Malumun İlanı Yönetmelik Yayımlandı

Malumun İlanı Yönetmelik Yayımlandı

MEB, şu an AYM'de olan torba yasaya bağlı olarak ''Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği''ni yayımladı.

 ‘’Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine İlişkin Yönetmelik’’ bugün Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş oldu.

  Bu yönetmeliğin hiç de madde madde teknik değerlendirmesine girmenin anlamı yoktur.Zaten böyle bir değerlendirme içine giren AKP’nin eğitim kurumlarına CEO atama politikasını meşrulaştırmış olacaktır. Bugün çıkan yönetmeliğin 31. Maddesi bu tespitimi doğrulamaktadır.Söz konusu 31. Madde ‘’  4/8/2013 tarihli ve 28728 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumu Yöneticileri Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’’ni yürürlükten kaldırmıştır.Dikkat ediniz yürürlükten kaldırılan yönetmelik ‘’Atama ve Yer değiştirme’’ yerine konulan yönetmelik ise ‘’Görevlendirme’’ yönetmeliğidir.Atama bir güvenceyi ifade ederken görevlendirme birilerinin iki dudağı arasına teslim olmayı ifade eder.

  Bu bağlamda falancanın verdiği puan çok,filancanın verdiği puan az gibi değerlendirmeler ve eleştiriler eğitimin, GATS kapsamında hızla piyasaya açılmasını ve yine GATS’ın bir parçası olan Toplam Kalite Yönetimi (TKY)’ni meşrulaştırmaktır.

  Hedef çok açıktır.Hedef, kamusal temel bir insan hakkı olan eğitimi,  paydaş,katılımcılık ve yönetişim  adı altında yerellere ve ardından şirketlere hizmet alım yoluyla peşkeş çekmektir.Hedef klasik kadrolaşma sorunu değildir.Zaten AKP 2002 yılından bu yana MEB’in en tepesinden en ücra okuldaki yöneticisine kadar yeterince kadrolaşmıştır.Hedef yerelleştirme ve özelleştirme politikasına en iyi hizmeti sunabilecek CEO’ları görevlendirmektir.Bunun ilk adımını zaten AKP, 14 Eylül 2011 tarihli KHK’den sonra Ömer DİNÇER’in,kendinden önceki bakanların atadığı bürokratları tasfiye edip bu CEO’ları üst kadrolara getirmesi ile atmıştı.


  Bu yönetmeliğin değerlendirilecek hiçbir maddesi yoktur.Bu yönetmeliği ağzı sulanarak bekleyenler de ağızlarının sulanması ile kalacaklardır.Artık Milli Eğitim Bakanlığında sorun yönetmelik sorunu olmaktan çoktan çıkmıştır.Sorun çoktan  siyasallaşmıştır.Siyasallaşan sorunların da çözümü siyasaldır.12 Eylül Anayasa Referandumu ile yargı erkini de ele geçiren AKP, 652 sayılı KHK ve ardından 4+4+4 eğitim yasası ile eğitimdeki özelleştirme hedeflerini yasal dayanaklara kavuşturmuştur.Bu yasalar ortada durduğu sürece yönetmeliklerle uğraşmak bataklıktan çıkan sivrisinekleri tek tek öldürmeye benzer.Nitekim Danıştay da gerek şu an yürürlükten kaldırılan yönetici atama yönetmeliğindeki gerekse görevde yükselme ve unvan değişikliği yönetmeliğindeki sözlü sınavla ilgili maddelerin yürütmesini 652 sayılı KHK’ye dayandığı için dürdurmamıştır.
  Özetle sorun yönetmeliklerin değiştirilmesi değil o yönetmeliklerin dayanağı olan yasaların değiştirilmesi sorunudur.

                                                        Ömer ARSLAN
                                           Eğitim İş Genel Özlük Hukuk Sekreteri

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.