Okul Müdürlerini Bekleyen Tehlike

Okul Müdürlerini Bekleyen Tehlike

Okul Müdürlerini Bekleyen Tehlike

 

Okul Müdürleri hizmet alımı yaptığı firmalara "Önce vergi borcunu öde" diyecek. Aksi halde o firmanın borcunu kendi bütçelerinden ödeyecek.


 MİLLİ Eğitim Bakanlığı, okul müdürlerinin hizmet alımı yaptığı firmaların vergi borcunu sorgulayarak, firmalara ödeyeceği paradan bu verginin kesilmesini istedi, Gerekli kesintiyi yapmayan okul yönetimleri ise bu vergiyi kendi bütçelerinden ödemek zorunda kalacağı iddia edildi. TÜRK Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Merih Eyyup Demir, Maliye Bakanlığı ve Müh Eğitim Bakanlığı arasında yapılan protokolle eğitimlerin başladığını söyledi. Demir, "Şu an İzmir deki okul müdür ve yardımcıları Kamu Harcama eğitimi alıyor." dedi.
Vergi kaçırdın aç avucunu
Milli Eğitim Bakanlığı, okul müdürlerinin hizmet alımı yaptığı firmaların vergi borcunu sorgulayarak, firmalara ödeyeceği paradan bu verginin kesilmesini istedi Gerekli kesintiyi yapmayan okul yönetimlerinin ise bu vergiyi kendi bütçelerinden ödemek zorunda kalacağı iddia edildi. Velilerde ise şimdiden okul fobisi başlad.
Türk Eğitim Sen 1 Nolu Şube Başkanı Merih Eyyup Demir, Maliye Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında yapılan protokolle  okul müdür  ve yardımcılarının  eğitime alındığını söyledi. Maliye Bakanlığı'nın vergi denetimi görevini de öğretmenlerin sırtına yıkmak istediğini açıklayan Başkan Demir, "Şu an Izmir'deki okul mudur ve yardımcıları yaklaşık 1 hafta süren Kamu Harcama ve Muhasebe Bilişim Sistemleri eğitimi alıyor. Bu eğitimle öğretmenlerimiz hizmet alımı yaptığı firmaların kayıtlarını okulda sorgulayarak varsa vergi borcunu okulun ödeyeceği paradan kesip, geri kalanını verecek. Eğer bu vergiyi kesmezlerse okul yöneticilerinden tahsil edilecek" dedi.
Okulların bu tür hizmetleri,  varsa Öğrenci velilerinin şirketlerinden aldığının altını çizen Demir, "Çünkü veli 'çocuğum da bu okulda okuyor' deyip maliyetine bu hizmeti sağlayabiliyor. Ama bu uygulama önümüzdeki aylarda hayata geçtiğinde veliler bu vergi borçları nedeniyle okula gitmeye korkacaktır" diye konuştu.
Yasal mevzuat yok
Öğretmenlerin okulda fiziksel şartlar ve 60 aylık öğrenciler nedeniyle zaten zor günler yaşadığını kaydeden Demir, tüm bunların yanında bir de bu tür işlerin öğretmenlere yüklenmesinin öğrencilere ayrılan zamanın azalması anlamına geleceğini söyledi. Vergi tahbilati işleminin okul yöneticilerine yaptırılmasının yasal mevzuatının bulunmadığını da sözlerine ekleyen Demir yaşanabilecek sorunları şöyle sıraladı: "Bazen vergi daireleri ödenen borçları sistemden silmeyi unutuyor. Böyle bir durumda okul müdürünün yasada bulunmaması nedeniyle bir anlamda yasadışı olarak yapacağı bu tahsilat nedeniyle okula haciz gelirse veya dava açılırsa kendisini kim, neye dayanarak savunacak? Mevcut yöneticilerin Öğretmen kökenli olduğu düşünüldüğünde ortaokul ve liselerde elerse giren yöneticiler Maliye Bakanlığı personeli mi olacak?" Sorun büyür Bu tur 'ticari sır' niteliğindeki bilgilerin okul yöneticileri tarafından bilinmesinin ticarette de sorunlara neden olacağını ve bu bilgileri ele geçirebilecek kişilerin kendi lehine bunları kullanmasının onu alınamayacağını vurgulayan Başkan Merih Demir, artan sorunlara bir de bunun ekleneceğini açıkladı. Öğretmenlerin 'öğretmek' dışında başka alanlarda görevlendirilmesi daha önce Yenigünde manşet olmuştu. Bunlardan biri öğretmenlerin evleri  gezerek, yardıma muhtaç vatandaşları sağlık açısından kontrol etmesi gazetemizde 'Öğretmene doktorluk görevi' başlığıyla yer alırken, 4+4+4 sistemiyle aül duruma kalacak öğretmenlerin 'Okullar Hayat Olsun' projesi kapsamında bilgisayar sınıflarını internet kafe gibi işleteceği ve bahçe düzenlemesi ile kantinlerin satışları gibi konularda görev alacağı iddiası 'Öğretmenim gofret satacak başlığıyla okuyucularına duyurmuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.