmeli öğretmenlik şu şekilde olacak veya olması tahmin ediliyor:

1. Maddi olarak kadrolu öğretmenlerden hiç bir farkı olmayacak(Maaş-Ek Ders-Yetiştirme Kursu-Eğitim Ödeneği-AÖF/ÖSYM vb. sınavları gözetmenlikleri)

2. Bakanlık tarafından ataması yapılan öğretmenin her yıl(5 yıl boyunca) sözleşmesi yenilenecek.

3. Sözleşmenin yenilenmeme ihtimali olacak, ilgili öğretmenin performansını bakanlık beğenmezse görevden atabilecek.

4. Sözleşmeli öğretmenler 657 sayılı devlet memurları kanununa göre tam olarak korumada olmayacak, her an meslekten kolayca çıkarılabilecek.

5. 5 yıllık sözleşmeli öğretmenlik görevinde bulunan öğretmenler, yine bazı değerlendirmeler sonucunda kadroya alınacak. MEB, yine 5 yıldan sonra ilgili öğretmenin MEB ile ilişiğini kesebilecek.

6. 5 yıl içerisinde ilgili öğretmenin MEB ile ilişiği kesilmez ve kadroya alınırsa bulunduğu ilde 3 yıl daha görev yapacak ve il içi tayinle başka köy/kasaba/ilçe veya il merkezine geçiş yapabilecek.

7. Öğretmenler 8 yıl boyunca sağlık durumu, eğitim durumu, güvenlik sebebi, eş durumu gibi nedenlerle görevlendirme dahil hiç bir suretle atandığı okuldan başka bir yerde görev yapamayacak.

Kısacası öğretmenler 8 yıl boyunca diken üzerinde olacak. Her an bakanlıkla ilişiklerinin kesilme tehlikesi ve buna bağlı yönetici/müdür baskısı ihtimali ile zor şartlarda görevlerini ifa etme durumunda kalacak. Sözleşmeli öğretmenlik uygulamasına bakanın açıklamaları kapsamında 2017 yılının Şubat ayında geçilecek. 

Sözleşmeli öğretmenlik branş bazında kadro durumunu da etkileyecek. Doğu illerinde norm açığı olan branşlara oldukça yüksek kadrolar verilecek. Örneğin 2011 ve öncesi yıllarda olduğu gibi 30-40 binlik atamalarda Sınıf öğretmenliği'ne 10 bin dolaylarında kadro verilecek. Buna benzer doğu illerinde norm açığı olan branşlar kadronun ''Aslan Payı''nı kapacak.

2017 yılının Şubat ayında yapılacak öğretmen atama kadro sayısının ise 2017 yılının Ocak ayının ortalarında belli olması bekleniyor. Sözleşmeli öğretmenlik ve öğretmen atamaları ile ilgili süreci takip edip siz değerli okuyucularımızı bilgilendirmeye devam edeceğiz.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.