Okul yöneticiliğine sınav için ne bekleniyor?

Okul yöneticiliğine sınav için ne bekleniyor?

MEB Müsteşarı Yusuf Tekin, okul yöneticiliği için 4 yıllık süre şartı getirilmeye çalışılırken, sınavla atamanın yapılacağını belirtmişti. Ancak sınavdan hala hiç haber yok

 Öncelikle; MEB Müsteşarı Yusuf Tekin beyin twitter de yaptığı açıklamaya bakalım:

Okul yöneticiliğine sınav için ne bekleniyor?

Bu cümlelerden de anlaşılacağı üzere müsteşarlık makamı; ilk kez müdür olacaklar yazılı sınav, mülakat ve yanında diğer kriterlerle(!) müdür olacaklar diyor.

Sayın Müsteşar sözlerinde samimi ise ki devlet adamlığının gereği sözün eri olmaktır:

652 sayılı Kanun Hükmünde kararnamede Dershane yasası diye bilinen yasa ile beraber yapılan değişikliğe göre okul müdürlüğü 4 yıllığına yapılan görevlendirme şeklinde değiştirildi. KHK maddesi şöyle:

"(8) (Değişik: 1/3/2014-6528/22 md.) Okul ve Kurum Müdürleri, İl Milli Eğitim Müdürünün teklifi üzerine, Müdür Başyardımcısı ve Yardımcıları ise Okul veya Kurum Müdürünün inhası ve İl Milli Eğitim Müdürünün teklifi üzerine Vali tarafından dört yıllığına görevlendirilir."

Bu değişikliğe göre sayın Tekin'in söylediği gibi müdürlük sınavla olacaksa sınava kadar görevlendirmeler nasıl olacak?

Sınav olur mu olmaz mı?

Cevap verelim ve devam edelim:

Hayır olmaz:

1- Görevlendirme için sınav olmaz. Görevlendirme için sınav yaparsanız müktesep hak vermiş olarak değerlendirilirsiniz.

2- Okul müdürlerinin performansa tabii olacaklarını, çıkarılacak yönetmeliğe göre göreve devam ya da tamam kararı alınabileceğini kanuna koyardınız olurdu biterdi.

3- İlk görevlendirmeler sınavla olacaksa; yönetmeliği bir an önce çıkarmak ve sınavı da Haziran ayına kadar tamamlamak gerekmez mi?

4- Sınav hadi yapıyorum diyerek olmuyor. Yönetmelik lazım, sınav tarihi ayarlamak, duyurmak, başvuru almak, sınavı yapmak, değerlendirmek, itirazlara bakmak, atama pardon görevlendirme için duyuruya çıkmak, görevlendirmeleri yapmak... bunların hepsi için önce irade sonra zaman gerekiyor... Zaman var mı? Hayır yok...

5- Sınav yapacaksanız müdürlüğünü elinden aldığınız kişiye sen giremezsin diyemezsiniz...

6- Haziran'da yöneticilik görevine son verilecek öğretmenlerin yerine yapılacak atama için sınavın planlanıp tamamlanması gerekmez mi?

7- Bazı okullarda müdür yardımcısı dahi kalmayacağına göre bu okullara müdür yardımcısı görevlendirmesinimüdürler mi yapacaklar?

8- Okullarda 4 yıllığına bu işi üstlenmeye can atacak insanların var olduğu mu düşünülüyor?

9- İlk etapta var olsa da zamanla yani uygulama görülüp nasırlara basıldıkça kimsenin kendisini ateşe atmayacağı görülemiyor mu?

10- Sınav oldu diyelim, mülakatta neler olacak? Hadi oradan da yırtıldı valiliğe teklif edilecek kişi değil kişiler seçilecek ve burada eleme yapılacak.

11- Eğer her şey sınava ve objektif kriterlere göre olacaksa bize gel müdürlüğü kap ya da müdürlüğünü korumak istiyorsan bize katıl diyenler (son günlerde İstanbul'da bizzat şahit olduğum) vaatler ve teklifler boşuna mıdır?

.... Bu liste uzar da uzar...

Bize kalırsa sınavla müdür görevlendirmesi hayal... Ama birileri bizi yanıltırsa emin olun ki ben mahcup olayım diyedir... Fakat olsun; kazanan eğitim olduktan sonra bir sonuca katlanırız.

Sayın Bakan, Sayın Müsteşar;

Çözümü uzakta aramayın; öğretmenler, çalışanlar, veli temsilcisi, öğrenci temsilcisi ve diğer paydaşların temsilcileri seçsinler olsun bitsin...

Bu noktada karşı çıkanların dayanakları: "öğretmen müdürü seçemez, seçerse müdür öğretmene muhtaç kalır, kamplaşma olur, oy vermeyeni cezalandırır... " şeklindedir.

Onlara da sözümüz: asla küçük görmeden söylüyorum vatandaş, başbakanı, milletvekilini, belediye başkanını seçebiliyor da, öğretmen yani ülkenin aydın insanları bir müdürü mü seçemeyecekler? Yoksa siz de seçimlerde herkesin oy kullanma hakkı olmasın diyenlerden misiniz?

Son bir uyarı: Sayısı kaç olur bilmiyoruz fakat bir çok kişinin görevinin sona ereceği kesin. Müdür yardımcısını müdür belirleyeceğine göre onların görevlendirme uzatmasını da müdürlerin yapması gerekir. En azından bu kadrolarda müthiş bir hareket olacak. Bu hareketi sorunsuz çözmek için geç kalınmıyor mu?

Bu insanlara yer bulmak lazım. Ya o ilde boş öğretmenlik kadrosu yoksa? Ya da çok uzakta ise? Bu öğretmenlerin öğretmenliğe dönüşleri için il içi/il dışı atamalardan önce ya da sonra yapılmasının planlanması gerekmez mi? Bu konuda bilgi sahibi olmaya dahi hakkı yok mu öğretmenlerin? Öncelikle Yerel Seçimler beklenmişti, şimdi de sendika sayımları mı bekleniyor?

Saygılarımla...

Maksut BALMUK
Öğretmen

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.