Eğitimde Kalite İçin Mevzuata Uygun Alan Değişikliği Daha Fazla Geciktirilmemelidir

Eğitimde Kalite İçin Mevzuata Uygun Alan Değişikliği Daha Fazla Geciktirilmemelidir

Eğitimci Yazar Sedat DEGER kaleme aldığı yazısında eğitimde kalite için ve kamu yararına daha fazla bekletilmeden alan değişikliğinin yapılmasının gerekçelerini sıraladı.

 Alan değişikliği bir alandan kaçış olarak değil de daha verimli olunacak alanlara öğretmenlerin geçişi olarak uygulanmasına değinen Sedat DEGER makalesinde şu ifadelere yer verdi ;

 

Eğitimde Kalite İçin Mevzuata Uygun Alan Değişikliği Daha Fazla Geciktirilmemelidir

Alan Değişikliği yönetmelikte var fakat pratikte yok ! Öğretmenler hali ile hukuka uygun mevzuat dairesi çerçevesinde alan değişikliğini talep etmeye devam ediyorlar.Alan değişikliği hak değil ise yada hukuka uygun değilse yönetmeliğe eklenmesinin bir izahı olmalı ki var.O da alan değişikliğinin hukuki belirlenen hükümlerce yapılarak  çalışanlarının verimliliğini arttırması dolayısıyla da kamu yararının sağlanmasıdır.Geçmişte mevzuat dışına çıkılmak sureti ile yapılan alan değişikliğinin olumsuz yansımasını gerçekten alan değişikliği kapsamına uygun olan öğretmenler yaşamamalıdır.

Bildiğimiz gibi; Milli Eğitim Bakanlığı; personelinin özellikle de öğretmenlerin ilmi bakımdan donanımlı olmasını ve bununla beraber yeni bilim ve teknolojik gelişmelere hakim ve vakıf, ilmi yönden de standartların üstünde olmasını istiyor.Olması gereken de bu çünkü  uzak hedeflerin gerçekleştirilmesinde temel taşlarından biridir öğretmen.Bu yüzden alanında uzman ve verimli öğretmenlerin gerek yetiştirilmesi gerekse çalışması bizzat teşvik edilmelidir.Öğretmenlerin kendisini gerçekleştirebileceği ve daha verimli olabilme hedefinin gerçekleştirilmesi amacıyla da yasal olarak bazı hukuki esaslara dayalı olarak öğretmenlere alan değişikliği hakkı tanınmıştır.

Yan alan değişikliğinin bir dönem yapılması ve akabinde yaşanılan mağduriyetlerden dolayı  bir hayli tepkileri beraberinde getirmişti.O yüzden aynı tecrübelerin yaşanmaması adına ne şu an görevdeki diğer öğretmenleri ne de dışarıda bekleyen pırıl pırıl atama bekleyen öğretmenleri mağdur edecek alan değişikliğine imza atılmalıdır.Bu hassasiyetin yakalanması için ise dayanağı daha üst norm olan yasa ve kanunlara uygun hazırlanmış 17 Nisan 2015 CUMA günü yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğine bakmak gerek ve  alan değişikliği şartlarını belirleyen 60. Maddesindeki “(1) Bakanlıkça uygun görülmesi hâlinde; öğrenimine uygun alanı dışında bir başka alana atanan öğretmenler, öğrenimleri birden fazla alana atanmaya kaynak olan öğretmenler ile başka bir alanda yükseköğretimi bitiren öğretmenler, adaylıklarının kaldırılmış olması ve yükseköğrenimlerinin atanacakları alana uygun olması kaydıyla, Bakanlığın kararına göre mezuniyetleri itibarıyla atanabilecekleri alanlara alanlarının değiştirilmesini isteyebilir.(2) Alan değişikliği isteyen öğretmenlerin alan değişiklikleri, il içinde tercihleri de dikkate alınmak suretiyle alanlarında ihtiyaç duyulan eğitim kurumları olacak şekilde hizmet puanı üstünlüğüne göre yapılır. Hizmet puanlarının eşit olması durumunda öğretmenlikteki hizmet süresi daha fazla olana öncelik verilir.(3) Alan değişikliği işlemleri Bakanlıkça belirlenecek takvim çerçevesinde yapılır.”

 hükümlerine uygun yer değiştirme başvurularının daha fazla zaman kaybetmeden duyuruya çıkılarak alınması gerekir.Mevzuata baktığımızda görüldüğü üzere yan alanın geçişine imkan sağlayacak herhangi bir yasal düzenlemede mevcut değil.

 

Dolayısıyla hak olarak tanınan;

1) İkinci üniversiteyi bitiren öğretmenlere alan değişikliği

2) Öğretmenlerin Asıl Alanlarına Dönebilme

3) Öğrenimi Birden Fazla Alana Kaynak Teşkil Eden Öğretmenler Alanlar Arasında Alan Değişikliği

Yapabilme haklarına uygun alan değiştirme başvuruları alınmalıdır.

 

İkinci üniversiteyi bitiren öğretmenlere alan değişikliği hakkı verilmelidir

Öğretmenlik hizmeti sürerken veya öncesinde başka bir öğretmenlik alanında ikinci üniversiteyi bitirmiş olan öğretmenlere bitirdikleri 2. Üniversitenin karşılığı olan alana geçme hakkı yönetmelikte de yazdığı üzere verilmelidir. Bir öğretmen ikinci bir üniversiteyi bitirmiş ise zaten o alanda öğretmenlik yeterliğini kazanmıştır. Yani diplomasını aldığı iki alanda da öğretmenlik yapabilme kapasitesine sahiptir ve bu yüzden kendini daha çok verimli hissettiği alanda özgürce ders verebilmelidir. Öğretmenlik vazifesini yerine getirirken veya daha öncesinde ikinci üniversiteyi bitiren öğretmenler de diğer diploma alanına geçebilmelidir.Açık ve net şekilde 2. Üniversiteyi bitiren öğretmenlerin alan değişikliği hakları görmezden gelinmemelidir.

Öğretmenlerin Asıl Alanlarına Dönebilmeli

Bunun yanı sıra kendi alanı olmamasına karşın başka alanlarda öğretmenlik yapanlar da asıl mezun olduğu öğretmenlik alanına  geçiş hakkı verilebilir,kişi eğitimini aldığı öğretmenlik alanında çalışabilme hakkına sahip olmalıdır.Üniversiteden mezun olduğu branştan daha farklı alana atanan ve halen görevine devam eden öğretmenlerin istemesi halinde diplomasında asıl branşına alan değişikliği yapabilmesi mevzuat hüküm gereğidir. Kendi alanı olmamasına karşın başka alanlarda öğretmenlik yapanlara asıl mezun olduğu öğretmenlik alanına  geçiş hakkının verilmesi kamu yararı ve öğrenci hakkını gözetilen bir adım olacaktır. Kişi eğitimini aldığı öğretmenlik alanında çalışabilme hakkına sahip olduğu da unutulmamalıdır.

Öğrenimi Birden Fazla Alana Kaynak Teşkil Eden Öğretmenler Alanlar Arasında Alan Değişikliği Yapabilmeliler

Eğitimini aldığı öğrenimi itibari ile bazı alanlar birden fazla öğretmenlik için atamaya kaynak olabilmektedir.Yani bu şekilde diplomaya sahip öğretmenler kaynak teşkil eden öğretmenliklerin her birinde yeterliğe sahip oldukları için ve talim terbiye kurul kararları doğrultusunda alanlar arasında geçiş yapabilmeliler .

 

En önemlisi alan değişikliği bir alandan kaçış olarak değil de daha verimli olunacak alanlara öğretmenlerin geçişi olarak uygulanmalıdır.Sonuçta eğitimin kalitesi esas olması gerekir.Zaten belirttiğim yasal düzenlemeler doğrultusunda bu hakka sahip öğretmenlere alan değişikliği tercihleri yaptırılmasını bakanlığımız bir hak olarak hukuki şemsiyenin güvencesine almıştır. MEB  uygulamadaki tereddütleri gidererek yönetmelik hükümlerinin işlevselliğini sağlamalıdır!

 

 

 

Sedat DEGER

Eğitimci Yazar

 

https://www.facebook.com/sedat.deger.526

https://twitter.com/sedatdeger09

 Mebpersonel.com // Özel HABER

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.