MÜLAKAT SKANDALLARI MECLİS GÜNDEMİNDE!

MÜLAKAT SKANDALLARI MECLİS GÜNDEMİNDE!

'Milli Eğitim Bakanlığında yaşanan yönetici atama sınavlarında özellikle “sözlü sınavlarda” skandallar yaşanmakta ve iktidarınıza yakın sendikaların üyelerine “torpil” yapıldığı, yandaş sendika üyelerine verilen puanlar bariz şekilde yüksek tutulurken diğer 3 eğitim sendikalarına bağlı üyelerin puanlarının bariz şekilde düşük tutulduğu basınımıza yansımaktadır. Atamaların liyakate uygun hale getirilmesi için kalıcı bir çalışma yapacak mısınız?'

 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı, Sayın Nabi AVCI tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim. 16/09/2013 
Saygılarımla,

2013 - 2014 Öğretim yılının başladığı bu günlerde eğitim alanında yaşanan sıkıntılar artarak büyümektedir.

Buna göre;

1) Eğitim sisteminde, eski bakanlar;

Hüseyin Çelik: LGS’yi kaldırdı OKS’yi getirdi. OKS’yi kaldırdı 3 sınavlı SBS’yi getirdi.
Nimet Çubukçu: Üniversiteye giriş sınavı olan ÖSS’yi kaldırdı yerine YGS ve LYS getirdi. Tek olan sınav sayısını ikiye çıkardı. SBS sınavını 3’den 2’ye indirdi.
Ömer Dinçer: 5+3 olan 8 yıllık kesintisiz eğitimi 4+4+4 olarak 12 yıla çıkardı. Okula başlama yaşını 72 aydan 60-66 aya çekti.

Şimdi siz de SBS’yi kaldıracağınızı söylüyorsunuz. Bunun yerine ise okullarda rutin olarak yapılan sınavlardan bir tanesinin bu kapsamda yapılacağını söyleyerek, aslında öğrencilerin SBS sınavı psikolojisi ile girdiği sınav sayısı daha da artırmış olunmayacak mıdır?

Milli eğitimde her gelen bakanın eğitimde sistem değişikliği yaparak milli eğitimin başındaki “milli” özelliğinin kaldırılmasına ve eğitim sistemini bir yazboz tahtasına çevrilmesine son vermeyi düşünüyor musunuz?

2) Milyonlarca çocuğumuzu etkileyecek, telafisi mümkün olmayacak sıkıntılara yol açacak eğitim sitemindeki değişiklikler; yurt dışında yapıldığı gibi öncelikle pilot okullarda uygulanıp test edildikten sonra neden genele uygulanmamaktadır?

3) Okula başlama yaşının 72 ayın altına çekilmesinin neden olduğu tüm olumsuzluklar yaşanarak görüldüğü halde neden bu uygulamada ısrar edilmektedir? Neden herhangi bir rapora gerek olmadan bu konu velilerin özgür iradesine bırakılmamaktadır?

4) Dershaneleri kaldıracağız dediniz. Bu yıl öğrenciler dershanelere gidecek midir? Gitmeyecek midir? Dershaneleri okullara dönüştüreceğinize ilişkin açıklamalarınız ve çalışmalarınız kapsamında dershaneleri; etüt merkezi, kurs ya da eğitim danışmanlıklarına değiştirileceği söylenerek aslında içeriği yine aynı olan, özde bir değişiklik yapmadan sadece tabela değişikliği yapılmış alternatif eğitim kurumlan yaratılmış olmayacak mıdır?

5) 4+4+4 eğitim sistemi ile düz ve genel liselerin kaldırılması, Anadolu veya fen lisesi gibi akademik liselere gidemeyecek olan öğrencilerin zorunlu olarak mesleki ve teknik liselere, açık liseye, özel liseye ya da özel meslek liselerine gitmek zorunda bırakmaktadır. Bu uygulamaların altında parası olanın “girişimci”, parası olmayanın “işçi” yapmanın mantığı mı yatmaktadır?

6) Milli Eğitim Bakanlığında yaşanan yönetici atama sınavlarında özellikle “sözlü sınavlarda” skandallar yaşanmakta ve iktidarınıza yakın sendikaların üyelerine “torpil” yapıldığı, yandaş sendika üyelerine verilen puanlar bariz şekilde yüksek tutulurken diğer 3 eğitim sendikalarına bağlı üyelerin puanlarının bariz şekilde düşük tutulduğu basınımıza yansımaktadır. Atamaların liyakate uygun hale getirilmesi için kalıcı bir çalışma yapacak mısınız?

Osman KAPTAN
Antalya Milletvekili

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.