İl Dışı Atamada Her İl’de Her Branşın Boş Kadroları Açılmalıdır

İl Dışı Atamada Her İl’de Her Branşın Boş Kadroları Açılmalıdır

Lider Eğitimci Yazarlar Derneği Genel Başkanı Sedat DEGER 5 Haziran 2018’de başlayacak il dışı atama başvurularında her il’deki tüm branşların münhal kadrolarının öğretmenlerin tercihlerine açılmasını istedi.

Öğretmenlerin 2018 yılı iller arası isteğe ve zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı atamaları 5 Haziran 2018 salı günü başlayacak. Birçok öğretmen bulunduğu ilde kalması gereken süreyi hatta daha da fazlasını yerine getirdiği için istediği başka bir il’e atanmak için büyük bir umutla bu atama başvurularını bekliyor. Bazı öğretmen arkadaşlarımız ise geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi açık kadrolar gösterilemediği için yaşadığı hayal kırıklığını yeniden yaşamaktan korkuyor. Bunun için de gitmek istediği il’de kendi branşında açık normların(okulların) gösterilmesini bekliyorlar haliyle. Fakat her dönem birçok il’de bazı branşlara ait boş okullar(münhal) gösterilmediği için öğretmenler mağdur olmaktadırlar. Çünkü atama isteğinde bulunduğu illerde kendi alanlarındaki kadrolar gösterilmedikçe hiçbir zaman yer değiştiremeyecekler. Kaldı ki bazı illerimizde yer değiştirme başvurularından sonra ya da önce açık gösterilmeyen branşlarda ya ücretli öğretmenlere dersler emanet edilmekte ya da görevlendirme usulü öğretmenlere verilmektedir. Yani açık norm olmasına rağmen bazı illerde iller arası yer değiştirme işlemlerine açık kadrolar gösterilmemektedir dolayısıyla da birçok öğretmenin istediği ile atanma hevesleri başka baharlara ertelenmektedir.

 Öğretmenlerimizin bulunduğu il’de kalması gereken sürenin daha fazlasını çalışıp başka ile her defasında kadrolar gösterilmemesinden dolayı tayin olamaması bir yerden sonra artık haksızlıktır. Bunu görmek gerekir. Zira bulunduğu yerde zaten mevzuatta kedisinden beklenen görev süresini yerine getirerek yer değiştirme isteği hakkına ulaşmışlardır. Ayrıca, bu durum öğretmenin isteğinde azalmaya ve dolayısıyla eğitimdeki verimi de düşmektedir.

İsteğe bağlı yer değiştirme sistemi yer değiştirememe üzerine değil aksine görev süresini tamamlayan öğretmenlerin isteği ile tayin olmasına izin verecek şekilde esasa dayandırılmalıdır. Öğretmenler, gitmek istediği illere ya hiç kontenjan verilmediği için yada birkaç senede bir sadece 1-2 tane kadro verildiği için puan yetersizliğinden ve açık kadro yetersizliğinden yer değiştiremeyip yerlerinde çakılı kalmaktadırlar. Özellikle doğudaki öğretmenlerimizin her il dışı atama döneminde bu sıkıntılara maruz kaldığını düşünürsek öğretmenlerimizin istekleri ile başka illere geçebilme haklarına dolaylı olarak ket vurulmaktadır. Peki, bu öğretmenlerin yer değiştirememe hususu ne zamana kadar devam edecektir? Aslında bu mevcut durum batı illerinde görev yapan öğretmenler için de geçerlidir. Batıdaki iller arasında yer değiştirmek isteyen öğretmen de gitmek istediği ilde herhangi bir açık norm gösterilmediği için atama talebinde bile bulunamıyor ve o ilde atanması ile boşalacak kadro imkânı da ortadan kalkıyor. Oysaki her il’de tüm branşlarda açık kadrolar gösterilse öğretmenlerin yer değiştirme işlemleri bir nebze rahatlayacaktır. Böylece hiçbir öğretmenimiz görev yaptığı il’de yıllarca istemeden çakılı kalmamış olacak. Kısacası Öğretmenlerin atama sirkülâsyonunun bir an evvel enerjisi arttırılmalıdır. Bunu da ancak Milli Eğitim Bakanlığı azami şekilde her ilde her branşa ait kadroları açık göstererek sağlayabilir diye düşünüyorum.

Saygılar

Sedat DEGER

Lider Eğitimci Yazarlar Derneği Genel Başkanı

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.