MEB, Görevde Yükselmeyi İptal Edecek Mi?

MEB, Görevde Yükselmeyi İptal Edecek Mi?

MEB, Görevde Yükselmeyi İptal Edecek Mi?

 Ak Parti Milletvekillerince Meclise sunulan kanun teklifinde, görevde yükselme düzenlemesi yer aldı. 

''Değerli Abbas GÜÇLÜ biz Milli Eğitim Bakanlığında çalışıp Bakanlığın yapmış olduğu görevde yükselme sınavı ile Şube Müdürü olmak isteyen personelleriz.(Bu arada Şube Müdürlüğü için 14 yıl sonra görevde yükselme sınavı açıldı) Durumu size aşağıda özetlemek istiyorum. Şu anda Mecliste komisyonda görüşülüyor ve anayasaya ve danıştay kararlarına rağmen bu kanunu çıkartırlarsa bizler için herşey bitmiş olacak. 


Milli Eğitim Bakanlığı 1709 Şube Müdürü atamasını 31/10/2013 tarihinde çıkarmış olduğu Görevde yükselme yönetmeliği doğrultusunda; sadece sözlü sınav sonuçlarına göre yaptı. 


TEÇ- SEN, MEB' in çıkarmış olduğu görevde yükselme yönetmeliğinin dayanağı olan Başbakanlığın çıkarmış olduğu çerçeve yönetmeliğe Danıştay 5. Dairesinde dava açmıştır ve Danıştay 5. Dairesi yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. 


Türk Eğitim Sende MEB' in çıkarmış olduğu yönetmeliğe Danıştay 2. Dairesinde dava açmıştır ve o da yakın zamanda yürütmeyi durdurma kararı vermiştir ve uygulanmak üzere 17/06/2014 tarihinde Bakanlığa tebliğ etmiştir. 


Her iki Danıştay dairesi sadece sözlü ile atamanın yapılmasını anayasanın hukuk devleti ilkesine, liyakat ilkesine,  aykırı bularak yürütmeyi durdurma kararı vermiştir.  Değerlendirmeye yazılı sınavın da dahil edilmesi gerektiğini ve mülakatın, yazılı sınavın tamamlayıcı bir unsuru olması gerektiğini belirtmiştir. 


Şimdi ise Esas:2/2229 Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifine son dakika eklenen 25. Madde ile Danıştayın bu kararları yok sayılmaktadır. Hukukun arkasından dolanmak yanlışlığına düşmemeliyiz. Zira hukuk hepimize lazım. 
MEB in bu işlemi zaten Anayasaya aykırı bulunmuştu. Bütün kanunlar anayasaya aykırı olmamak zorundadır. Dolayısıyla çıkarılmaya çalışılan söz konusu 25. Madde de anayasaya aykırıdır. 


BİRİLERİNİ MAĞDUR ETMEMEK İÇİN YAPILAN BU DÜZENLEME, BİZLERİ MAĞDUR ETMEKTEDİR. 
Dolayısıyla mahkeme kararlarına rağmen kanun çıkartılarak mahkemeler hiçe sayılmaktadır. Lütfen bize yardımcı olun.'' 


*** 


Hatırlanacağı üzere, Danıştay hem genel görevde yükselme yönetmeliği, hem de kurumsal düzeydeki görevde yükselme yönetmeliklerinde yer alan bazı hükümlerin yürürlüğünü durdurmuştu. 


Yürürlüğü durdurulan düzenlemeler arasında, sadece sözlü sınav puanı ile yapılan şube müdürlüğü atamaları ve kapsam dışına çıkarılan ilçe milli eğitim müdürlüğü kadroları yer alıyordu. 


Danıştay'ın bu kararı sonrasında geçen yılın ortasından bu yana yapılan tüm şube müdürlüğü ve ilçe müdürlüğü atamalarının iptal edilmesi gerekiyordu. 
Ancak, dün Meclise sunulan bir kanun teklifi MEB'in görevde yükselme işlemlerini iptal etmeye niyetli olmadığını göstermektedir. Aşağıda kanun teklifinin ilgili bölümü yer almaktadır. Maddenin son fıkrası, görevde yükselme işlemlerinin iptal edilmemesine yöneliktir. 


İŞTE MECLİSE SUNULAN KANUN TEKLİFİ 
MADDE 25 - 25/8/2011 tarihli ve 652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye aşağıdaki ek madde eklenmiştir. 
"Görevde yükselme ve unvan değişikliği 
EK MADDE 2 - (l)Şube müdürü, tesis müdürü ve basımevi müdürü kadrolarına görevde yükselme suretiyle atanacakların yazılı ve sözlü sınavda; Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikte belirtilecek diğer kadrolara görevde yükselme ve unvan değişikliği suretiyle atanacak personelin ise yazılı sınavda başarılı olmaları gerekir. Ancak, ilçe milli eğitim müdürü ve üstü kadrolara yapılacak atamalarda görevde yükselme veya unvan değişikliği sınavı uygulanmaz. 
(2) Şube müdürü, tesis müdürü ve basımevi müdürü kadrolarına sözlü sınav, diğer kadrolara ise yazılı sınav sonuçlan esas alınarak oluşturulan başarı listeleri üzerinden, tercihleri de dikkate alınarak puan üstünlüğüne göre atama yapılır. Eşitlik halinde şube müdürü, tesis müdürü ve basımevi müdürü bakımından sırasıyla yazılı sınav puanı yüksek olana, daha üst öğrenimi bitirmiş olana, hizmet süresi fazla olana; diğer kadrolar bakımından ise sırasıyla daha üst öğrenimi bitirmiş olana, hizmet süresi fazla olana öncelik verilir. 
(3) Atamaları yapılanlardan, yasal süresi içinde görevine başlamayanların atamaları iptal edilir. Bu durumda olanların görevde yükselme veya unvan değişikliği suretiyle atanabilmeleri için, görevde yükselme veya unvan değişikliği sınavına yeniden girmeleri ve başarılı olmaları gerekir. 
(4) Görevde yükselme ve unvan değişikliğine tabi kadro unvanları ile bu sınavlara katılacaklarda aranacak hizmet süresi ve eğitim düzeyine ilişkin şartlar ile sınavların uygulanmasına ilişkin hususlar Bakanlıkça belirlenir. 
(5) Bu madde hükümleri, bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren son bir yıl içerisinde gerçekleştirilen görevde yükselme sınavları ile bunlara istinaden yapılan atamalar hakkında da uygulanır." 
MEB, Görevde Yükselmeyi İptal Edecek Mi?MEB, Görevde Yükselmeyi İptal Edecek Mi?MEB, Görevde Yükselmeyi İptal Edecek Mi?MEB, Görevde Yükselmeyi İptal Edecek Mi?

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

1 Yorum