Anadolu Lisesi Öğretmen Atamaları

Anadolu Lisesi Öğretmen Atamaları

14 Ağustos 2012 Salı 01:09
Anadolu Lisesi Öğretmen Atamaları
 Milli  Eğitim  Bakanlığı, sorun üretmede paydaşı olan bazı sendikalarla birlikte son yıllarda Anadolu liselerine öğretmen seçiminde  çok ciddi sorunlar yaşanmasına ve mağduriyet oluşmasına neden olmuştur. 2005/73 sayılı genelge ile yapılan atamalar ve sonrasında bazı sendikaların açtıkları davalarla binlerce öğretmen mağdur edildi. Bakanlık, daha sonra yaptığı düzenlemelerde mağduriyetler silsilesini bitiremedi. Çünkü yapılanlar Bakanlığın başka düzenlemeleriyle çelişti. Sağlıklı düzenlemeler yapılmayınca Anadolu liselerine dönüştürülen  okulların öğretmenleri de yanlış uygulamalardan dolayı mağdur oldular. Kısacası bazı sendikaların rövanşist yaklaşımları, Bakanlığa değil, öğretmenlere kaybettirdi. Oysa Bakanlığın bu çıkmazının öğretmenlere zarar vermekten başka bir sonucu olmadı. Son olarak Eğitim-Sen’in Milli Eğitim Bakanlığı’na karşı açtığı dava ile de,  okulları  Anadolu lisesine dönüştürülmesiyle birlikte normları çalıştıkları Anadolu liseleriyle ilişkilendirilen öğretmenlerimiz mağdur edildi. Bunun üzerine Bakanlıkta  katıldığımız  toplantılarda Bakanlık yetkililerini uyarmış, yapılması gerekenleri bir rapor halinde sunmuştuk. Ancak Bakanlık bildiğini okudu. Mahkeme kararında da sınav yapılması yönünde bir zorunluluk yokken, Bakanlık Mart ayında sınav yaptı. Sınav yapıldıktan hemen sonra Bakanlık yetkilileriyle yaptığımız görüşmelerde sınav kazananların hemen atamalarını istedik. Ancak Bakanlık olumlu adım atmadı. Süreci uzattıkça uzattı. Sınav kazanmış olan bu öğretmenlerimiz, sınav puanlarıyla atanamamaları ile birlikte ne il içi ne de il dışı yer değiştirmelerinde Anadolu liselerine başvuruda bulunamadıkları gibi, yerleri duyuruya çıkarıldı.

Süreci kısaca özetledikten sonra nerede hata yapıldığını ve Bakanlığın bundan sonra ne yapması gerektiğini paylaşmak istiyorum. Neticede bir kişi dahi olsa, öğretmenimizin mağduriyeti bizi üzüyor; canını acıtan her yanlış uygulama bizimde canımızı acıtıyor. Teklif getirmeden, yol göstermeden eleştiri yapmak sendikacılığın en kolay tarafı. Biz sendikacılıkta kolay olanı hiçbir zaman tercih etmedik. Zora talip olduk. Çözüme talip olduk.

Milli Eğitim Bakanlığı, genel liselerin Anadolu liselerine dönüştürme uygulamasını 2005-2006 eğitim-öğretim yılından itibaren başlatmış, 03.12.2008 tarih ve 12397 sayılı onayından sonra liselerin Anadolu liselerine dönüştürülmesi hızlandırılmıştı. Bakanlık, 06.05.2010 tarihinde 2010/30 sayılı Liselerin Anadolu Liselerine Dönüştürülmesi konulu bir genelge yayınlamıştı. Bu genelgeye göre, genel liselerin Anadolu liselerine kademeli bir şekilde dönüştürüleceği, Anadolu liselerine dönüştürme uygulamasının 2013’te tamamlanacağı belirtilmişti.

Dönüştürme süreciyle birlikte genel liselerden Anadolu liselerine dönüştürülen okulların öğretmenleri Anadolu statüsünde olmadıkları için mağdur edilerek başka okullara zorunlu olarak atanmaktaydılar. Dönüştürülen okulların öğretmenlerinin mağdur edilmemesi için Kurum İdari Kurulu Nisan 2010 çalışma raporunda, “Anadolu liselerine dönüştürülen eğitim kurumları öğretmenlerinin dönüştürülme ile birlikte normlarının dönüştürülen eğitim kurumu ile ilişkilendirilmesi” talebinde bulunmuş, dönemin Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, öğretmenlerin mağdur edilmemesi için çalışma yapacaklarını açıklamıştı. Bunun üzerine Anadolu liselerine öğretmen seçme yönetmeliği değişti. Dönüştürülen okulların öğretmenlerinin normları okullarıyla ilişkilendirildi. Okulların dönüştürülme süreci böyle iken, bağcıyı dövmeye kararlı olanlar yine rahat durmadılar, öğretmenleri mağdur edecek yeni bir karara imza attılar.

Peki, ne yapılmalı?

Yapılması gerekenleri ortaya koymak için sınav süreçlerine de değinmeyi gerekli görüyorum. 19/9/2009 tarihli ve 27354 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri ile Her Türdeki Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına Dair Yönetmelikle fen, sosyal bilimler, güzel sanatlar ve spor liseleri ile her türdeki Anadolu liselerine seçme sınavı sonucu atama yapılmaktaydı. Bu kapsamda, 27/12/2009 tarihinde Anadolu liseleri seçme sınavı açılmıştı ve 2010 yılında sonuçlar açıklandıktan sonra Şubat-Mart aylarında iller bazında Anadolu liselerine öğretmen ataması duyurusu yapılarak sınırlı sayıda atama yapıldı.

Ancak, Bakanlık tarafından düz liselerin Anadolu liselerine dönüştürülmesine yönelik genelgelerin yayımlanması ve Anadolu liselerine öğretmen seçme sınavının kaldırılacağı söylentileri üzerine iller yeni duyuruya çıkmadılar. Yaklaşık 9 ay sonra ise 19.12.2010 tarih ve 27790 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Fen Liseleri ve Sosyal Bilimler Liselerinin Öğretmenleri ile Güzel Sanatlar ve Spor Liselerinin Beden Eğitimi, Müzik ve Görsel Sanatlar/Resim Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına Dair Yönetmelik’e konulan geçici 26. maddede, 19/9/2009 tarihli ve 27354 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri ile Her Türdeki Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına Dair Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır” denilerek, Anadolu liselerine sınavla öğretmen atamasına resmen son verildi.

Bakanlık, Anadolu liselerine öğretmen seçimine yönelik yönetmeliği yürürlükten kaldırmasına rağmen 10/03/2012 tarihinde yargı kararını gerekçe göstererek, yeniden Anadolu liseleri seçme sınavı açtı. Oysa 27/12/2009 tarihinde yapılan Anadolu Lisesi seçme sınavı sonucu 2010 Mart ayında yapılan atamalardan sonra gerek mevcut Anadolu liselerinde gerekse düz liseden Anadolu’ya dönüştürülen Anadolu liselerinde çok sayıda boş kontenjan ve sınavı kazanmış potansiyel öğretmen bulunmasına karşın, yönetmeliğin yürürlükten kaldırılmış olması nedeniyle iller tarafından duyuruya çıkılamaması sonucu sınava dayalı atama kapsamında sınavı kazanan öğretmenlerden herhangi bir atama yapılmamıştır.

Bu kapsamda, kazanılmış hakların korunması ve mağduriyetlerin giderilmesi bakımından, 27/12/2009 tarihli seçme sınavında başarılı olanların 10/03/2012 tarihli sınavda başarılı olanlarla birlikte değerlendirilerek Anadolu liselerine öğretmen atamasının bir an önce yapılması gerekir. Gecikme, öğretmenlerin tepkisini artırmaktan başka bir sonuç getirmeyecek, Bakanlığa karşı öfke patlamasına dönüşecektir. Bize düşen, olması gerekeni ortaya koymak, teklif sunmak ve haklı bir şekilde talepte ısrarcı olmaktır. Bakanlığa düşen ise, öğretmenleri daha fazla öfkelendirmek, yeni kaoslar oluşturmak değil, teklifleri dikkate alarak çözüm üretmek ve mağduriyetleri gidermektir. 

Ramazan ÇAKIRCI
EBS Genel Mevzuat Sekreteri

Haber Kaynağı: www.mebpersonel.com

YORUM YAZ

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.

      Yorumlar
      Toplam 58 yorum mevcut

    • METİN ERİNÇ 6 ay önce yorumlandı

      diyarbakirda yüzlerce öğretmen girdi tarihte sadece 1 okul açik vardi hepsi yüz alsada giremezdi trajik komik değilmi sizce bu nedir anlayan banada izah etsin yahu

    • selenga 6 ay önce yorumlandı

      bu sınav sırf kendi okulumda anadolu kadrosuna geçmek için girdim.ama maalesef şu an başka bir okula tayin istemek zorunda kalacağım.canım çok sıkkın.

    • normlar 8 ay önce yorumlandı

      anadolu lisesi seçme sınavını okulumda kazanan tek öğretmenim okulumuz bu yıl anadolu lisesi olduancak diğerarkadaşlar norm fazlası değil ben fazlayım. aksi gibi birde mem norm fazlalarının tayin istemelerini aksi halde ilçelere tayin edeceklerini belirtiyolar.bu nasıl adalet anlamadım..yönetenler biraz düşünmeli moralimiz bozuk ve verim bekliyolar...

    • meb alay ediyor. 8 ay önce yorumlandı

      okuldaki sınava girmeyen öğretmenlerin alay konusu oldum.iyi bir puan yapmıştım.arkadaşlar alay ediyorlar etsinler bakalım.

    • ayda gülümce 8 ay önce yorumlandı

      sınava iki kere girip yüksek puan almama rağmen dönüştürülen anadolu lisesi olan kendi okulumda norm fazlası durumuna düşüp meslek lisesine tayin istemek zorunda kaldım.kendi okulumda kadroyu sınavı kazanamayan öğretmenler doldurmaktadır.mağduriyetimizin giderilmesi gerekir.

    • mugaylan 9 ay önce yorumlandı

      şu an bir çok anadolu lisesinde sınavı kazanamayan arkadaşlar çalışırken ben branşımda il birincisi olmama rağmen meslek lisesinde çalışıyorum !!!!!!!!!!!!!!

    • atama yapılsın artık 9 ay önce yorumlandı

      dönüştürülen okuldayım branşımda il birincisiyim ne yazıkki norm fazlasıyım okuldakilere alay konusu oldum.sınavda benden çok geridekiler okuda kalıyor ben görevlendirme ile gidiyorum dönüştürülen okullarda normlar ayrılsın atama yapılsın artık

    • muallim 9 ay önce yorumlandı

      düz lise olup da anadolu lisesi olan okulların öğretmenleri ne olacak? bunlar anadolu kadrosu alırsa sınava girenlere haksızlık olmaz mı?

    • elbise dolabına salanmayın 10 ay önce yorumlandı

      şuan ki tavrı ile meb yetkilerinin , yaramazlık yaptıktan sonra elbise dolabına saklanan bir çocuktan hiç bir farkı yok.

    • optimis olmak nereye kadar 10 ay önce yorumlandı

      10.her ne kadar optimistliğin dibine vursanızda sonuçların bu kadar geç açıklanması kesinlikle normal değil. madem, iyi düşün iyilik bul zihniyetine sahip bir milletiz , çıkıp birileri tüm olup bitenleri tüm gerçekçiliği ile'' devletin bir gelenek oluşturması gerekliliğine inanan tüm bekleyenlere'' bir acıklama yapmalıdır.

    • beklemek öğretmenlerin yaşam tarzıdır. 10 ay önce yorumlandı

      beklemek bizim yaşamımız
      vapur beklemek
      gün beklemek
      insan beklemek
      çiçeklerin açmasını
      gecenin geçmesini
      sayfaların dolmasını beklemek
      beklemek sayrılığa dönüşmesin
      yönetmesin bizi beklemek
      kardeşleri var çok güçlü
      ümit etmek ve ertelemek
      gelişini beklemek
      uyanmanı beklemek
      çözülmeni beklemek
      başka bir yerde yaşamayı beklemek
      anlaşılmayı beklemek
      on beşinde beklemek
      kırkında beklemek
      beklemek mi bizim yaşamımız
      beklemek bizim yaşamımız.

    • umutlar yarına ertelendi. 10 ay önce yorumlandı

      hiç bir şevk kalmadı yaptığımız meslekte.bizi motive edecek bir bakanlık istiyoruz.

    • bir başka bahara 10 ay önce yorumlandı

      umutlanma öğretmenim bir sonraki sınava 160 tl ödeyerek girersin ve atanırsın.

    • 80 tl cepte atamalar içinse bekle babam bekle 10 ay önce yorumlandı

      turcell reklamı gibi baba dedi mi dedi mi babaanne dedi.

    • meb fahiş sınav ücretini 10 ay önce yorumlandı

      iade etsin.

    • karmaşık bir süreç 10 ay önce yorumlandı

      bu karmaşasının içinden çıkmak mümkün değil sanırım lütfen öğretmenler beklenti içine girmeyiniz.

    • eğitim iş 10 ay önce yorumlandı

      lütfen bu konuda eğitim iş yetkililerinin duyarlılığa davet ediyoruz.bu konuyla neden ilgilenmiyorsunuz.

    • 80 tl yi meb iade edecekmiş 10 ay önce yorumlandı

      böyle bir şey olur mu sizce ya olursa.kitap alacağım kütüphaneme bir de iskender 1 porsiyon deme keyfime.

    • atama ne ataması 10 ay önce yorumlandı

      her yer anadolu oldu.ne ataması.hayallerinizden uyanınız.

    • sendikalardan bu konuda 10 ay önce yorumlandı

      somut adımlar bekliyoruz.

    • atamalar mutlak olacaktır. 10 ay önce yorumlandı

      ağustos son hafta yapılmalı.eylül ve ekime kalırsa sorun yaratabilir.

    • açıklama lütfen 10 ay önce yorumlandı

      türk eğitim sistemine faydalı olmayı düşünen topluluktan biri olarak lütfen meb yetkilileri bu konuda açıklama yaparak bizleri rahatlatınız.

    • can yücel 10 ay önce yorumlandı

      kuzu gibi olun diyorlar buyuyup ortaya cikinca koyun gibi gutmek icin sizi can yücel

    • bize hak olsun 10 ay önce yorumlandı

      Koyun millet ... tavan yaptı ama bize hak olsun bu milletin çobanlarıda mecliste oturuyor ...

    • sürü psikolojisine sahibiz 10 ay önce yorumlandı

      anadolu liselerine öğretmen atamasının bir an önce yapılması gerekir. gecikme, öğretmenlerin tepkisini artırmaktan başka bir sonuç getirmeyecek, bakanlığa karşı öfke patlamasına dönüşecektir.diyorsunuz. bizim öğretmen milleti koyundur.pek öyle sesini çıkarmaz.

    • öğretmenlerden ses çıkmadığı için 10 ay önce yorumlandı

      atamalar yapılmıyor.

    • 36 bin öğretmen beklemesin 10 ay önce yorumlandı

      hasta hsta girdiğim ve 2 saat yol giderek girdiğim sınav ve sonucu bana şunu gösterdi.asla bundan sonra enayilik yapma.

    • isyan... 10 ay önce yorumlandı

      isyan.......

    • meb de atamaları yapacak eleman yok 10 ay önce yorumlandı

      işlern ağır aksak işlemesinin nedeni bu.atamalar makamı boş.işlerin arap saçı olmasının nedeni bu.

    • atamalarla ilgilenen eleman 10 ay önce yorumlandı

      meb de atamalarla ilgilenen eleman kim arkadaşlar?

    • meb de atamalarla ilgilenen eleman 10 ay önce yorumlandı

      bir türlü fırsat gelmiyor bu atamalara.ööğretmen de kimmiş.bekliyormuş sınavı kazanmış kimin umurunda.sınavı değil bırakın ikinci bir iş yapın para kazanın.öğretmenliğin içi boşaltıldı.mebde atamalarla ilgilenen elaman meşgul.

    • mağdur etme bakanlığı 10 ay önce yorumlandı

      şimdi git 6 ay sonra gel.bürokrasidir bunun adı.

    • milli eziyet bakanlığı 10 ay önce yorumlandı

      atamalar konusunda mebde açıklama yapacak eleman yok arkadaşlar bu yüzden bekliyorsunuz.

    • ses yok 10 ay önce yorumlandı

      10 mart sınavın yapıldığı tarih 19 ağustos hala bir ses yok.

    • fen ve sosyal bilimler lisesi hayal mi 10 ay önce yorumlandı

      hayallerinize bir set çekerek mebden umudu kesin.

    • akpye oy yok 10 ay önce yorumlandı

      öğretmenlerle dalga geçen akpye oy yok keser döner sap döner bir gün gelir hesap döner.

    • biz neden sınava girdik. 10 ay önce yorumlandı

      sınava girmenin amacı olumlu veya olumsuz sonuç elde etmek içindir.sonucu elbet önemsiyorum.biz 6 aydır neden mağdur ediliyoruz.eğitim sen bu konulara duyarlı olurdu.onlardan da ses çıkmıyor.bu konu da gerçek neyse lütfen biri söylesin biz de aydınlanalım ve beklemeyelim.

    • meb yüzyıllık uykuda. 10 ay önce yorumlandı

      meb neden bir açıklama yapma gereği duymaz bir de sınavı kazanan 36 bin öğretmen durumdan memnun mu? yoksa sınava gşrdiklerini unututlar mı?bir an önce meb insan kaynakları açıklasın.meb bilgi edinme formunu kullanarak sorduğumuzda da net cevap vermiyorlar.

    • chp milletvekilleri 10 ay önce yorumlandı

      bu konuyla chp milletvekilleri ilgilendi.antalya ve balıkesir milletvekili havutça ilgilendi ve soru önergesi verdi sanırım.ama bir sonuç çıkmadı.

    • atamalar okul açılmadan yapılsın 10 ay önce yorumlandı

      36 bin öğretmen dava açmalı

    • ATAMALAR KONUSUNDA BİR KÜÇÜK AÇIKLAMA 10 ay önce yorumlandı

      eğitim bürokratlarıbu konuda açıklama yapabilirler ve kamuoyunu aydınalatabilirler.neden halka inemiyor yüksektekiler.

    • 36 BİN ÖĞRETMEN MAĞDUR 10 ay önce yorumlandı

      sendikalar yüzyillik uykuda.sendikamdan istifa etmeye karar verdim.eğitim iş hiç bir işe yaramiyorsun.

    • MEB İNSAN KAYNAKLARI 10 ay önce yorumlandı

      sabir taşiyor.

    • 80 TL İLE NE YAPABİİLRDİM. 10 ay önce yorumlandı

      kütüphaneme 10 tane kitap alabilirdim.

    • ANADOLU ATAMALARINI UNUTANLARI 10 ay önce yorumlandı

      siz de sandikta unutacaksiniz.

    • meb açikladi:atamalar yapilmayacak.herkes yerinde 10 ay önce yorumlandı

      meb açikladi:atamalar yapilmayacak.herkes yerinde

    • Atamalar konusunda bir açıklamaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa 10 ay önce yorumlandı

      meb atama yapilip yapilmayacaği konusunda bir açiklama yapiniz.

    • Atamalar konusunda bir açıklamaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa 10 ay önce yorumlandı

      meb atama yapilip yapilmayacaği konusunda bir açiklama yapiniz.

    • Atamalar konusunda bir açıklamaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa 10 ay önce yorumlandı

      meb atama yapilip yapilmayacaği konusunda bir açiklama yapiniz.

    • haksızlığa HAYIR 10 ay önce yorumlandı

      anadoluya dönüştürülen bir okulda norm fazlasi olduğum için il dişi tayi̇n i̇stedim ve ç ikti. sinavda yüksek bi̇r puan aldim, yüksek lisans mezunuyum. dönüştürülen okuldaki̇ öğretmenlerin anadolu kadrosuna geçirileceği̇ söylenmeye başladi. daha önce bilgim olsaydi tayin istemezdim. şimdi benim mağduriyetimin hesabini kim verecek!!!!!!

    • ottoman0101 10 ay önce yorumlandı

      35 bin öğretmenin 30 bini dönüştürülen okul öğretmeninden oluşuyor yapılması gereken dönüştürülen okullarda sınavı kazananları acilen bulunduğu okulun kadrosu ile ilişkilendirmek geriye kalan normlara bu çerçevede atama yapmak yoksa 35 kişide mağdur olup yer değiştirecek

    • Atama tarihi ile ilgili bir açıklama var mı? 10 ay önce yorumlandı

      36 bin öğretmen mağdur edildi.biz öğretmenler bu konuda ne yapabiliriz.fikri olan paylaşsın lütfen.sendikalıyım.kendi sendikam bile sessizliğe gömülmüş diğerlerine ne diyeyim.sendikalar için sosyal kulüp diyorlardı inanmiyordum.

    • hayal kırıklığı 10 ay önce yorumlandı

      93 puanla hayal kırıklığına uğradım.meb benim için inandırıcılığını yitirdi.

    • hayal kırıklığı 10 ay önce yorumlandı

      93 puanla hayal kırıklığına uğradım.meb benim için inandırıcılığını yitirdi.

    • hayal kırıklığı 10 ay önce yorumlandı

      93 puanla hayal kırıklığına uğradım.meb benim için inandırıcılığını yitirdi.

    • hayal kırıklığı 10 ay önce yorumlandı

      93 puanla hayal kırıklığına uğradım.meb benim için inandırıcılığını yitirdi.

    • hayal kırıklığı 10 ay önce yorumlandı

      93 puanla hayal kırıklığına uğradım.meb benim için inandırıcılığını yitirdi.

    • nerde sendikalar 10 ay önce yorumlandı

      tepkiler büyüyor atamalar bir an önce yapılmalı.eğitim sendikalarından neden ses çıkmıyor.

    TÜM YORUMLAR
    Sayfalar
    TÜMÜ Yazarlar
    Forumdan Konular
    Arşiv