Rotasyon (Diken) Üstünde Bir Öğretmen

Rotasyon (Diken) Üstünde Bir Öğretmen

Hepinizin malumu olduğu üzere eğitim camiası içinde şu sıralar en çok konuşulan ve yıllardır ‘ha geldi ha gelecek’ kaygıları ile beklenen ‘Öğretmene Rotasyon’ uygulaması, MEB’in son aylarda yaptığı bu yöndeki açıklamaları ile öğretmenler odasında gündemin ilk sıra maddesi olarak yeniden ısınmaya başladı.

Evet, kaç yıldır gündemi meşgul eden, hatta pratik edilmesine ramak kalmış iken rafa kaldırılarak buzdolabında soğumaya bekletilen, ama her an öğretmenlerin önüne getirilmesi muhtemel olan  ‘Öğretmene Rotasyon’ uygulaması, MEB’in bu yılın Ocak ayı içinde,  ‘rotasyonu bu yıl içinde uygulayacağız, çalışmalara başlanıldı’ açıklamaları ile yeniden buzdolabından çıkarılıp öğretmenler masasına bir temcit pilavı gibi konmuştur. Bu nedenle, yukarıda da ifade ettiğimiz üzere öğretmenler odasında, sıcak konu olarak  ilgili  öğretmenler arasındaki sohbetlerde yerini almıştır.

Öncelikle ifade etmeliyim ki, MEB  yıllardır  öğretmenlerin kafasını meşgul eden, onları bu bakımdan belirsizliğin içine gömen, temcit pilavı gibi ikide bir önüne getirilen, sonra getirildiği gibi götürülen rotasyon uygulamasına ilişkin kendisine bir ROTA çizmelidir. Öğretmenleri, rotasyondan çok,  rotasyon uygulamasına ilişkin bu gelgitli hal,  endişeye, tedirginliğe, kaygıya sevk etmekte ve öğretmenlerin hem bulunduğu okula adaptasyonuna darbe indirmekte hem de motivasyonunun düşmesine neden olabilmektedir. Öğretmenler, ‘rotasyonla ilgili ne olacaksa olsun artık’ diyerek MEB’in bu konuda kesin ve net olmasını istemektedir. Ve rotasyon ile ilgili hiç kimse flu bir görüntüyü istememektedir. Bu istek, kabul edelim ki,  yaşamını düzene sokmuş olan belli yerlerdeki  öğretmenlerin kendi yaşamlarına dair  bir yön çizebilmeleri için bir önkoşul ve gerekliliktir.  Bilinmelidir ki, rotasyona tabi olması beklenen hiçbir öğretmen, şu anda bulunduğu okulunda, ‘ha gittim ha gideceğim’ duygu ve düşüncesi ile kendisini asla motive ve adapte edemez. Ben, buna diken üstünde motivasyon yerine, ROTASYON ÜZERİNDE MOTİVASYON VE ADAPTASYON adını koydum. İşte, bu hal, MEB’in bu konuda siyasi birtakım hesapları katmadan,  ortaya koyacağı ve ertelemeyeceği kesin ve net, bir öyle bir böyle olmayan, bir adımla öğretmenlerin gündeminden çıkarılmış olunacaktır.

Ama üzülerek ifade etmek zorundayım ki, MEB yıllardır hemen hemen her konuda rota çizmekte zorlanıyor. MEB’in rotası, her bakandan sonra değişiyor. Ve camia içinde ‘Kafası ve keyfi  nereye eserse oraya zikzaklar çizerek, rotadan rotaya geçişler yaparak ilerliyor’ sözlerine maruz kalıyor  adeta. Sayın Cumhurbaşkanının da, eğitim alanında geri kaldık, özeleştirisinin nedeni, işte bu rotasızlıktır. Hedefe kilitlenmiş belli bir rota olmayınca, rotadan rotaya zikzaklar çizince, sürekli rota değişiminin yenileşim (inovasyon)  zannedilmesi ile beraber eğitim alanında, uluslararası yarışmalardaki veriler ışığında değerlendirirsek, bir arpa boyu yol alınamadığını ifade etmeliyiz. Daha kendisine bir rota çizememiş bir MEB,  bu ahval ve şerait içerisinde, öğretmene ne kadar süre ROTASYON çizebilir, bu ROTASYONU nasıl çizebilir, ne kadar adil ve eşit çizebilir, bu rotasyon  ne kadar öğretmeni  ihtiva edebilir gibi  bunlarla ilgili kafamızda soru işaretleri sirkülasyonu bulunmaktadır. Bu soru işaretleri de, ayrı bir kaygı, endişe, tedirginlik ve belirsizlik kaynağıdır.

Bilinmelidir ki, disipline sokulmuş, haksızlıklara geçit vermeyen, kesin ve net olan bir ROTASYON uygulaması,  paydaşlar bazında memnuniyet oranını yüksek tutar. Ve bu rotasyon  o zaman,  MEB’de tutar. Akıbeti diğer bazı uygulamalar gibi muvakkat olmaz ve yararı da olur, ihtiyaçları da ve gereklilikleri de karşılama gücüne haiz olur.  MEB, böyle bir ROTASYONUN rotasını çizerek, tüm kaygıları, tedirginlikleri ve endişeleri boşa çıkarmış olacaktır. Ve rotasyon, herkese fırsat eşitliği sunduğu takdirde, bir kısır döngüden ibaret kalmadığı sürece, daha da ilgiyle ve beğeniyle karşılanacaktır. Bu bağlamda belirtmeliyim ki, il sınırları içinde kalarak ve öğretmenlerin mazeretleri de düşünülerek rotasyonun ölçülü yapılacak olması,  bu ilginin ve beğeninin kaybolmamasını sağlayacaktır. Rotasyon, öğretmene çile ve eziyet getirecekse,   rotasyonun eğitim öğretim kalitesini ve verimini artırma gibi bir sonucu olmayacaktır. Öğretmenleri,  yıkıcı ve sarsıcı bir tesir ile etkilerse, o zaman da rotasyon-öğretmen dengesi sağlanmamış olacaktır. Bu bakımdan,  rotasyon-öğretmen terazisindeki dengelemeyi gözeterek,  bu mevzuda bir rota belirlenmesi şarttır-elzemdir. Dengeleri alt üst edebilecek ölçüsüzlüklere ise hiç ama hiç girişilmemelidir. Yoksa, sahada tutmadığı, zor duruma soktuğu, sonuçlarının ağır olduğu, bu nedenlerle  devam etmeyeceği görüldüğünde  geri adım atılacak, böylelikle rotasyona tabi tutulmuş olanlarda sanki cezalandırılmış gibi bir anlamaya ve algıya neden olabilecektir.

En önemlisi de, rotasyon öğretmene bir sürgün gibi sunulmamalıdır, rotasyona bakış fedakarlık temelinde ele alınabilir, ama rotasyonun fedakarlık yükünü çekecek olan öğretmenin bu yükü, rotasyon tarafına öğretmeni düşünen, anlayan ve öğretmene duyarlı yakalaşan bir tutum konularak hafifletilebilir. Diyoruz ya her zaman, idare etme bir sanattır.  Zorlama ile değil, doğal bir sonuç olarak ortaya çıkan rıza ile bu uygulama bir rotada seyrederse rayına oturur. Ama, yok zorlama olacaksa, yok haksızlıklar ve eşitsizlikler ve adaletsizlikler olacaksa, yok duyarlı bir yaklaşım gösterilmeyecekse, rotasyon ömrü,  sahadaki geri dönütlerin olumsuz olması ve çığlığa dönüşmesi nedenleri ile kısa olacaktır. Zaten, MEB’in, yıllardır hemen hemen her konuda bu dengeyi gözetmediği için kendisine bir rota belirleyememiş olması, tam da bu nedenden kaynaklıdır. Yoksa, şimdiye kadar MEB’in çizdiği rotayı takip ederek, eleştirel ve özgür düşüncenin önünün açıldığı, bilimin hakim olduğu, tüketen değil üreten kuşakların yetiştiği, Türk bilim insanlarının, astronotlarının  konuşulduğu bir yere çoktan çıkmış olacaktık, Fatih Projelerinin vs... o zaman anlamlı bir desteği olmuş olacaktı. Ne demiş bir düşünür:

‘ROTASI BELLİ OLMAYAN GEMİYE,  HİÇBİR RÜZGAR YARDIM ETMEZ...’

MEB, evvela  rotasını çizerek rotasyonu hayata geçirmelidir...

Saygı ve sevgi ile...

Yusuf SEVİNGEN

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.