Müdürlükte kadrolaşma iddaları

Müdürlükte kadrolaşma iddaları

7 bin okul müdürünün görevine son verilmesi, kadrolaşma tartışması başlattı. Muhalif sendikalar, "O müdürlerin çoğu bizim üyemiz" derken, hükümete yakın Eğitim Bir Sen, "Bizden de yeniden müdür olamayanlar oldu" diyerek iddialara karşı çıkıyor.

 M.A 35 yıllık bir okul yöneticisi. Dün görevine son verilen 7 bin okul müdüründen biri. Küçükçekmece’deki bir okulda çalışan M.A, yeni getirilen sistem gereği, görevine devam etmesi için gereken 75 puanı alamadı. Okul ve ilçe milli eğitim komisyonları tarafından yapılan değerlendirme sonrası kendisine verilen puan 46. M.A değerlendirmenin şeffaf olmadığı iddiasında. Sadece o değil pek çok eğitimci, yeni sistemle yapılanı tasfiye olarak nitelerken, siyasal kadrolaşma olduğunu iddia ediyor.  


Dershanelerin dönüşümü için hazırlanan yasada Milli Eğitim Bakanlığı yönetim kadrosuna ve okul yöneticilerine dair ilişkin sürpriz maddeler vardı. Yasaya konan maddeyle Türkiye’de 4 yıl ve üzerinde okul müdürü olarak çalışan eğitimcilerin görev süresi Mart ayında doldu. Türkiye’de bu durumda tam 16 bin okul müdürü vardı. Bu müdürlerin, yapılacak değerlendirme sonrası alınacak puanlara göre 2014-2015 eğitim yılında görevlerine devam edip etmeyeceklerine karar verilecekti.  Daha önceden okul müdürleri sınav ve mülakatla alınıyor, altı yıl sonra da rotasyona tabi tutuluyordu. Yeni sisteme göre; 16 bin yönetici, çalışmaları baz alınarak önce okullarındaki komisyon, sonra da ilçe milli eğitimdeki komisyon tarafından değerlendirildi. 75 altı puan alan başarısız sayıldı. 

16 bin öğretmenden 7 bini başarısız sayıldı 
Okul komisyonunda en kıdemli öğretmen, en  kıdemsiz öğretmen, okul aile birliği temsilcisi, öğrenci temsilcisi ve tüm öğretmenlerin seçtiği iki öğretmen 40 puan üzerinden değerlendirme yaptı. İlçe Milli Eğitim'de ise ilçe milli eğitim müdürü ve iki şube müdürü 60 puan üzerinden değerlendirme yaptı. Değerlendirme sonuçları dün açıklandı. 16 bin öğretmenden 7 bini 75’in altında puan alarak başarısız oldu. Yani bu eğitimciler okul müdürü olarak değil öğretmen olarak meslek hayatlarına devam edecek. 

Yasa çıktığı zaman yaşanan kadrolaşma tartışmaları değerlendirme sonuçlarının ardında da devam ediyor. Bugün pek çok ilde protestolar vardı. Kimi eğitimciler hükümete yakın olmayanlara düşük puan verildiğini, büyük bir tasfiye yaşandığını iddia ediyor. Eğitim Sen ve Türk Eğitim Sen başkanları, sendikalarına üye yöneticilerin pek çoğunun başarısız sayıldığını, değerlendirmelerin şeffaf olmadığını söylüyor. Açıklanan sonuçlarda sadece toplam puan gözüküyor. Okul komisyonunun ve ilçe milli eğitim komisyonunun verdiği puanlar ayrı ayrı gösterilmiyor. 

"Arkara'da Eğitim Sen'li 68 müdürden 16'sı kaldı"

Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, Eğitim Sen’li birçok müdürün görevine son verildiğini belirterek şöyle konuşuyor:

"Yasa çıktığından bu yana hükümetin bu uygulamaları ile müdür belirlemelerinin taraflı olacağını bekliyorduk. Türkiye genelindeki durumu rakamsal olarak netleştirmeye çalışıyoruz. Ancak görünen o ki, sendikamıza üye yöneticiler büyük kıyım yaşadı. Mesela Batman’da sendikamıza üye 20 müdürden 4 müdür kalmış sadece. Muğla’da 40 civarında müdürden 5 tanesi görevine devam edebiliyor. Ankara’da 68 okul müdürü arkadaşımız vardı, 16’sı kalabilmiş. Bazı arkadaşlara alay eder gibi 74 puan verildi. 75 alsa başarılı sayılacak. En çalışkan arkadaşlarımız dahi devre dışı bırakılmış. Türkiye çapında başta Eğitim Sen üyesi okul müdürleri olmak üzere, yandaş sendika üyesi olmayan okul müdürlerinin çok büyük bir bölümü görevden alınmış, beklenildiği gibi yandaş sendika üyelerine alan açılmıştır. Geçtiğimiz günlerce ilçe milli eğitim müdürlüklerine şaibeli bir sözlü sınavla 1700 şube müdürü atandı. Bu kişiler daha yeni atanmışken müdürleri nasıl değerlendirecekler? Bir okuldaki müdür ve yardımcılarının tamamının hükümet çizgisindeki kişiler olması hedefleniyor. Biz yasa ve yönetmelik iptali için Anayasa Mahkemesi’ne dava açmıştık. Başarısız sayılan arkadaşlar için de idare mahkemelerinde dava açacağız."

"Kendilerinden olmayanı uzaklaştırıyorlar"

Türk Eğitim Sen Başkanı İsmail Koncuk ise hükümete yakın olduğu bilinen Eğitim Bir Sen’e üye olmayanların, diğer sendikalara üye olanların 75 puan altı verilerek cezalandırıldığını iddia ediyor: 

"Hak, adalet, eğitim kimsenin umrunda değil. Çalışkan, başarı olmak hiç önemli değil. Kendi yandaşlarını bu makamlara getirmek, kendilerinden olmayanı uzaklaştırmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Denizli merkezde sendikamıza üye sadece 4 yönetici başarı olmuş. Adana’da da çok az üyemiz kalmış okul müdürü olarak. Bursa’da 150’nin üzerindeki okul müdürünün yüzde 90’ı başarısız sayıldı. Masa başına oturulmuş, 'Kime, ne verirsek görevinden alırız' diye plan yapmışlar. Aktif çalışan sendikacı müdürleri ekarte etmeye çalışmışlar. Gümüşhane Şiran’da İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü 59 puan vermiş arkadaşa, okuldan da 40 puan almış. 99 ediyor. Sonra puanı 62’ye düşmüş. İlçe milli eğitim müdürü baskı yaptık diye kendisi söylemiş arkadaşlara."

Avcı: Demokratik bir adım ama... 

Demokratik Eğitimciler Sendikası Başkanı Gürkan Avcı ise tüm sendikalardan mağdurlar olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Yeni yönetici atama mevzuatı aslında demokratik bir usûl içeriyor. Bütün eğitim bileşenlerine yöneticilerin belirlenmesinde sorumluk veriyor. Ancak ilçe milli eğitim müdürlüğü komisyonunun vereceği puan, okul komisyonundan daha yüksek. Bu nedenle de birtakım adaletsizlik oluşuyor. Demokrasiyi sindirememiş bazı yöneticiler bu durumu suistimal ediyor. Donanımlı okul müdürlerinin mağdur olduğuna tanık olduk. Eksik bir demokratik bir adım. "

Eğitim Bir Sen: Kadrolaşma iddiaları yalan

Yetkili sendika Eğitim Bir Sen Başkanvekili Ahmet Özel ise çoğunlukla kendi üyelerinin atandığı yönündeki iddiaları yalanlıyor:

"Bizim sendikamızdaki arkadaşlardan da yeniden müdür olamayanlar oldu. Sendikamızla ilgili kadrolaşma iddialarını doğru bulmuyorum. Mevcut yönetmeliğe göre 75 puan almak gerekiyor, okuldan alınan puan 40. Okuldan alınacak puan sağlıklı alınmamışsa şube müdürlerinin verdikleri 60 puanın hiçbir anlamı yok. Başarısız olanların konuyu başka yere çekmesini haksız buluyorum. "

Kaynak: Al Jazeera / Umay Aktaş SALMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.