Öğretmen kontenjanlarındaki adaletsizlik TBMM'ne taşındı

Öğretmen kontenjanlarındaki adaletsizlik TBMM'ne taşındı

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2013 yılında ataması yapılacak 40 bin öğretme ataması meclis gündeminde...

Sendikaların yapmış olduğu belirlemelere göre OECD ülkeleri baz alındığında MEB'in ilköğretimde 216 bin 52, ortaöğretimde 98 bin 453 toplamda 314 bin 505 öğretmen açığı bulunmaktadır. Bakanlık ise öğretmen açığını 76 bin 721 olarak açıklamaktadır. Bir yandan esnek istihdam uygulamaları ile öğretmenleri ücretli köleler hâline getirirken diğer yandan her ile bir üniversite ve yeni eğitim fakültesi açılması sonucu öğretmen olarak mezun olanların sayısı hızla artmaktadır. Her yıl artan mezun sayısına, öğretmen olma hakkı verilen fen edebiyat fakültesi ve açık öğretim mezunları da eklenince işsiz öğretmenler ordusuna her yıl on binlerce yeni öğretmen katılmaktadır.

Bugün atama bekleyen 300 binin üzerinde öğretmen bulunmaktadır. Esnek istihdam politikalarının yedek işgücü olarak tuttuğu ataması yapılmayan işsiz öğretmenlerin yaşadıkları sorunlar sosyal ilişkilerinde ve ruh sağlıklarında olumsuzluklara neden olmaktadır.

MEB'in esnek istihdam politikalarının mağduru yalnızca ücretli, sözleşmeli, vekil, atanmayan öğretmenlerle sınırlı değil. Okul öncesi öğretimi yaygınlaştırmak için MEB, Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürlüğü'nün yayınladığı genelgeler çerçevesinde 2000-2001 öğretim yılında geçici olarak başlattığı öğretmen yerine usta öğretici çalıştırma uygulamasını kalıcı hâle getirerek, okul öncesi eğitimde atanması gereken öğretmen sayısının çok altında öğretmen ataması yaparak binlerce kadrosuz usta öğretici istihdam etmiştir. MEB, Danıştay 2. Dairesinin 20/8/2009 tarihinde yürütmeyi durdurma kararlarından sonra bütün kadrosuz usta öğreticilerin sözleşmelerini feshederek çok sayıda kadrolu ve sözleşmeli okul öncesi öğretmen ataması yapmıştır. Fakat bu uygulama ile on binlerce öğretmen de mağdur olmuştur. Mağdur olanların büyük bir kısmı MEB'in hukuksuz uygulaması yüzünden atanamamıştır. Atanmamalarının nedeni bu öğretmenlerin 40 yaşını doldurmuş olmalarıdır.

Bu doğrultuda 2009-2 öğretmen atama döneminde 40 yaş koşulu nedeniyle birçok okul öncesi öğretmen adayı öğretmenlik başvurusu yapamamıştır. Fakat bu öğretmenler fiilî olarak 2000 yılından bu yana hizmet vermiş eğitim emekçileridir.

Diğer mağdurlar ise, çocuk gelişimi bölümü mezunu olan ve iki yıllık eğitim öğretimlerini tamamladıkları takdirde kadrosuz, dört yıllık lisans eğitimlerini tamamladıkları taktirde ise kadrolu usta öğretici olarak çalışacakları protokollerle tahattüd edilen öğretmen adaylarından oluşmaktadır. Bugün bu bölüm mezunu olan öğretmenler de işsiz kalmış durumdadırlar.

Ülkemizin büyük öneme sahip sorunlarının başında MEB'in esnek istihdam politikaları ve bu politikaların yarattığı yüz binlerce işsiz öğretmenin durumu gelmektedir. Bütün düşüncelerde kutsal sayılan öğretmenlik mesleğinin hak ettiği onur ve statü derhâl iade edilebilmesi için MEB'in istihdam politikalarının açtığı sorunlar meclis çatısı altında kurulacak bir komisyon tarafından araştırılıp gerçekçi çözüm önerileri getirilmelidir.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.