OKUL YÖNETİCİLERİNİN ATANMASI VE YER DEĞİŞTİRME MESELESİ ÇÖZÜLECEK Mİ?

OKUL YÖNETİCİLERİNİN ATANMASI VE YER DEĞİŞTİRME MESELESİ ÇÖZÜLECEK Mİ?

OKUL YÖNETİCİLERİNİN ATANMASI VE YER DEĞİŞTİRME MESELESİ ÇÖZÜLECEK Mİ

Okul müdürü dostlarım ne zamandır diyorlar; hocam bizim için de bir şeyler yazın. Biz de il dışına atanmak, buralardan gitmek istiyoruz. Bıktık buradaki yanlışlıklardan. Liyakatsiz, samimiyetsiz, yapmacık tavırlı insanları görmekten sıkıldık.
 

Yazacaklarımınhoşlarına gitmeyebileceğini hatırlatmama rağmen yine de yazmamı istediler. Burada yazdıklarımı umarım beğenirler.
 
Öncelikle İlgili Yönetmeliğin İsmi Yanlıştır
Bilindiği üzere MEB Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama Ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelik’in dayanağı 657 sayılı Kanun’un 88. Maddesidir. Buradaki ifade aynen “Öğretmenlere; okul ve enstitü müdürlüğü, başyardımcılığı ve yardımcılığı görevleri, ikinci görev olarak yaptırılabilir.” şeklindedir. Burada yapılan “atama” değil, “görevlendirme”dir. İşte bundan dolayı hemen belirtmeliyim ki; Yönetmeliğin ismi bu dayanaktan dolayı yanlıştır. Doğrusu “MEB Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirme Ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelik” şeklinde olmalıdır.
 
Okul Yöneticiliği Bir Atanma Değildir
 Okul yöneticiliğine görevlendirme 88. Madde kapsamında öğretmene 2. Görev olarak yaptırılan bir iştir ve asli görev değildir. İşte bu nedenle Yönetmelikte geçen tüm “atama” kelimeleri Yönetmelikten çıkarılmalıdır.
           
652 Sayılı KHK Bu Konuda Ne Getirmiştir
Atama başlığı altındaki 37.maddesi 7.fıkrasında, okul ve kurum müdürü ile okul ve kurum müdür başyardımcısı ve yardımcısı olarak görev yapanların yer değiştirmeleri düzenlenmiştir.
8.fıkrasında ise; Okul ve kurum müdürlerinin; il millî eğitim müdürünün teklifi üzerine vali tarafından atanacağı belirtilmişken müdür başyardımcıları ve müdür yardımcılarının atanmaları hakkında her hangi bir düzenleme yapılmamıştır.
          Burada başka bir konu da çıkarılacak yönetmeliğin dayanak olarak hangi kanunun hangi maddesini esas alacağıdır. 657/88. mi yoksa 652/37 mi dayanak olacak yoksa her ikisini de mi?
         
          Buradaki Çelişki Şudur
          657/88.maddeye göre görevlendirme olan okul ve kurum müdürlüğü, 652/37.maddeye göre atama olarak düzenlenmiştir.
 Eğer bu bir atama ise kadro tahsis edilmelidir. Kadro tahsisi halinde de; 87.maddedeki 2.görev yasağı başlamakta ve 90.maddedeki “Devlet memurlarına, vekalet görevi, ikinci görev veya ders görevlerinden ancak birisi verilebilir” hükmüne takılmaktadır. Okul müdürü artık öğretmen sayılamayacağına göre 6 saat derse girme olayı da ortadan kalkmaktadır. Bu konuda hangi idarecilerin derse girme zorunluluğunun bulunup bulunmadığı konusunu başka bir yazımda ele alacağımı belirterek bu konuya fazla girmiyorum.
 
          Özel Kanun Önceliklidir
          “Aynı konuda iki mevzuat varsa hukuken geçerli olan özel olanıdır” hükmünce 652 sayılı KHK’deki düzenleme geçerlidir. Böylece okul ve kurum müdürleri aynı görev ve unvanla başka illere atanabilirler.
          Okul ve kurum müdür başyardımcısı ve müdür yardımcılarının atanması ya da görevlendirilmesi ile ilgili 652 sayılı KHK’de her hangi bir düzenleme yapılmadığından 657/88.maddeye dayanarak görevlendirme yapılmaya devam edilecektir. Bu karmaşık durumdan dolayı da MEB bu güne kadar okul yöneticilerinin iller arası atamalarını yapamamıştır.
 
          Müdür Başyardımcısı ve Müdür Yardımcılarının Durumu
          Bu arkadaşlarımızın atanmaları 657 sayılı Kanun kapsamındadır. Yani öğretmen kadrosundadırlar. 2. Görev kapsamındaki bir düzenlemeden dolayı yer değişikliğine tabi tutulmaları hukuki değildir.
          652 sayılı KHK’de atanmalarıyla ilgili her hangi bir düzenleme bulunmamasına rağmen zorunlu yer değiştirme kapsamına alınmış olmalarının hukuki bir geçerliliği de bulunmamaktadır. Çünkü öğretmen kadrosundaki bir personelin üzerindeki 2.görevden dolayı gerek il içi ve gerekse il dışı yer değişikliğine tabi tutulması mümkün değildir.
          Bu arkadaşlarımız il içi ya da il dışına öğretmen olarak atanabilirler. Fakat müdür başyardımcısı ya da müdür yardımcısı görev ve unvanıyla bulunduğu okuldan başka her hangi bir yere ya da okula dahi ayrılması doğru değildir.
         
          Eski Uygulamalar Daha Hukuki İdi
          Eskiden okul yöneticiliği ihtiyacı ortaya çıktığında, bunun için aynı okuldan biri seçilirdi. Ya da istekli olmasa da arkadaşlarını kırmayarak biri bu görevi kabul ederdi. Böylece kurumda da birlik, huzur, güven ve dayanışma ortamı oluşurdu.
          Aynı okuldan istekli idareci bulunamaması halinde aynı yerdeki diğer okullardan isteklilerin istekleri dikkate alınırdı. Okul müdürlüğü için istekli öğretmenler arasından ilçenin teklifi üzerine valiliğin oluru ile bir müdür görevlendirilir ve yine istekliler arasından bir öğretmen okul müdürünün teklifi ve valiliğin oluruyla müdür yardımcısı olarak görevlendirilirdi. Yani öğretmenin birine okul yöneticiliği 2.görev olarak verilirdi. Bu okuldan ayrıldığında yöneticilik de düşer ve öğretmen olarak giderdi. Doğrusu da buydu.
           
          Bir Örnek Uygulama
          Bir okulun müdür yardımcısı hakkında “Müdür bey! Yardımcı yapacak başka adam mı bulamadınız!? Diye sorduğumuzda şu cevabı almıştık: “Bir müdür yardımcısı gerekiyordu. Öğretmen arkadaşlar bana gelerek dediler ki; aman hocam bu kişiyi müdür yardımcısı yaparak öğrencilerden uzak durmasını sağlayalım.” Ben de peki dedim. Öğretmenliği zayıf olan arkadaşı öğrenci başarısını arttırmak için müdür yardımcısı yaptık.
          Bu uygulama ile en iyiler öğretmen olarak öğrencilerle muhatap olurken öğretmenlik yapmasında sakınca görülenler müdür yardımcılığı gibi görevlerle tolere edilmekteydi. Fakat günümüzdeki uygulamalarla öğretmenlik yapamayanların bu işten tolere edilmesi zorlaşmıştır.
         
          Şimdi bakıyorum da bu örnek dayanışmalar geride kaldı. Bazı kurum müdürlerimiz yerlerine vekalet edecek kişiyi bile seçerken bazı kişileri ekarte etmek için gerekirse kanunları bile çiğniyorlar. Bu hırs, bu ayrımcılık, bu garaz, bu öfke bir zamanlar milli eğitim ve okullarımızdan uzaktı. Bütün okul ve kurumlarımızın huzur, güven ve dayanışma ortamlarında, sinerji oluşturabilecek bir takım ruhu ile çalışmaları dileklerimle…
 
  
                                                                                                             
Ali COŞKUNER
                                                                                                           
Eğitim Yöneticisi

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.